Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Ny chans att ställa frågor!

Ny chans att ställa frågor!

Ny chans att ställa frågor!
Ny chans att ställa frågor!

Nu tar vi en frågestund!

Ny chans att ställa frågor!

Det brukar ju i 98 % av fallen handla om frågor kring Mias yrkesområde, men ni är varmt välkomna att ställa andra frågor också! Ibland blir flera av frågorna besvarade i ett samlingsinlägg. Vissa frågor blir temat för ett helt eget inlägg. Sist fick Mia också så många frågor om bäckensmärta efter förlossning, att det frågetillfället gav upphov till en hel serie.

Vi vill ju att bloggen ska vara relevant för er som läser, och folkbildning är ju vår stora passion! Så fråga på!!

Sprid gärna till vänner och bekanta, dela i grupper på Facebook och se till att riktigt många får chansen att ställa en fråga!

Puss på er!

 

30 kommentarer till “Ny chans att ställa frågor!”

 1. Hej! Stämmer det, som det ju sägs, att risken för skador på bäckenbotten under förlossning ökar om man spänner sig/har en spänd bäckenbotten? Finns studier på detta eller kan du resonera lite kring det? Skulle isf ökat användande av bedövning, typ pudendusblockad (EDA bedövar väl inte bäckenbotten?) kunna minska risken för skada? Skulle man kunna knipträna sig till en för spänd bäckenbotten? Och har någon med överspänd bäckenbotten ökad risk för att skadas vid förlossning? Fattar att det kanske inte går att svara rakt av, men vore kul att höra hur du tänker!

 2. Hej! Tack för möjligheten! Här är några frågor jag går och funderar på:

  -Finns det någon nackdel för barn att födas med kejsarsnitt? Är en vaginal förlossning alltid att föredra för barnets del?

  -Du som gjort både vaginalt med förlossningsskada och kejsarsnitt, skulle du säga att kejsarsnittet kändes som en fin förlossningsupplevelse och inte som en operation?

  -Om man inte kan peka på en specifik orsak till sfinkterruptur (alltså inte sugklocka, stort barn osv) innebär det då att man helt enkelt har en högre benägenhet att spricka och att risken att det sker igen är större?

  -Är det samma riskfaktorer som påverkar en eventuell andra sfinkterruptur om man haft en tidigare, som när man är förstföderska?

  Tack på förhand!

 3. Jag är nyfiken på hur det gick till när Mia gjorde planerat kejsarsnitt. Hur svårt det var att få det och hur du visste att det var det du ville göra? Var du rädd? Fick du försvara ditt beslut inför anhöriga eller inför vården?

  Väntar mitt tredje barn och vill gärna göra kejsarsnitt den här gången pga förlossningsrädsla men är lite osäker på hur vården och anhöriga kommer bemöta min önskan då jag har haft två (på pappret) jättebra vaginala förlossningar innan. Jag är trots det otroligt rädd denna gång (var det de andra gångerna med men det är ännu värre nu) och har svårt att sova pga oro för att barnet ska skadas eller dö vid en vaginal förlossning och rädd för att bli dåligt bemött och inte lyssnad på av personalen (vilket har hänt båda gångerna tidigare men som tur är utan katastrofala följder). Har dock ingen stor förlossningsskada från tidigare som skulle kunna förklara min rädsla mer konkret, allt har ju som sagt gått relativt bra till slut…

  1. Åh, jag kommer svara på din fråga, men innan dess – det kommer en serie inlägg om förlossningsrädsla senare i veckan. Där kan du säkert också få lite råd och tips!

 4. Hej!
  Jag har varit gravid 2 ggr tätt, fick mitt första barn juli -14 och andra september -15. Hade foglossning/bäckenbesvär båda graviditeter men det var mycket värre under den andra. Det var värst i främre fogen. Nu, nästan 1,5 år efter sista förlossningen, har jag fortfarande ont, både i bäckenet och svanskotan. Jag var noga med att börja lugnt med träningen, och har inte joggat/sprungit. Provade att jogga ett par ggr i höstas men kom inte många meter innan “nu-går-jag-av-känslan” kom. Var hos sjukgymnast i somras och fick övningar. Hon konstaterade instabilt bäcken och att jag är överrörlig i mina leder. Svanskotesmärtan var svår att hitta svar på vad den berodde på. Jag upplever det som att “spetsen” sticker ut mer än tidigare men det kanske bara är en känsla. Får ont när jag sitter ner längre stunder och när jag varit ute på långpromenad. Trycker jag på blygdbenet/blygdbensfogen gör det ont. Får ont när jag sover på sidan, det kan hugga till ibland i vissa rörelser. Tex om jag vänder mig om snabbt och inte hinner flytta med benet, kan inte göra utfall. Nu vet jag inte riktigt hur/om jag ska gå vidare. När “bör” smärtan försvinna? Är det fortsatt träning som gäller? Kan mitt bäcken ha blivit snett?
  Jag gick upp 21 kilo andra graviditeten men de är borta så jag är normalviktig och jag styrketränar 3-4 ggr/vecka samt promenerar. Har fått alla möjliga råd, kiropraktor, naprapat, att jag borde röntgas. Jag har hela tiden tänkt att det ska bli bättre med tiden.
  Hur tycker du att jag ska göra?
  Tack för en superblogg!

 5. Hej, är i vecka 33 med tredje benet och undrar nu lite om det finns något JAG kan göra för att undvika bristningar och förlossningsskador? Förstår att det beror på många omständigheter jag inte råder över, men kanske kan jag göra NÅGOT?

 6. Ställde frågor om kejsarsnitt efter sfinkterruptur och operation i bäckenbotten i ett tidigare inlägg. Ser att fler har liknande frågor. Önskar ett inlägg på det temat 🙂

 7. Hur kan man vara säker på att bäckenbotten är tillräckligt “stark” för all form av träning? Ffa träning med inslag av hopp. Borde man gå och få bäckenbotten undersökt 2,5år efter förlossningen, sydd ett par stygn av barnmorskan, på efterkontrollen var allt hur bra som helst, men kände inget större förtroende till den barnmorskan. Vem ska man isåfall vända sig till?
  Tack för en bra blogg!

 8. 1. Varför blir överspända muskler svaga?

  2. Jag skulle vilja springa 4-6 kilometer på drygt en halvtimme 5-6 gånger i veckan, för att det är skönt. Finns det några nackdelar med ett sådant upplägg? Jag är alltså inte så intresserad av att bli snabbare, men jag vill ju inte gå sönder så klart. Känner mig som den enda som finns som inte tänker tävling och förbättring när det gäller löpning, utan mest tycker att det är en sorts lite skönare kvällspromenad. Måste man variera sig för att kroppen ska må bra?

  3. a) Hur ska man tänka kring tråkig rehabträning man smittas av det lilla barnets sjukdomar om och om igen? Har ni några tips för att behålla motivationen när man ofrivilligt tvingas ta paus hela tiden?

  b) Om man har gjort tex 7 veckor av de magiska 12 av ett träningsprogram och sedan blir sjuk i en vecka, är man tillbaka på noll i effekt då? Och ska starta om på vecka 1?

  4. Vilka är er bästa tips för att få vardagen att gå ihop med barn och jobb och allt annat? Ni verkar hinna så mycket roliga saker!

  5. Hur skulle mödra-, förlossnings- och eftervården se ut om ni fick bestämma helt fritt och hade alla tänkbara resurser till ert förfogande?

  Hoppas att ni tycker några av frågorna känns roliga att svara på! Tack för en superbra blogg!

 9. Jag hade svår foglossning hela graviditeten och nu sju månader efter förlossning har jag fortfarande problem. Jag var överrörlig i bäckenet redan från början (har diagnos EDS-ht) så det bidrar säkert. Jag har haft kontakt med sjukgymnast hela tiden och fått enkla stabiliserande övningar, men upplever ibland att även detta försämrar. Nu senast sa sjukgymnasten att så länge jag ammar kommer jag ha problem av foglossningen, men min EDS kräver styrketräning för att stabilisera lederna, och styrketräning är inte aktuellt med foglossning. Sjukgymnasten är ingen expert på foglossning/bäckensmärta och hon har sagt att jag borde kontakta nån som “vet mer”, tex specialistmödravården, men de hade jag kontakt med redan under graviditeten och de kunde inte bidra med något. Jag vet inte vart jag ska vända mig! Vissa dagar är helt ok och jag kan gå en kortare promenad i lugnt tempo, andra dagar känns det som att allt låser sig och jag kan inte stödja på ena benet utan att det skär av smärta. Har du nåt tips hur jag ska gå vidare? Ska jag traggla vidare med mina enkla övningar? Är det rimligt att tro att jag kommer bli bättre efter avslutad amning?

 10. Hej Mia! Vet inte om du kan svara på detta men undrar varför läkarna har börjat rekommendera att operera framfall/förlossningsskador innan man skaffar fler barn? Tidigare var rekommendationen att skaffa alla barn först och sedan operera? Finns det någon forskning som tillkommit?

  Förstår ju att man opererar muskler som är sönder, men framfall?

  Tack för en helt fantastisk blogg!

 11. Bästa tipsen för att börja träna?
  Jag har tidigare varit någorlunda aktiv men sedan jag fick barn för 4 år sedan har jag knappt rört mig (stillasittande jobb, pendlar osv). Nu har jag insett att jag måste börja träna för att kroppen ska orka men jag är så rädd. Träning har blivit ångestbetingat för det känns som om bäckenbotten trillar ner fem trappor bara av att jag får raskt till bussen. Trots detta säger BM att allt ser fint ut och det inte föreligger risk för framfall. Men jag kan knappt hålla in och spänna magen när jag går utan att det blir som ett tryck neråt, känns som om mellangården trycks ut och livmodern ska halka ner i slidan.

  Men hur gör man då för att börja träna? Jag vet ju själv att det bara blir värre av att vara stilla.

 12. Hej! Vad är de senaste metoderna och rönen kring operation av framfall, främst på lite yngre människor?

  Tiden efter operation, vad kan man vänta sig? Jag har hört flera olika saker och vet inte vad som stämmer (allt ifrån att jag aldrig mer kommer kunna lyfta något till att kunna springa igen).

  Fysisk återhämtning efter operation? Samma där, har hört allt ifrån 1-2 veckor till 2 månader. Har småbarn hemma så lite orolig att inte kunna lyfta den lille alls på flera månader.

  Prolapsring-vad finns det för information mer än den lilla text som är samma och florerar på internet på alla landsting? Hur vet man att storleken är rätt? Vad gör man med ringen när man har mens? Kan man röra sig och träna som vanligt eller bör man vara lite betänksam med tunga lyft etc ändå? (Jag upplever att det ändå inte går att springa, t ex, trots ring fast läkaren sa att det skulle gå, för någon som hon hade hört om).

  Hur vanligt är det med framfallsoperationer på yngre människor och hur ska man hitta andra i samma situation (t ex forum etc) för man kan ju inte vara helt ensam om detta?

  Tack på förhand!

 13. Hej! Jag födde barn vaginalt för fyra månader sedan, fick en bristning grad två som har läkt fint. Har märkt att sedan jag födde barn så är det annorlunda att kissa. När jag kissat klart måste jag vänta ett par sekunder innan jag kan klämma ut det sista. Det skvätter också mer nu än innan förlossningen. Inget som är ett jättestort problem men är nyfiken på vad det beror på. Har hört om andra som berättat liknande. Tack för en intressant blogg! Vänligen Elin

 14. Jag skulle gärna vilja läsa mer om klipp/epistomi. I vilken kategori faller detta inom vården? Operation/skada/bristning? Hur påverkas bäckenbotten av detta? Hur ska en tänka kring återhämtning och rehab efter ett klipp? Tack för världens bästa blogg!

 15. Jag har en fråga om återhämtning vid sfinkterruptur året efter förlossning:

  Är det större risk att en person som under det första året efter förlossningen har besvär av sin sfinkterruptur blir “sämre” återställd på lång sikt, jämfört med en person som blir symtomfri innan barnet har fyllt ett år?

  Alltså, skulle den långsiktiga prognosen kunna tänkas bli sämre för en person som upplever symtom av skadan under lång tid?

  Tack för en jättebra blogg!

 16. Jag funderar på hur Joseph upplever det är prata om (Mias) förlossningsskador. Mia har ju skrivit mycket om detta men hur bemöts Joseph när han pratar/pratat om detta?

 17. Hej!
  Jag fick en bristning (grad 2) under min förlossning som syddes ihop “för tight” vilket har resulterat i att jag knappt kunnat ha sex sen dess. Min fråga är nu hur en eventuell nästa förlossning Kommer gå om ett helt barnhuvud ska passera ut där en snopp knappt kommer in?!

 18. Tack för en fantastiskt bra blogg!

  På återbesöket konstaterade barnmorskan att jag hade normalt slappa slidväggar efter förlossningen. Jag började träna efter det och fyra veckor in på mammaträningen kändes en tyngdkänsla neråt. Jag hoppade av träningen direkt för att ta en paus och bara knipa. Men tyngdkänslan har inte försvunnit! Nu är det 9 månader sedan jag födde och jag är så rädd att den inte kommer försvinna!! Förutom att knipa – finns det nåt mer jag kan göra?

  Jag vill gärna kunna träna lite för att stärka upp ryggen. Har mkt ont av att bära påvarna hela dagarna. Vågar jag börja träna igen??

  Hur vet jag om jag kniper rätt? Jag tycker jag hittar knipet men när jag känner med ett finger inuti slidan känns det väldigt svagt. Har jag fel teknik eller bara väldigt dåligt knip? Hur vet jag det? Kan alla träna upp sin bäckenbotten till att knipa starkt?

 19. Jag undrar om vissa personer har lättare att få mjölkstockning, ungefär som att vissa drabbas ofta av urinvägsinfektion och vissa typ inte alls, och om det i så fall finns svar på varför?

  Sugklocka och tång ökar ju bland annat risken för sfinkterruptur, men finns det saker/moment/parametrar som ökar risken för att sugklocka behöver användas, om ni förstår vad jag menar?

 20. Fler frågor 🙂 Var kan man hitta fler fysioterapeuter som du (som fokuserar på kvinnokroppen och såna här frågor) ute i Sverige? Har ni något nätverk eller marknadsför er på något sätt? Eller kan du tipsa om bra personer i vårt avlånga land?
  Jag undrar också hur man ska prata om förlossningsskador eller som i mitt fall framfall och operation. Du är ju öppen med din men det har inte jag varit… Jag måste ju berätta på jobbet att jag ska vara borta 4-5 veckor och för min familj (inklusive litet och stort barn) vad sjutton berättar man?

 21. Hej! Min fråga är:

  Om man bedöms ha god knipförmåga, ett sk “bra knip”, betyder det då per automatik att man har en bra tränad bäckenbotten? Eller kan man ha ett bra knip men ändå ha en svag bäckenbotten som är i behov av knipträning?

  Alltså, innebär god knipförmåga att man har en “stark” bäckenbotten, eller innebär det bara att man kniper på rätt sätt?

  1. Ja vilken bra fråga, jag undrar typ samma sak men tvärtom. Ifall man inte har några besvär från sin bäckenbotten men har svårt att få till ett starkt knip, är det alltid bäckenbotten som är svag eller kan det vara att man har dålig teknik för viljestyrda knip? Det var lika före förlossning, om det kan spela någon roll.

 22. Fråga angående preventivmedel vid framfall av olika slag.

  Östrogen gör ju att framfallet känns bättre och t o m flyttar upp något, speciellt då vid ägglossning.
  Jag ställde frågan till min kvinnoläkare på Karolinska om preventivmedel men vi hann inte prata så mycket om det. Men hon sa iallafall att man inte skulle ha hormonspiral som jag frågade om, utan isåfall östrogendominanta preventivmedel.

  Vet du/har du hört om kvinnor som fått mindre symptom av att byta preventivmedel? Har du sett någon forskning på ämnet?

  1. Jag har försökt leta och inte hittat något vettigt överhuvudtaget. Tror dock att det är ganska stor skillnad mellan att ha östrogen i kroppen mer generellt och att ha lokalverkande östrogen. Det är ju något med bröstcancerrisk och så vidare, kan inte det där jättebra. Min uppfattning är att det verkar vara så svårt över huvud taget det här med preventivmedel, så jag tror att du ska utgå mer generellt utifrån hur allting sammantaget känns. Men det här är ju en läkarfråga, så fråga vidare på kvinnoklin!

 23. Skrev frågor i ett annat inlägg,, Jag undrar om amningen kom igång på samma sätt för dig efter sfinkterruptur och efter snitt?

  Bäckensmärta, är det foglossning? Vad räknas som besvär efter förlossning / efter förlossningsskada?
  Den barnmorska jag träffat frågar om jag är inkontinent, jag svarar nej, men att det ofta smärtar i mellangården, att det är lite ömt och ömmar mer om jag är lite hård i magen, då måste jag trycka med handen för att få ut bajs. Men det ryckte hon mer eller mindre axlarna åt. Så. Om ingen inkontinens ska jag räkna mig som besvärsfri?

  Är din första förlossning ett trauma för dig/er? Visste du riskerna med sugklocka , hade du hört om sfinkterruptur? Hur mådde ni? Kände du nånsin dig bitter på hur det blev eller arg på din man? Kunde du släppa skadan och fokusera enbart på underverket-bebis?

  Har dina systrar fött vaginalt utan komplikation?

  Jag får ångest av att jag inte var särskilt påläst inför min förlossning. Det är bra att läsa på! Samtidigt är det lite synd att det ska behövas. Jag tycker du ger fantastiskt fina råd även efter fl, t.ex, bra att be bm visa var o hur hon sytt, och kolla stygnen innan hemfärd från bb.

  Jag funderat på varför grad 1 skador ens räknas? , jag menar hur många föder utan en enda skråma i huden?
  Jag tycker mvc ska förbereda kvinnor bättre på vad som ofta händer i underlivet av en fl. Vad tycker du?

 24. Jag funderar över skador på levator ani. Tycker mig förstå av dina tidigare inlägg att man kan man ha det utan att öht ha några symptom/besvär, stämmer det?

 25. Glömde 2 frågor, hur du tänker ang träning, att du inte vill maxa träningen längre. Är d pga rädsla för framfall eller smärta?

  Om man spricker på insidan, är det i slidväggarna som bristningar uppstår då? Kan det öka risken för framfall tror du?

 26. Hej! Kanske försent att komma med en fråga nu, men chansar och hoppas du kan besvara den framöver. Det jag funderar över är om detdetta någon skillnad att träna bäckenbotten med “vanliga” knip eller att använda sig av knipkulor? Eller tränar man samma muskler oavsett sätt?
  Tack för toppenbra blogg och instagram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *