Amnings- och flaskmatningsergonomi
Vilka ergonomiska principer bör ammande kvinnor tänka på?
Det viktigaste är att ryggraden ska vara i en så neutral position som möjligt, och den neutrala positionen skiljer sig något åt mellan individer. Syftet är att du ska sitta i en balanserad och bekväm situation som förebygger ytterlägen i leder och muskler, vilket kan leda till smärta. Ofta underlättas din sittandergonomi av en kudde i svanken.
Det är också viktigt att tänka på handlederna. Att hålla en liten bebis inbjuder till snäva vinklar i handlederna, vilket kan bli början till en irritation i handledens senor, vilket senare kan utvecklas till ett inflammationstillstånd (mb de Quervains). Andra kvinnor drabbas av karpaltunnelsyndrom, vilket innebär att medianusnerven kläms under karpaltunnelvävnaden i handleden. Symtomen är somninskänsla, känselbortfall och nedsatt gripstyrka i handen. Båda dessa tillstånd behandlas av arbetsterapeut i första hand, med skenor, övningar och ergonomiska råd. För dig med smärta i kroppen rekommenderas sidliggande eller halvliggande amningspositioner i första hand.
Hur du optimerar din amnings-/matningsergonomi
Jag skrev i ett tidigare inägg kan matningssituationen innebära rätt påfrestande positioner för dem som matar, och därför tänkte jag ge lite professionella råd.
Dåliga matningspositioner kan vara en del av orsaken till smärta i rygg, nacke, axlar och handleder. Mitt generella tips är att göra en analys av var du helst ammar och se till att den platsen är optimalt förberedd. Även om det kan kännas omöjligt, kan fem sekunder extra innnan bebisen får mat vara allt som behövs för att du sedan ska sitta mycket bättre.
Sittande
Om du sitter och matar med bebisens hela vikt på dina armar kommer belastningen för att skulderbladen dras framåt och samtidigt gör att den övre delen av ryggen kutas ut. Om du sitter såhär och samtidigt stirrar din bebis ömt i ögonen kommer du även få en jobbig belastning för nacken, likaså om du samtidigt kollar på mobilien.
Någon som känner igen sig att det här kan bli jobbigt under en maratonmatning?
Hur du förbättrar sittande amning:
Använd en hög med kuddar (ofta räcker inte bara en amningskudde)för att stötta upp bebisens vikt och för att underlätta för din arm och axel. Försök att hålla nacken mjukt rörlig och lås den inte i en position. För att stötta ländryggen bör du ha fötterna i golvet och gärna en kudde i svanken. Undvik helst att korsa benen.
Ett alternativ är det som kallas “Fotbollsgreppet” och som många tvillingmammor lär sig. Det funkar bäst för dem som har ganska stora bröst, vad jag förstått. Det är också detta grepp som rekommenderas dig som har ont i handlederna, eftersom du då kan hålla dem ganska raka.
Du placerar bebisen på kuddar på samma sida som det bröstet du ska amma ifrån. Du styr bebisens huvud med samma sidas arm. Om du ser till att ha bra ländryggsstöd och också kontrollerar axeln så att den inte glider framåt sitter du i en bra ergonomisk position. Titta såklart ner på bebisen då och då, men annars är det faktiskt bäst att titta ganska rakt fram. Även i den här positionen ska du se till att fötterna når golv eller fotpall för bästa stöd.
För att ergonomioptimera sittande flaskmatning:
Placera en kudde under din vänstra underarm så att armbågen nästan nuddar ryggstödet på stolen. Hela skuldran ska kännas avlastad med understöd. Lägg bebisen så att ryggen lutar mot din vänstra underarm så att du har huvudet i din vänstra handflata. Handen ska vara avslappnad och öppen, med handleden så gott som rak. Skuldrorna ska vara så avslappnade som möjligt. Håll sedan flaskan med höger hand med så rak och adekvat spänd hand som du kan. Greppa inte för hårt i onödan. Växla gärna höger och vänster sida vid olika matningstillfällen.
Halvliggande amningsposition
I halvliggande behöver du en kudde i svanken för att hålla ryggen i en neutral position. Denna position tillåter att barnets vikt till största delen ligger vilande mot din kropp, utan att du behöver lägga så mycket kraft på hållandet. Det kan också finnas en fördel för barnet, som lättare hittar rätt tag om bröstet i denna position. Denna position tror jag inte kommer som särskilt naturlig för dig som flaskmatar, men rätta mig gärna om jag har fel.
Liggande
Att ligga och amma/mata är förstås skönast direkt efter förlossningen, när en inte gärna sitter. Det är också avlastande för ryggen. Det kan dock bli tungt för nacken om du inte ser till att ha nacken i en neutral position. Personligen ville jag ha den undre armen vikt som stöd under en eller två kuddar för att känna att jag kom i en bra position med huvudet. Och gärna en kudde mellan knäna. Och kanske en kudde bakom ryggen. Har du ont i handlederna är liggmatning att rekommendera eftersom du då slipper böja handleden i ett fast grepp om bebisen. Även för dig som flaskmatar kan sidliggande vara en ergonomiskt skön position, speciellt om du har ont i ryggen.
Sammanfattningsvis:
- Bär inte hela bebisens vikt i armarna. Använd kuddar.
- Ha en neutral kurva i svanken, gärna understödd med en kudde.
- Titta inte ner på bebisen (eller mobilen…) under hela matningsstunden. Håll nacken mjukt rörlig helst i ett neutralt läge, utan att böja huvudet framåt.
- Sitt med fötterna i golvet eller på en fotpall.
- Håll handlederna så raka du kan.
Referenser:
- Breastfeeding and pelvic girdle pain: a follow-up study of 10,603 women 18 months after delivery.
- Estrogen alone and joint symptoms in the Women’s Health Initiative randomized trial.
- Role of hormones in cartilage and joint metabolism: understanding an unhealthy metabolic phenotype in osteoarthritis.
- Breast Feeding Pattern may be Associated with Persistent Low Back Pain and Pelvic Pain Half a Year Postpartum
- Breastfeeding and pelvic girdle pain: a follow-up study of 10,603 women 18 months after delivery.
- Preventing Muscoloskeletal Pain in Mothers
- Hormonal Influence on the Neuromusculoskeletal System in Pregnancy
Hej Mia! Superbra inlägg. Tänkte på en sak… jag har tjatat om din blogg hos min bm, nu ska jag byta och kommer tjata där med. ☺️ det hade varit så tjusigt att kunna smyga dit visitkort för din blogg till väntrummet. Kram! Johanna
Haha, ska se om det går att ordna!
Hej Mia!
Jag har fått mycket bra information från din blogg sen min dotter föddes i september. Här i Spanien har jag haft turen att bli remitterad till bäckenbottenfysioterapeut för att få hjälp med rehabiliteringen.
Amningen har gått väldigt bra. Nu undrar jag bara om det finns några bra tips för att amma sittande nu när bebisen är lite större och inte kan hållas bara med armarna. Om jag inte sitter hemma med amningskudde så blir det lätt att jag sitter med korsade ben, vilket inte är så bra. Det övre benet hjälper till att stödja henne.
Har du några ergonomisa knep?
Tack för en bra blogg.
Hej! Hur mycket större menar du? Det brukar bli enklare med tiden då bebisen tillslut nästan kan “sitta” med vikten i ens knä. Känns det dåligt på något specifikt sätt att sitta med korsade ben, eller är de bara en känsla av att det inte är bra?
Nu är hon fyra månader och visst är det lättare när hon sitter, även om jag får stödja mycket med armen. Jag har alltid hört att det är dåligt att sitta mycket med benen korsade så det är mest det som bekymrar. Häromdagen ammade jag sittandes i ett väntrum där de erbjöd mig en pall att stödja fötterna på för att få upp knäna. Det gav en rätt skön ställning med rak rygg och bra ställning för bebisen utan att behöva sätta benen i kors. Sen är det ju så att allting ändras så snabbt när hon växer att vad som funkar en dag är helt fel veckan därpå…
Om du inte får ont av att sitta med korsade ben finns det inget som är specifikt dåligt det.