Operation av missade eller felläkta sfinkterskador

Operation av missade eller felläkta sfinkterskador

Sfinkerplastik

Om du lider av anal inkontinens efter en förlossning bör utredningen hos läkare omfatta ultraljud av hela bäckenbotten. Hittar de då skador som går att laga är detta ofta rekommenderat. Lagningen kallas då sfinkerplastik, och namnet har inget med plast att göra. Det betyder heller inte det vi vanligvis menar med ”plastikkirurgi”, som i någonslags estetisk operation. Det handlar om att återskapa och återställa. Det kan också betecknas ”rekonstruktiv kirurgi”.

Syr ihop ringmusklerna igen

När det finns defekter i analsfinktrarna efter förlossning eller efter trauma kan patienter opereras med en sfinkterplastik. Sfinkterplastik innebär att en läkare öppnar upp kring ändtarmssfinktern och syr igen musklerna med en överlappning.  Korttidsutfallet för dessa operationer är gott, men ofta återkommer problemen i någon grad med åldern. Detta är troligen delvis beroende på att  den generella muskelmasseförlust som vi får med ökad ålder också drabbar bäckenbotten samt att de skadade och lagade musklerna är lite extra känsliga.  Majoriteten av patienterna verkar dock fortsätta vara nöjda med det kirurgiska resultatet även om successivt återkommande besvär med tiden.

Om en skada på ändtarmens slutmuskler inte hittats vid en förlossning finns ofta mer en bara skador på själva ringmusklerna, utan även i mellangården. Då omkringliggande muskler är viktiga för ändtarmens stängningsfunktion behöver dessa lagas samtidigt. Dessa operationer kallas för ”perineorafi” där ”perineo” står för mellangårdsmusklerna och ”rafi” för att sy ihop. Då lagas förutom ringmusklern (gröna och blå på bilden ovan) också den gula och gröna musklerna närmare slidöppningen, transversus perineii och bulbocavenosus.

Tips inför en sfinkerplastik

 • Förbered dig mentalt på att ha smärta efter operationen.
 • Förbered dig på att tömma tarmen helt dygnet innan operationen.
 • Du ska leva på enbart klar vätska dygnet innan operationen.

Råd efter en sfinkterplastik

 • Det är okej (och bra!) att duscha, men undvik att bada så länge du har ett öppet sår.
 • Håll underlivet torrt. Efter toalettbesök och dusch kan du klapptorka eller använda en hårfön.
 • Kissa i duschen om det är svårt att kissa.
 • Använd bindor för blödning efter operationen och mens om den infaller under läkningsperioden. Inte tampong eller menskopp.
 • Vila så mycket du behöver, men gör någon fysisk rörelse för hela kroppen en gång i timmen.
 • Undvik att sitta mer än en timme i sträck första dygnet efter operationen.
 • Undvik att sitta med benen i kors någon längre stund.
 • Undvikt lyft över 4-5 kg under de första 6 veckorna.
 • Undvik samlag de första 6 veckorna, eller så länge som din läkare uppger
 • Du kan ha svårt att hålla avföring första tiden efter operationen, det är normalt
 • Håll avföringen mjuk, du vill undvika att krysta hårt den första tiden. Smärtlindringen du får kan ge dig hård mage, så se till att motverka detta. Be om råd på sjukhuset om du inte redan fått det.
 • Undvik mer högintensiv sport- och motionsaktivitet två månader efter operationen

Alla inläggen i serien i ordning:

Vidare funderingar?

Rehab efter bäckenbottenoperation är en kurs som inkluderar information inför operationen och rehabprogram tre månader efter operationen. Du hittar kursen här. Det är teori om hur du bäst tar hand om kroppen och filmade övningar uppdelade i 6 nivåer.

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *