Tema: Reumatism

Tema: Reumatism

Idag börjar tema: Reumatism här på bakingbabies. Att vara en riktigt duktig fysioterapeut inom reuma-område är en helt egen nisch och specialitet. Jag ska på intet sätt försöka påstå att jag kan allt om reumatiska sjukdomar. Jag kan däremot en hel del om gravida och nyförlösta och deras smärtor och besvär. Ha alltså inte förväntan att den här serien kommer ge dig suuupermycket supernischad information om specifika diagnoser.

Vad är reumatism?

Reumatism är ett samlingsbegrepp för flera olika sjukdomar som drabbar skelett, leder och muskler. Det finns cirka 80 olika reumatiska sjukdomar och de kan ge följdsymtom i både hjärta, blodkärl och stödjevävnad. Det är oerhört vanligt, cirka 1 miljon av Sverige 9 miljoner invånare är drabbade. Den vanligaste diagnosen är artros. Artros innebär en obalans mellan nedbrytning och uppbyggnad av ledbrosket som leder till bristande funktion i leden. Reumatoid artrit och spondylartriter är en grupp av diagnoser med gemensamma symtom och liknande sjukdomsbild Det gemensamma för dessa diagnoser är att de är inflammatoriska ledsjukdomar. Reumatoid artrit börjar ofta i kroppens mindre leder – händer, handleder, armbågar, fötter och knän. Inflammationen för lederna stela och ibland svullna. De vanligast förekommande spondylartriterna är Ankyloserande spondylit (även kallat Bechterews sjukdom) och psoriasisartrit. Ankyloserande spondylit (AS) drabbar främst bäcken- och ryggleder.

Reuma-serien på bakingbabies

Den här serien uppkom genom ett samtal jag haft pågående med Lisen på Babybaby.se. Jag kommer hänvisa till en historia som Lisen delar med sig av på sin sajt. Det var hennes historia som satte igång mina funderingar kring detta. Vad kan jag som fysioterapeut inom kvinnohälsa ge för allmänna råd kring graviditet och föräldraskap för dig med reumatisk sjukdom? I en rad inlägg kommer mina tankar och resonemang.

Alla inläggen i serien:

 1. Inledande inlägg
 2. Tips om Lisens berättelse
 3. Gravid med reumatisk sjukdom
 4. Tidigt föräldraskap med reumatisk sjukdom
 5. Amning och reumatisk sjukdom
 6. Reumatism och att bära barn

Previous

Next

3 Comments

 • Oj vad jag ser fram emot denna serie! Har bechterews å hade ohanterlig värk under första graviditet. Är nu v.40+2 med andra barnet å har inte alls haft problem ned reumatismen denna gång.

 • Jag har Bechterews och 1 år efter graviditet så har jag upptäckt att jag jag har magmuskeldelning. Hoppas kunna läsa om detta och hur det kan påverka en reumatiker

  • Så i detalj kommer jag inte gå in på temat, men har du läst hela min serie om magmuskeldelningar från förra året? Där kan du hitta mycket: https://bakingbabies.se/2016/08/13/en-ny-serie-om-magmuskeldelningar/
   Så lite forskning och fakta det faktiskt finns om magmuskeldelningar överlag, så finns det nog absolut ingenting specifikt om just kombinationen reumatisk sjukdom och magmuskeldelning. Kan tänka mig att sjukdomen i sig inte påverkar vare sig uppkomsten eller läkningen, men att icke-optimalt fungerande bålmuskler inte alltid är superfördelaktigt för någon med bechterew. Dock behöver en delning inte alltid vara synonym med bristande funktion. (Läs mer i serien om magmuskeldelningar så fattar du mer…). Hoppas oavsett att läsningen kan vara dig till någon nytta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *