Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Förlossningar i historien, del 2

Förlossningar i historien, del 2

Minns ni inlägget när jag skrev om förlossningsskador i historien? 

En kollega frågade vidare och fick med sin farmor som också forskar på typ demokrati/arbetarhistoria (om jag fattat rätt), och forskar-farmor fick kontakt med någon annan som hade koll. Jag har alltså namn på dessa fina personer som funderat vidare, men jag har inte kollat med dem om jag ska nämna dem vid namn. Forskarfarmor och historieprofessorsvän, kallar vi dem.

Historieprofessorsvännen skrev: “Jag vet att det förekom att man sydde ihop rupturer efter förlossningar, men det var det i så fallläkare som gjorde. Jag skulle också tro att det var ytterst ovanligt, om det ens förekom, före 1900-talet i Sverige. Sorgligt nog fick nog många kvinnor gå med hemska skador efter förlossningar. Även urininkontinens och avförinsinkontinens fick bara vara, precis som många kvinnor i fattiga länder för idag”.

Även hon och forskarfarmor var inne på fistel-spåret och hänvisar till en artikel som handlar om gyenkologins föregångare, de amerikanske läkarna J. Marion Sims och Thomas Addis Emmet. Innan de började sina testoperationer på slavkvinnor fanns ingen bot eller behandling för fistlar. En fistel är en öppning som uppstått till följd av en förlossningsskada mellan urinblåsa, slida och/eller tarm.

Forskarfarmor och professorskompis konstaterar att “Den situation som rådde i Sverige förr, råder för många kvinnor idag”.

Här vill jag verkligen tipsa om ett podcastavsnitt om fisteloperationernas födelse. 
Min kollega (hon med forskarfarmorn) konstaterade “Förlossningsvården i Sverige idag är ju under all kritik fortfarande, det finns ändå många likheter med hur det varit här historiskt sett, och hur det är i fattiga länder idag”. Och det är så galet, galet, galet att kvinnor fortfarande ska behöva gå med både urin- och avföringsinkontinens och avfärdas med orden att “du kan väl inte tro att det ska se ut som innan där nere efter att du fått barn”.

Och med det vill jag också passa på att tips om Genushistoriepoddens avsnitt 20 som heter just “Föda barn 1700-2017”. In och lyssna!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *