Kan jag göra något själv åt anala läckage?

Kan jag göra något själv åt anala läckage?

”En tom tarm läcker inte” är ett citat jag lånar från Bäckenbottenutbildning.se. Ändtarmen är vanligtvis tom och avföringen finns i tjocktarmen. Om du har svårt att tömma tarmen helt eller om du är förstoppad kan du få rester av avföring som liksom hamnar på efterkälken och som läcker ut. En orsak till tömningsbesvär kan vara en försvagning av väggen som är mellan slidan och ändtarmen.

Tips och tricks

Tumtricket

Vissa upplever att tarmen buktar in i slidan och att bajset fastnar i en återvändsgränd, och att tömningen kan underlättas om man trycker med fingrarna i mellangården eller inifrån slidan. ”Tumtricket” är ingen superkul lösning, men det hjälper om du inte kan få ut avföring på annat sätt. Du vill hellre hjälpa till med fingrarna än krysta supermycket, eftersom krystandet kan förvärra bland annat läget om du har hemorrojder.

Blir lösare i magen

Ett knep för att kunna tömma tarmen så bra som möjligt är att jobba på avföringskonsistensen. OM du är lite hård i magen blir det svårare att få ut allt i en klump, vilket kan leda till att avföring läcker ut senare. Det kvarblivna bajset kan också bilda gaser i tarmen, som kan läcka ut. Receptfria bulkmedel som Inolaxol och Lunelax kan hjälpa för att binda ihop och göra avföringen smidigare att få ut.

Bli hårdare i magen

Om du istället är lös i magen som regel kan du be att få Imodium utskrivet av läkare. Enligt vissa studier förbättrar imodium trycket inne i den interna ringmuskeln utöver att läkemedlet främst verkar på avföringskonsistensen och snabbheten i tarmen. Om du får mer sammanhållen avföring minskar risken för ”kvarglömt” bajs som ligger och riskerar att läcka ut eller bilda gaser.

Gå och bajsa med en gång

Du behöver också gå och bajsa när du får den första signalen. Håller du dig kan bajset bli svårare att få ut nästa gång, och som jag beskrev ovan kan förstoppning leda till läckage senare.

Gå ner i vikt

Forskningen menar också att övervikt ökar risken för anala läckage genom att lägga ett passivt tryck mot bäckenbottens strukturer. Viktnedgång är ofta rekommenderat för den som har anala läckage.

Håll din bäckenbotten stark

Det du också kan göra själv är att träna din bäckenbotten. Vi har goda vetenskapliga grunder till att påstå att en stark bäckenbotten kan underlätta för urininkontinens, men inte lika starkt stöd för att bäckenbottenträning hjälper mot anal inkontinens. Hittills är den generella rekommendationen ungefär det som motsvarar det vi brukar tipsa om för urinläckage.

Jag kan rekommendera att använda en bäckenbottenträningsapp. Man hittar många om man söker på ”kegel” i sin app-store, och sen får man testa sig fram, kvaliteten varierar.

Bäckenbottenträning är tråkigt, men biverkningsfritt och gratis. Om du lider av anala läckage bör detta därför vara det första du tar till dig att prova! Du kan inte utvärdera resultatet innan du har tränat i minst 12 veckor, så bepansra dig med tålamod och kör igång.

Alla inläggen i serien i ordning:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

4 Comments

  • Så om man har en försvagning i väggen mellan slidan och ändtarmen ska man bara fortsätta med knipövningar?

    Har problem med att avföringen samlar sig som en klump som du beskriver, sedan förlossningen för 3,5 pr sedan. Försökt ta upp det på återbesök hos mödravården samt vid varje gynbesök, men det har aldrig ens journalförts och ingen har gett något råd utan mer eller mindre ignorerat mig. “Jaha” är väl vad de sagt, och sedan var det slutdiskuterat typ. Har tänkt att det är väl nåt jag får leva med, men det är väldigt jobbigt att ha så lätt att bli förstoppad om jag inte kan gå på toa direkt när jag kanske borde. Mitt jobb gör tyvärr att man oftast gpr och håller sig alldeles för länge, eftersom tid inte riktigt finns att hinna gå på toa. Ibland trycker den samlade avföringen på urinblåsan så att lite urin kan läcka ut om jag inte hinner bajsa direkt.

    Stort tack för ert fantastiska arbete och blogg!

  • Hej Mia!
    Jag har fick för 6 år en förlossningsskada som sen visades att jag hade dubbelsidig levatorskada och en grad 3 sfinkterruptur ,mindre än halva sfinkter stod det . Jag har genomgått 2020 mellangårsrestruktion i Huddinge . 1 år efter op så har jag besvär med urinblåsan , jag har urinträngningar samt träningar av tarmen. Jag får så ont i magen efter maten och måste på toaletten bristolskala nr5 . Har även svårt att tömma tarmen helt . Jag är orolig och mitt livskvalitet är påverkad . Fysioterapeuten uppmanar mig att göra knipövningar men jag klarar inte det pga av att jag får ont i ryggen och svanskotan ah knipövningar . Tycker vården tar mig inte på allvar just nu . Är bara 33år

    • Hej! Ledsen att höra om dina besvär och upplevelser. Det är väldigt svårt för mig att så här på avstånd ge några råd eller tips, men om du får ont av knipövningar låter det också som att du kanske är överspänd i bäckenbotten? Då kanske det är värt att sortera i det just nu, för det kan ju potentiellt resultera i både tarmtömningssvårigheter, blåsträngningar osv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *