Bära barn i sjal eller sele vid reumatisk sjukdom

a mother carrying her baby inside the carrier

Bära barn i sjal eller sele vid reumatisk sjukdom

Att bära barn i sele eller sjal är ofta en fantastisk möjlighet till både närhet, mys och samtidig effektivitet. Men vid smärtsjukdomar kan det finnas faktorer som gör det utmanande att bära barn. I dagens text tänkte jag ta upp en del råd och tips kring detta.

För dig med smärta i armar, handleder och händer kan det vara det enda raka att börja bära barnet med bärredskap så som sjal eller sele så tidigt du bara kan. För dig med hållnings- och belastningsrelaterad smärta kan bärande med bärredskap innebära att hävstången blir så mycket mindre att du upplever bärande mindre belastande. Att bära barn med bärredskap passar inte alla, men det kan finnas alternativ som underlättar din vardag.

Sjalar

Sjalar är ofta ett enda långt tygstycke som du sveper och knyter runt din och barnets kropp. Det finns otaliga varianter och tyg. Elastiska tygsjalar använder man främst till de minsta bebisarna och man knyter dem främst framtill. Vävda sjalar kan man använda tills barnen vuxit ifrån att bli burna och kan knytas på många olika sätt, både magen, ryggen och på höften. Att knyta sjalar kan vara tufft för dig med mycket besvär med händerna. Sjalar fördelar vikten jämt över stora ytor av hela bärarens överkropp. Detta kan bidra till en optimerad hållning hos bäraren, vilket kan vara att föredra för dig med smärtor i ländrygg och bäcken.

Mei tai

Mei tai är en sjal/selehybrid som består av en fyrkantig bit tyg som blir barnets sittplats, och med band som man knyter runt midjan och över sina axlar. Precis som sjalar är mei tai-selar steglösa och går att anpassa efter bärarens form och preferens. Min erfarenhet är att det är få som använder mei tai under någon längre period och att passform och komfort kan vara svårare att få till med dem, jämfört med sjal eller sele. Även mei tar kräver en del av bärarens händer vid knytning.

Ringsjal

Ringsjalar är ett tygstycke med två ringar fästa i ena änden. Sjalen sveps runt bärarens och bebisens kropp och fästs med ringarna så att bebisen får en ”ficka” att sitta i. Ringsjalar belastar ofta bara ena axeln och passar inte bärare vars kroppar inte mår bra av snedbelastning. När du fått in rätta knycken är ringsjalar lätta att sätta på, och du behöver inte lika mycket kraft i händerna för att få sjalen spänd som med en knytsjal eller mei tai. Ringsjal kan vara lämplig för kortare förflyttningar då du inte vill/kan bära med armkraft.

Bärselar

Bärselar har ofta en viss likhet med mei tai, men fästs med justerbara band och spännen i stället för knytbara band. Dessa är att föredra när det gäller längre stund bärande för dig som inte vill knyta en sele. Det finns otaliga olika märken och passformer. Ett tips är att testa alla selar du kan komma över hos vänner och bekanta innan du bestämmer dig.

Hitta rätt bärdon

Vissa bärselar har vadderade axelband och bra midjebälten för att fördela vikten jämt och för att minska belastningen. Sjalar kan också ha olika komfort beroende på tyget, elasticiteten och bredd och längd på sjal, samt förstås val av placering och knyt. Det kan vara värt att testa mycket olika innan du bestämmer dig för att det inte fungerar.

Korrekt spänning

Det som jag oftast får hjälpa patienter med att hitta rätt med, är justeringen av spännen och band, eller fastheten i sjalens knyt. Att allting sitter rätt och tätt hjälper till att fördela barnets vikt jämnt och optimerar belastningen för rygg och skuldror. Ett tips för att kolla att det inte är för tätt spänt om dig eller bebisen är att du ska kunna få in två fingrar mellan kroppen och sjalen/selen på alla ställen. Det ska kännas spänt och inte glappt mot dina fingrar.

Optimerad hållning

När du står upprätt med barnet i sjal eller sele ska axlarna vara avslappnade och ryggen rak, varken framåtböjd eller tillbakalutad. En annan sak jag ofta justerar hos patienter är höjden på midjebandet. Det ska ofta sitta högre än vad många tror. Justera också axelbandet så att de tar vikten jämt och är tillräckligt spända. Är de för lösa kommer du kanske behöva kompensera med att luta dig framåt eller bakåt för att ge bebisen optimalt stöd. Detta skapar onödig belastning på din kropp.

Pusshöjd

Den optimala höjden på barnet brukar man säga är ”pusshöjd”. Du ska kunna pussa bebisen på skallen om du böjer ner huvudet. Ha inte bebisen så högt att du får svårt att röra huvudet fritt. Ha inte bebisen så långt ner att det känns instabilt om du böjer dig framåt.

Lyssna på kroppen

Om du upplever obehag eller smärta, ta en paus eller gör justeringar av spänning och placering av band eller sjal. Det är viktigt att tänka på att bebisens vikt blir ett tillägg på din egen kroppsvikt under stunden du bär. Du kanske inte har muskelstyrka eller uthållighet för det just nu – så kroppen kan behöva säga ifrån då och då. Introducera också bärandet stegvis – börja med korta stunder och öka på allt eftersom du upplever att kroppen accepterar det.

Bära barn i sjal eller sele vid reumatisk sjukdom

Dela gärna erfarenheter och tankar i kommentarsfältet

Vidare läsning

Här finns också en vägledning till bärande-ergonomi

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *