Träning efter TVT-operation

Träning efter TVT-operation

TVT-operation är en åtgärd som erbjuds många kvinnor som har ansträngningsinkontinens och där bäckenbottenträning inte har gett tillräckligt resultat. Ansträngningsinkontinens innebär att individen ofrivilligt läcker urin under aktiviteter som lägger belastar urinblåsan, så som att nysa, hosta, skratta eller hoppa. Det är ett tunt nät som sätts in och hjälper till att lyfta upp urinröret. TVT-slyngan ger ett stöd för urinröret så att det inte blir möjligt för trycket att orsaka urinläckage.Operationen görs i lokalbedömning och är ofta över på 30 minuter. Det kallas TVT-operation och står för Tensionsfri Vaginal Tape. Det finns en variant på operationen som kallas TVT-O, skillnaden är bara stället i bäckenet som nätet fästs.

Varför opereras inte alla inkontinenta direkt?

Du som lider av ansträngningsinkontinens bör i första hand bäckenbottenträna intensivt i 3-6 månader för att se om du blir besvärsfri bara genom av att stärka upp bäckenbottenmusklerna. Om besvären kvarstår ändå bör operation övervägas. Anledningen till att alla inte erbjuds en operation direkt är för att det finns en risk för icke-önskvärda komplikationer (samlagssmärta, trängningar, etc) och bäckenbottenträning är biverkningsfritt och dessutom gratis. Därför är det förstahandsalternativ.

Hur TVT-fungerar

Ansträningsläckage innebär att bäckenbotten inte kan sluta tätt om urinröret. Den inopererade nätslyngan ger stöd åt urinblåsan och urinröret så att urinläckage inte ska ske. Nätet växer samman med kroppens egna stödjevävnad och bildar som ett nytt ligament. Det finns inga stora mängder långtidsuppföljningar av dessa ingrepp, men det verkar som att omkring 75-80% av kvinnorna fortsatt är besvärsfria efter 7-10 år. En del av de övriga procenten i alla fall har en kvarstående symtomlindring, om än inte helt besvärsfria.

Efter operationen

Efter operationen kommer personalen ha koll på att du kan tömma blåsan normalt. När du kan det kommer du kunna åka hem. Efter operationen kommer du vara trött och känna dig medtagen i några dagar. Ditt bäcken kan kännas lite ömt och du kan ha ont i nedre delen av magen. Dessa besvär ska avklinga på 1-2 veckor. Operationen är så pass liten att det sällan orsakar några större bekymmer eller smärtor.Lättare fysisk aktivitet så som promenader och allmänna hushållssysslor kan du göra direkt om du så önskar och smärtan tillåter.

Restriktioner

Det varierar vad patienter får för råd och restriktioner, men ofta handlar det om att undvika tunga lyft och samlag under 4-6 veckor efter operationen. Efter operationen bör du ha mindre eller inget urinläckage när du hostar, nyser eller tränar. Till en början kan det kännas lite svårt att tömma blåsan helt. Det kommer ta 4-6 veckor innan du känner dig helt återställd. Undvik att lyfta tungt och anstränga dig hårt fysiskt under den här perioden. Om någon aktivitet ger smärta eller obehag är det ett varningstecken som ska tas på allvar – backa då till en mindre ansträngande nivå av aktivitet.

Ta hand om dig själv hemma

 • Vila liggande när du behöver
 • Promenera dagligen, börja med 5 minuter och utöka successivt till 30 minuter om dagen. Att promenera hjälper läkningen.
 • Ta de smärtlindrande läkemedel du rekommenderats.

Behöver jag inte längre bäckenbottenträna?

Operationen gör att ditt läckage minskar eller försvinner, men den stärker inte automatiskt upp din bäckenbotten. Det är lätt att förlita sig på att operationen har löst problemet om en blir besvärsfri. En kvinna som har haft besvär av ansträngningsinkontinens kan även i fortsättningen ha en otillräckligt stark bäckenbotten och knipövningar kan behövas även i fortsättningen. Är du fundersam över detta kan du boka en tid hos en fysioterapeut som kan göra en vaginal bedömning av din bäckenbottenstyrka.

Referenser/vidare läsning:

Mid-urethral sling operations for stress urinary incontinence in women

Long-term outcomes of TOT and TVT procedures for the treatment of female stress urinary incontinence: a systematic review and meta-analysis.

Tension-Free Vaginal Tape Procedure: What to Expect at Home

Urinary incontinence – tension-free vaginal tape

Du kan gärna läsa inläggen i en serie om träning och bäckenbotten om du önskar veta mer. 

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

6 Comments

 • Hej.
  Jag var igår för undersökning på sjukhuset och haft problemet i 15 år.
  Undersökningen var riktigt jobbig och det kändes inte som att jag var en människa. Det började svida när slangen fördes in och det blev superobehagligt. Men det visades ingen hänsyn för det heller. Jag spände mig vansinnigt mycket och började skaka i muskler, svettades och mådde illa. Jag sa ifrån flera gånger men både läkare och sköterska står kvar och fortsätter. Att hosta var obehagligt och jag hade spännt mig så mycket att jag inte en kissade när jag hoppade. Det gör jag alltid annars. Och att stå och hoppa framför en man när man inte har byxor på. En man som absolut bara utstrålar att detta ska vara överstökat.
  Så nej. Jag ska få annan hjälp säger han. Men vad. Jag droppar alltid. Nyser jag så får jag alltid byta kläder. Att springa med min dotter är inte att tänka på då jag trots tena fyller upp den och utanför på knappt 2km. Man kan inte springa och byta i skogen.
  Att gå och dricka en öl är otänkbart då jag blir alldeles för avslappnad och ofokuserad.
  Min man säger att vi får söka privat sjukvård men var?
  Jag är så fruktansvärt leden och känner mig så förnedrad.
  Mvh
  Jag bor i södra Sverige och undrar också om någon kan börja forska om Femilift verkligen fungerar eller om det är för bra för att vara sant.

  • Vilken tråkig och förnedrande upplevelse. Känner inte till många vårdgivare i Skåne, men sådär ska det inte vara. Finns det någon annan gynekolog du kan gå till? Ge inte upp, den offentliga vården ska kunna vara bättre än sådär.

   • Hej. Tack för svar. Jag har börjat leta igen. Det tog mig så lång tid (6 mån)att hitta en gynekolog som kändes bra och där var jag och fick sedan denna remiss till sjukhuset. Var hos henne sista gången 25 maj och fick egentligen tid på sjukhuset den 6 november men lyckades omboka till igår.

 • Hej! Jag har gjort en TVT-operation, “tejp” under urinrör som fästes i ljumskarna, för lite över 1 år sedan. Jag hade inga symtom av smärta eller obehag efter operationen. Levde i sjunde himlen de första 6 veckorna efter operationen. Inte en enda droppe läckage. Innan operation hade jag ett jättebesvärligt läckage, konstant urinläckage vid alla aktiviteter. Den enda gång jag inte hade läckage var då jag satt ner eller låg helt stilla. Efter 6 veckor om besvären tillbaka och jag var tillbaka som pre op. Detta är ett sådant socialt handikapp! Allt socialt umgänge försvinner, det går inte att spontant göra något utan ALLT ska planeras in i minsta detalj. För någon vecka sedan, alltså över 1 år efter operation fick jag tid hos uroterapeut för utprovning av kontinensring. Den fungerar rätt ok, inga läckage så länge som jag har den isatt och nu kan jag umgås med folk utan att behöva tänka på urinläckage. Tyvärr medför det allt för stora obehag att ha kontinensring vid samlag och utan ring har jag ett konstant urinläckage. Inte allt kul! Nu till min fråga. Finns det någon annan typ av operation som kan göras för att rätta till detta urinläckage? problem???

  • Förstår att du haft/har det kämpigt. Jag är inte alls rätt person att svara, tyvärr. En läkare måste kunna bedöma om det finns en rimlig annan behandling. Om du inte får bra gehör/svar hos dim gynekolog, testa att byta. Hoppas på det bästa för dig! Kram /Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *