Reumatism och att bära barn

Reumatism och att bära barn

Reumatisk sjukdom är inte ett begrepp som enbart omfattar något enstaka symtom. Olika individer med olika diagnoser har förstås helt olika förutsättningar för att belasta kroppen både generellt.  För dig som har reumatism och vill bära ditt barn kommer nu ett inlägg med lite tips och tankar. För dig med smärta i armar, handleder och händer kan det vara det enda raka att börja bära barnet med bärredskap så som sjal eller sele så tidigt du bara kan. För dig med hållnings- och belastningsrelaterad smärta kan bärande med bärredskap innebära att hävstången minskar så pass att bärandet upplevs mindre belastande. Att bära barn med bärredskap passar inte alla, men det kan finnas alternativ som underlättar din vardag.

Olika bärredskap och lite tankar om dem

Sjalar

Sjalar är ofta ett enda långt tygstycke som sveps och knyts runt din och barnets kropp. Det finns otaliga varianter och tyg. Elastiska tygsjalar används främst till de minsta bebisarna och knyts främst framtill. Vävda sjalar kan användas tills barnen vuxit ifrån att bli burna och kan knytas på många olika sätt, både magen, ryggen och på höften. Att knyta sjalar kan vara tufft för dig med mycket besvär med händerna. Sjalar fördelar vikten jämt över stora ytor av hela bärarens torso. Detta kan bidra till en god hållning hos bäraren, vilket kan vara att föredra för dig med reumatism med ländrygg-bäcken-engagemang.

Mei tai

Mei tai är en sjal/selehybrid som består av en fyrkantig bit tyg som blir barnets sittplats, och med band som knyts runt midjan och över bärarens axlar. Precis som sjalar är mei tai-selar steglösa och kan knytas efter bärarens form och preferens. Mei tai används sällan lika länge som andra bärhjälpmedel eftersom många upplever att barnets vikt med tiden blir en belastning som med tiden känns av. Även här kräver knytandet en del av bärarens händer.

Ringsjal

Ringsjalar är ett tygstycke med två ringar fästa i ena änden. Sjalen sveps runt bärarens och bebisens kropp och fästs med ringarna så att bebisen får en ”ficka” att sitta i. Ringsjalar belastar bara ena axlen och passar inte bärare vars kroppar inte mår bra av snedbelastning, vilket kan gälla dig som har reumatisk sjukdom . När du fått in rätta knycken är ringsjalar lätta att sätta på, och du behöver inte lika mycket kraft i händerna för att få sjalen spänd som med en knytsjal eller mei tai. Ringsjal kan vara lämplig för kortare förflyttningar då du inte vill/kan bära med armkraft.

Bärselar

Bärselar har ofta en viss likhet med mei tai, men fästs med justerbara band och spännen istället för knytbara band. Dessa är att föredra när det gäller längre stund bärande för dig som inte vill knyta en sele. Det finns otaliga olika märken och passformer. Ett tips är att testa alla selar du kan komma över hos vänner och bekanta innan du bestämmer dig.

Bärselar för ”toddlers”

När barnet är så pass stort att du vill övergå från en vanlig bärsele till en toddlersele kan det hända att belastningen är så pass tung att din smärta/diagnos inte längre tillåter detta någon längre stund. Men barn slutar ju inte ofta att vilja bli burna bara för att de uppnått en viss ålder. En toddlersele kan vara en god hjälp även om det kanske handlar om korta stunder som att förflytta ett trött barn på en flygplats eller från bilen till sängen. Att fördela vikten jämnt över kroppen med en sele kan vara ett skonsamt sätt för dig att kunna bära dina barn, även om barnet börjar bli tungt.

Reumatism och att bära barn

Alla bärhjälpmedel kan dock både optimera en god hållning och förstärka en icke-optimal. Bärande är tungt och lägger på dig en ”övervikt” som du eventuellt inte har muskelmassa för att bära upp om du inte är en van bärare. Det är viktigt för alla, men speciellt för dig som har en reumatisk sjukdom, att anpassa kroppen successivt för bärandets belastning. Det finns många som kan vittna om att bärandet har hjälpt dem att bibehålla en god hållning och en bra uthållighet i bålmusklerna. Ta det stegvis och ta pauser när du behöver!

En anpassning för dig med reumatisk sjukdom är att undvika statiska belastningar för länge och att undvika att belasta exakt samma området gång på gång. Därför kan det vara en tanke att ha lite olika bärhjälpmedel att växla med.

”Gör det inte ont? Är det inte tungt?”

Det är ibland tungt att ha barn. För dig med en sjukdom som innebär smärta eller värk vid belastning kan dock bärande av barn vara en räddning. Du skulle kanske få ännu ondare om du inte bar dina barn.

Är det inte lättare att skjuta en vagn?

En vagn som rullar fint på slätt underlag är sällan några problem. Men en vagn innebär lyft i och ur, och underlagen vi går på ger oss ofta utmaningar. Du behöver ha god bålstabilitet för att kunna skjuta en vagn på ett bra sätt uppför en backe, och du behöver starka och smärtfria händer och handleder för att kunna greppa och skjuta på. Ett bärhjälpmedel gör att du bär barnet när kroppen. När hävstången är kort upplevs bördan också lättare. Dessutom fördelas vikten över stora områden i kroppen när du bär. Nu säger jag naturligtvis inte att du ska skrota vagnen. Men uppmaningen är att du ska lyssna in din kropp och det som funkar bäst för dig och ditt barn. Våga bära om du funderar på det!

Alla inläggen i serien:

  1. Inledande inlägg
  2. Tips om Lisens berättelse
  3. Gravid med reumatisk sjukdom
  4. Tidigt föräldraskap med reumatisk sjukdom
  5. Amning och reumatisk sjukdom
  6. Reumatism och att bära barn

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *