Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Återgång till träning efter TVT

Återgång till träning efter TVT

a blue gynecological chair

Återgång till träning efter TVT

TVT-operation är en åtgärd som man erbjuder många kvinnor som har ansträngningsinkontinens och där bäckenbottenträning inte har gett tillräckligt resultat. Ansträngningsinkontinens innebär att du ofrivilligt läcker urin under aktiviteter som lägger belastar urinblåsan, så som att nysa, hosta, skratta eller hoppa. Det är ett tunt nät som man sätter in och som hjälper till att lyfta upp urinröret. TVT-slyngan ger ett stöd för urinröret så att det inte blir möjligt för trycket att orsaka urinläckage. Operationen sker ofta i lokalbedömning och tar cirka 30 minuter. Det kallas TVT-operation och står för Tensionsfri Vaginal Tape. Det finns en variant på operationen som kallas TVT-O, skillnaden är bara stället i bäckenet som nätet fästs.

Den här textens fokus ligger på återhämtning efter ett sådant ingrepp och hur och när man får börja träna och leva som vanligt igen.

Fysioterapi

Före du går igenom ett TVT-ingrepp kan det vara bra att konsultera en fysioterapeut som är inriktad mot kvinnors hälsa. Vi kan hjälpa dig med att bedöma funktionen i dina bäckenbottenmuskler och ge övningar för att optimera muskelstyrka och koordination. I vissa fall räcker detta som behandling mot urinläckage. I vissa fall behöver man ingreppet, trots att du har bäckenbottentränat enligt konstens alla regler. Bäckenbottenträning kan dock bidra till en lättare återhämtning efter operationen. Operationen kan påverka musklerna kring bäckenet, både i magen och på insida lår. Därför kan det vara bra att ha kontakt med en fysioterapeut även efter operationen.

Här finns ljudfiler för bäckenbottenträning

Fysioterapeuter kan också tillhandahålla strategier för att minska smärta efteråt.

Varför opereras inte alla inkontinenta direkt?

Du som lider av ansträngningsinkontinens bör i första hand bäckenbottenträna intensivt i 3-6 månader för att se om du blir besvärsfri bara genom av att stärka upp bäckenbottenmusklerna. Om besvären kvarstår ändå bör man ändå överväga operation. Anledningen till att alla inte blir erbjudna en operation direkt är för att det finns en risk för icke-önskvärda komplikationer (smärta vid sexuell penetration, trängningar, etc) och bäckenbottenträning är biverkningsfritt och dessutom gratis. Därför är det förstahandsalternativ.

Hur TVT-fungerar

Ansträningsläckage innebär att bäckenbotten inte kan sluta tätt om urinröret. Den inopererade nätslyngan ger stöd åt urinblåsan och urinröret så att urinläckage inte ska ske. Nätet växer samman med kroppens egna stödjevävnad och bildar som ett nytt ligament. Det finns inga stora mängder långtidsuppföljningar av dessa ingrepp, men det verkar som att omkring 75-80% av kvinnorna fortsatt är besvärsfria efter 7-10 år. En del av de övriga procenten i alla fall har en kvarstående symtomlindring, om än inte helt besvärsfria.

Vikten av anpassad fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet hjälper till att förbättra blodcirkulationen, vilket optimerar läkning efter kirurgi. Vi brukar prata om ”optimal belastning” efter skador eller ingrepp, där det finns ett fönster mitt emellan ”för mycket” och ”för lite” där fysisk aktivitet kommer stimulera läkning och återhämtning. Vad som är lämpligt att göra kommer skilja sig åt från dag till dag, och vecka efter vecka. Det är viktigt att varken bli inaktiv eller att köra på som vanligt.

Ta reda på om din kirurg har specifika råd

Börja med att höra med opererande läkare om hen har några restriktioner specifikt för dig. Ofta saknas detta. Detta innebär inte att du bara hux flux ska återgå till livet som vanligt.

Du bör undvika tunga lyft och sexuell penetration under 4-6 veckor efter operationen. Efter operationen bör du ha mindre eller inget urinläckage när du hostar, nyser eller tränar. Till en början kan det kännas lite svårt att tömma blåsan helt.

Det kommer ta 4-6 veckor innan du känner dig helt återställd.

Om någon aktivitet ger smärta eller obehag är det ett varningstecken som ska tas på allvar – backa då till en mindre ansträngande nivå av aktivitet.

Stegra långsamt

Börja lätt och stegra försiktigt. Var uppmärksam på kroppens signaler. Om du upplever smärta, obehag eller några nytillkomna symtom när du är aktiv eller tränar bör du avvakta med just den aktiviteten ett tag. Det är normalt att känna obehag, men om smärtan känns ny eller annorlunda kan det vara en varningssignal om att det blivit för mycket.

Undvik intensiv träning

Undvik intensiv träning tills du återhämtat dig helt. Hopp, löpning och tunga lyft kan belasta sårområdena för mycket.

Så vad är en rimlig stegring av aktivitet?

Första två veckorna

Efter operationen kommer personalen ha koll på att du kan tömma blåsan normalt. När du kan det kommer du kunna åka hem. Efter operationen kommer du vara trött och känna dig medtagen i några dagar. Ditt bäcken kan kännas lite ömt och du kan ha ont i nedre delen av magen. Dessa besvär ska avklinga på 1-2 veckor. Operationen är så pass liten att det sällan orsakar några större bekymmer eller smärtor. Lättare fysisk aktivitet så som promenader och allmänna hushållssysslor kan du göra direkt om du så önskar och smärtan tillåter.

Du bör undvika ansträngande fysisk aktivitet helt under den här perioden. Lätta och kortare promenader är bra och syftar till att minska risken för blodproppar och främja blodcirkulation och läkning. Lätt bäckenbottenträning är rekommenderad.

  • Ta hand om dig själv hemma
  • Vila liggande när du behöver
  • Promenera dagligen, börja med 5 minuter och utöka successivt till 30 minuter om dagen. Att promenera hjälper läkningen.
  • Ta de smärtlindrande läkemedel du rekommenderats.

Vecka 3-6

Under den här perioden kan du stegra promenaderna och bäckenbottenträningen samt lägga till andra övningar med kroppsvikt för bål, ben, armar och så vidare. Undvik lyft av tunga föremål samt hopp och löpning.

Vecka 6-12

Runt 6 veckor efter operationen kan de flesta börja återta mer vanlig träning, men det är viktigt att ta återgången successivt. Nu kan du lägga till cykling och simning om såren är helt slutna.

Efter 12 veckor

Nu kan du börja återgå till löpning, yoga med stort rörelseuttag och tyngre styrketräning. Lyssna på kroppen. Om det fortfarande finns rörelser eller motionsformer som ger obehag bör du nu ta hjälp av en fysioterapeut. Om du behöver kan du också boka tid för uppföljning hos kirurgen.

Återgång till träning efter TVT

Kom ihåg att dessa rekommendationer är en generellt hållna och att individuell återhämtning kan variera. Vissa människor kan behöva mer tid innan de bekvämt kan återuppta vissa övningar, medan andra kan ta det snabbare.

Behöver jag inte längre bäckenbottenträna?

Operationen gör att ditt läckage minskar eller försvinner, men den stärker inte automatiskt upp din bäckenbotten. Det är lätt att förlita sig på att operationen har löst problemet om en blir besvärsfri. Även om dina urinläckage försvinner kan du även i fortsättningen ha en svag bäckenbotten och knipövningar kan behövas även i fortsättningen. Är du fundersam över detta kan du boka en tid hos en fysioterapeut som kan göra en vaginal bedömning av din bäckenbottenstyrka.

Referenser/vidare läsning:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *