Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Kirurgi vid magmuskeldelning

Kirurgi vid magmuskeldelning

Kirurgi vid magmuskeldelning

I inledningen av det här inlägget vill jag punkta upp några saker

 • Långt ifrån alla personer med rectusdiastas behöver någon form av kirurgi.
 • De fåtal som skulle behöva få sin diastas åtgärdad via kirurgi får i regel inte det via svensk offentlig sjukvård.
 • Detta grundas bland annat på avsaknad av vetenskaplig evidens och på vårdpolitik.

Jag skulle kunna uttrycka mängder och olika tankar och åsikter om de olika punkterna men ska försöka hålla mig mer faktabaserad i det här inlägget. Ni får gärna fylla på med era tankar i kommentarsfältet!

Behandling av magmuskeldelning

Jag vill också hänvisa till en serie om magmuskeldelningar som jag skrev förra sommaren, som fortfarande är i allra högsta grad aktuell.

Rectusdiastas karaktäriseras av en utbuktning i magens mittlinje till följd av en utsträckning. Utsträckningen kan utgöras av övervikt, graviditet eller annan orsak till kraftigt, långtvarigt ökat buktryck. Diastasen, alltså själva utsträckningen i mittlinjen, uppkommer med en gradvis ökande förtunning och vidgning av senstrukturen som utgör magens mittlinje. Trettiotre procent av alla kvinnor upplever en kvarvarande delning ett år postpartum.

Vad gör en magmuskeldelning egentligen?

Det saknas alltså vetenskaplig evidens för påståendet att en magmuskeldelning skulle leda till  ländryggssmärta. Detta tillsammans med att det inte heller finns några riktlinjer för när och hur en delning faktiskt ska åtgärdas kirurgiskt har gjort att det i princip inte sker några magmuskeldelningsoperationer inom den offentliga sjukvården. De flesta rekommenderas istället att träna sina bukmuskler, med syfte att en stark bål ska minska delningen och påverka funktion och livskvalitet till det bättre. I min kliniska erfarenhet upplever en del med stora magmuskeldelningar en besvärsgivande instabilitet i bålen.

Operationer

Det finns en rad olika operationstekniker beskrivna i internationell forskning. Det skiljer sig åt om operationen sker med titthål, eller via ett större snitt längs med mittlinjen. Ibland används tekniker där nät sätts in för att förstärka bukväggen, även där det inte finns ett bråck. Där det finns både magmuskeldelning och bråck varierar det också om mittlinjen bara sys ihop eller om det bråckområdet också förstärks med nät. Det verkar inte finnas några stora och generella skillnader gällande de olika operationsteknikerna vad gäller slutresultat och komplikationer. Det saknas alltså en konsensus världen över gällande när, hur och varför man ska operera en magmuskeldelning. Magmuskeldelning kan också höra samman med bråck, och det är dessa som oftast opereras. Vad jag förstått så opererar man i Sverige bara bråcken, men lämnar själva magmuskeldelningen. 

Fysioterapins roll

Trots att fysioterapi och träning anses vara generellt välgörande, finns det inte heller någon allmänt vetenskapligt förankrad metod för att minska avståndet mellan raka bukmusklerna i ett avslappnat läge. Däremot finns det evidens för att fysioterapi kan minska avståndet mellan musklerna i aktiverat läge. Vid riktigt stora och besvärsgivande rectusdiastaser är träning ofta inte tillräckligt för att ge ett tillfredsställande funktionellt och kosmetiskt resultat.

De estetiska aspekterna

Inom svensk sjukvård verkar det fnysas åt de estetiska apsekterna av rectusdiastaser på ett ganska nedsättande sätt. Jag förstår, att i en sjukvårdsvärld där resurserna inte räcker till allt, så finns det kloka skäl att prioritera akutsjukvård och andra direkt sjukdomsbehandlande åtgärder före detta. Men attityden behöver inte vara så förgrymlat dålig. Om utseendet på min mage får mig att må dåligt så mår jag ju så, oavsett vad någon annan än må tycka om den saken.  BEMÖTANDET av kvinnor som söker vård behöver vara trevligt och värdigt, oavsett vem som har ansvar för problemet.

bäcken 002

Livskvaliteten går först

Jag som fysioterapeut kommer jag fortsätta att jobba för ökad hälsa totalt sett. Det jag kan påverka är hållning, muskelstyrka och muskeluthållighet och till viss del kroppsuppfattning. Även om jag inte i alla fall upplever att jag kan påverka en rectusdiastas med träningsbehandling, har de som söker mig ofta en smärtproblematik. Och smärta är fysioterapi bra mot!  Att ha en funktionellt duglig kropp utan smärta är ändå en fantastiskt bra kropp!

Sedan borde samhället kanske ta ytterligare en dust med kroppsidealen och utseendekraven för kvinnor som fött barn. Det måste ju vara okej med slapp hud, bristningar, kejsarsnittsärr och också en (ändå funktionell) magmuskeldelning. Det verkar ju vara ofrånkomligt för en del i alla fall och en del av det “genetiska lotteriet”.

Sammanfattningsvis

 • Magmuskeldelning behöver inte nödvändigtvis höra ihop med ländryggssmärta
 • Magmuskeldelningar som ger fysiska problem verkar internationellt sett ses åkommor som behöver åtgärdas kirurgiskt.
 • En förhållandevis liten asymtomatisk magmuskeldelning kanske “bara” är ett estetiskt problem.
 • Det är svårt för vården att enbart förhålla sig till ett estetiskt problem. Det kan såklart påverka kroppsuppfattning, nöjdhet med kroppen och den totala psykiska hälsan att ha en magmuskeldelning som “ser ful ut”. Hur ska man dra gränsen mellan fysisk och psykisk ohälsa i det här sammanhanget?

 Hur tänker du kring detta?

Referenser:

 

 

10 kommentarer till “Kirurgi vid magmuskeldelning”

 1. Jag som jobbat nästan 7 år inom rekonstruktiv plastikkirurgi inom landstinget kan ändå säga att åh vad jag tycker vi skulle kunna lägga mer resurser på att operera tex detta än mkt annat estetiskt som vi gör. Det är verkligen ojämlik vård. Vi opererar mkt mer manliga estetik-problem än kvinnliga. För de är godkända.

  1. Då blir jag ÄNNU mer frustrerad. Du ska bara veta all skit jag får höra, sånt som oförskämda läkare sagt till mina patienter. Både rakt till dem, men också över deras huvud (till kollegor). Och jag tror alltså inte att alla sådana här operationer enbart är estetiska, det handlar också om funktion för många. Min poäng är att det inte alltid går att separera.

   1. Absolut, så menar jag också. Insåg nu att det inte framgick i min kommentar. Vi opererar mkt estetiska grejer på män som inte har ngt alls med funktion att göra (vilket det inte behöver ha för att bli godkända) men då känns det extra surt och dåligt att vi inte opererar detta (det godkänns inte högre uppifrån, inte av enskilda läkare) eftersom det även ofta är ett funktionellt problem också! Det skylls liksom på att det ingår inte i vårt uppdrag och ba, jaha så är det med det och inte en enda försöker ändra på det

 2. Jag träffade en manlig läkare som menade att jag inte alls har några problem, att min bäckenbottensmärta och inkontinens inte alls har något samband med en delning och att det enbart handlar om skönhet…… Gav upp där och då. Så dålig förståelse för kvinnohälsa.

 3. ”Det måste ju vara okej med slapp hud, bristningar, kejsarsnittsärr och också en (ändå funktionell) magmuskeldelning.” Det behövde jag läsa idag!

 4. På mitt jobb , kirurgkliniken på SÖS, så pågår en del forskning om detta och vi opererar också en del kvinnor med rektusdiastas och smärtproblematik (smärtor i ryggen) som inte blivit hjälpta av sjukgymnastik. Vad jag vet finns det ingen evidens alls för operation vid andra typer av smärtor (ang kommentar ovan). Tror vi är ett av de få ställena inom landstinget som gör den här typen av operationer. Och det modernaste sättet att operera är vad jag har förstått med suturplastik, inget nät alltså. /kirurg

  1. Har ett flöde av opererade patienter från SÖS och är suuuuuuperglad för dem och postoprehab brukar alltid gå som på räls. Ser fram emot resultaten av studierna och att fler tar efter!

 5. Hela magen är ett enda magbråck eftergraviditet med muskeldelning där allting trycksupp som en hård limpa.
  Jag harbockså att tarmbråck höger sida vid jumsken.
  Kan sitta utan att trycker upp .och gör ont och trycker upp och stasar som gör ont att jag helst ligger otroligt handikAppande och socialt besvärligt vid middag med andra då jag vill äta fort ochnlägga mig soffan för hindra obehaget. Försvårar träning och att knyta skorsnören.
  Er

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *