Diastasfunderingar

Diastasfunderingar

en livlig diskussion

Jag tänkte att jag skulle gå igenom lite olika tankar med er. Jag vet att det kanske är en diskussion som går lite över huvudet för en del av er. Men jag vet också att en del av er är så sjukt inlästa på de ämnen jag skriver om, att ni vet mer än vissa yrkespersoner. Häng med om ni är intresserade. Det är lite spridda skurar av tankar och funderingar, och inte klara svar. Det kanske hamnar i mina ställningstaganden i vissa av dessa frågor, men jag är alltså mycket väl medveten om att vi inte har alla svar klara för oss.

diastas ploppar ut som en ”ås”

Generellt skulle jag säga att vi alla som jobbar med träning av patienter med rectusdiastas brukat anta att ”ås-utploppandet” tyder på att vi är nära en gräns vad gäller belastning. Om det dyker upp, brukar de flesta backa lite med övningarna. Teorin bakom är att stödjevävnaden i mittlinjen inte tål att stå emot trycket som bildas inne i buken under övningen, och därav trycks vävnaderna ut. Det här vekar förändras i takt med att vi nu allt mer börjar se funktion som det relevanta och inte delningens vidd mätt i centimeter. Man tänker att delningen bör belastas för att bli starkare och mer funktionell, och då kanske en mindre åsbildning inte är något som faktiskt bör undvikas.

Hör en rektusdiastas och bäckenbottenproblem ihop?

En del tror att magmuskeldelningar kan orsaka bäckenbottenproblem, eller förvärra redan befintliga. Jag tror personligen att en stor instabilitet i bålen möjligen kan bidra till utveckling av en överspänning i bäckenbotten. Men jag tror inte att en rectusdiastas ORSAKAR bäckenbottenproblem. Däremot finns det nog en stor grad av faktorer som påverkas. Generell stabilitet i stödjevävnad är en sådan sak. Hur graviditeten var, hur stor magen var, hur stort barnet var och så vidare kan ju både påverka utfallet a magmuskeldelningen och barnets storlek kan ju i vissa fall påverka förekomsten av förlossningsskador.

Anledningen till att jag inte tror att en magmuskeldelning orsakar bäckenbottenproblem så som framfall eller läckage är buktryckstanken. Om en diastas innebär att buktrycket ”läcker ut” på framsidan i form av en ”åsbildning”, borde ju trycket rimligen också minska mot bäckenbotten.

En rad relevanta frågor

  • Spelar åsbildningen verkligen någon roll? Vad är det värsta som kan hända?
  • Vad händer med dem som har rectusdiastas med ”åsbildning” som inte träffar för en yrkesperson som rekommenderar dem att hantera delningen med minska möjliga åsbildning? Får de enormt mycket värre problem?
  • Hur mycket åsbildning är för mycket?
  • Om vi drar funderingarna till sin spets: är det relevanta råd att ge, att undvika åsbildandet?

skiljer på olika sorters ”utploppanden”

  • Utploppandet kan bero på en slak linea alba (själva mittlinjen som består av senvävnad). När musklerna spänns saknas spänst i mittlinjen, och själva mittlinjen buktar ut. Detta kan vara okej, så länge kroppen jobbar mot att öka spänningsgraden i linea alba. Kommer sig inte detta på sikt, och individen i fråga har upplevda symtom/besvär, så är det i dessa fall jag ”ger upp” enbart rehab och rekommenderar kirurgisk åtgärd.
  • En rejäl åsbildning kan bero på buktrycket och en brist på aktivering av bukmusklerna. Detta kan tänker jag mig att coreträning, (möjligen utan restriktioner för att undvika åsbildning?) kan råda bot på. För en del är den slutgiltiga pusselbiten att bara sluta fega och våga träna. Som en del av optimal core-aktivering behöver bäckenbotten dock vara involverad!

Hur tänker ni kloka om detta?

Comments (3)

Intressant att du delar detta. Heja dig!

Hej!
Angående om rectus diastas orsakar bäckenbottenproblem tror jag du är inne på något jätteviktigt !!!! För jag tror bestämdhet att bäckenbottendysfuntion har ett samband med rd. Dvs att om bäckenbotten av olika anledningar under graviditet och förlossning försvagas och skadas, så klarar den inte att hämta sig vid rd som är kraftigt besvärsgivande. Jag hittar ingen forskning alls på det sambandet, och pratade mycket med min kirurg om just sambandet, och vi ojade och funderade mycket, då just han gjort en forskningsstudie på besvär och bla om att inte hålla tätt. Precis som tunnan/ bålen som du beskrev, om det är öppet på en sida, blir de hårt tryck mot de delar som ska bära upp, även om ” det väller ut” och trycket tillfälligt minskar då. Rörigt, men jag tror inte rd orsakar svag bäckenbotten, men att det förhindrar den att läka och hämta sig. Utgår från min egen situation, och några andra jag pratat med. Och eftersom jag efter bara en månad efter rd op kunde nästan lyfta BB med dubbel kraft mot innan och längre så blir det så tydligt med magstödet. Inte vetenskapligt men beprövad erfarenhet kanske! Spännande detta, du är som vanligt brilliant !

Funderar på om kopplingen många gör mellan bäckenbottenstrul och rd kan höra ihop med hur svankande påverkar knipfunktionen? Jag tycker jag märker tydlig skillnad på knipkontrollen när jag svankar och står ordentligt, mycket sämre vid svank (vad nu det beror på kanske du vet?). Och har man rd kanske man ofta svankar mer, pga sämre bålstyrka?

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.