Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Egenvård och strategier vid anala läckage

Egenvård och strategier vid anala läckage

battle black blur board game

Egenvård och strategier vid anala läckage

Om du lider av anal inkontinens kan det finnas vissa åtgärder och livsstilsförändringar som du kan testa själv för att minska dina besvär.

Du ska naturligtvis inte kämpa helt ensam med dina besvär. Jag vill verkligen uppmana dig att våga söka vård för symtomen. Här i länken finns en rapport på svenska, och på sida 20 finns ett frågeformulär som heter “Wexner score” översatt till svenska. Dessa frågor och svaren på dessa kan hjälpa dig att ringa in vad du ska våga prata med vården om!

Här är några tips på egenvård som du kan börja med så länge:

Bäckenbottenträning

Bäckenbottenträning syftar till att stärka bäckenbottens muskler, vilket kan bidra med förbättrad kontroll över ändtarmen. Det kan vara viktigt att få ett individuellt utformat program och uppföljning av en fysioterapeut. Har du bäckenbottentränat enligt konstens alla regler i 3-6 månader och besvären inte lindrats är det osannolikt att just bäckenbottenträning kommer vara lösningen. Det kan alltså vara viktigt att testa, men också viktigt att dra slutsatsen när det inte hjälper.

Förbättra dina tarmvanor

Det är viktigt att gå och bajsa på första signal och att ha tillräckligt med tid för att kroppen ens ska signalera bajsnödighet. De flesta tömmer tarmen på morgonen efter frukost. Har du för stressiga mornar kan detta blir ett problem. Avföring som vill komma ut, men inte får det, kan bli en risk för läckage senare.

Kost och vätska

Många blir hjälpta av att hitta vad som för dem är den optimala kosten. För en del är det knäckebröd och frön, för andra är det kiwi och andra mjukgörande frukter. En del blir hjälpta av att dricka tillräckligt med vatten. Det finns ingen one size fits all vad gäller optimering av avföringskonsistens. Men det är viktigt att veta att det är svårt att hålla för lös avföring. För hård avföring ökar risken för gasbildning och läckage av gaser. Att hitta den optimala avföringskonsistensen minskar alltså risken för anala läckage.

Undvik livsmedel och drycker som kan irritera tarmen och öka risken för diarré.

Toalettvanor

Försök att hitta rutiner för att tömma tarmen varje dag, gärna ungefär samma tid. Hitta också ditt sätt att tömma tarmen mest effektivt. Ofta är det genom att ha fötterna upp på en pall, så att knäna hamnar över höfterna i höjd.

Använd skydd

Det här är ofta en tung punkt för många. Att börja använda skydd kräver en viss grad av acceptans av besvären, besvär som många inte vill kännas vid. Men det kan vara viktigt för livskvaliteten att ha goda inkontinensskydd. Om du börjar undvika saker du vill göra, av rädsla för att läcka, då är det verkligen dags att börja få hjälp med inkontinensskydd. Det handlar i regel inte om stora, bulkiga blöjor utan om effektiva skydd som man strävar efter att ska vara så små som möjligt.

Det är distriktssköterska på vårdcentral som förskriver inkontinensskydd. Ta kontakt med din vårdcentral!

Fysisk aktivitet

 Att hålla sig fysiskt aktiv kan hjälpa till att förbättra tarmfunktionen och de omkringliggande musklernas styrka. Om du har svårt att veta vad du kan göra och om du finns några begränsningar att förhålla dig till, rekommenderar jag kontakt med fysioterapeut.

Egenvård och strategier vid anala läckage

Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet!

Tips på vidare läsning: Fysioterapi för bajsproblem.

2 kommentarer till “Egenvård och strategier vid anala läckage”

  1. En sak som har ökat min livskvalitet mycket är att använda en bomullspad som skydd efter toalettbesök, beror säkert på hur mycket besvär man har om man blir hjälpt av det, men jag hade behövt få reda på detta på bb. Det tog 3 år innan jag fick det tipset av vården och då förbättrades livskvaliteten avsevärt.

  2. 15 år ga skada som gjort sig påmind. Opererat mig för 3 månader sedan. Förstärkt mellangården, lagat slutmuskeln och förstärkt vägen mellan ändtarm och slidan. Viss förbättring men fick andra problem som jag inte hade innan operationen. Känn lite tungt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *