En serie inlägg om magmuskeldelningar

En serie inlägg om magmuskeldelningar

magmuskeldelning

Sedan några år har det rasslat till på forskningsfronten vad gäller magmuskeldelningar. Ni som följt mig länge vet att jag varit (och är) i en lärandeprocess om detta och att jag regelbundet läser ny forskning och reviderar mina kunskaper/tankar/åsikter om detta. Jag skrev den här serien om magmuskeldelningar först sommaren 2016.

bäcken 002

Nu har det kommit så pass mycket ny, bra forskning att jag

 1. har behövt revidera en del gamla inlägg eftersom jag helt enkelt lärt mig nya nyanser
 2. behöver skriva ner en del nya fakta/förklaringsmodeller

Därför tänkte jag nu göra en ny liten serie inlägg med uppputsade äldre inlägg och ett gäng nya inlägg, alla med färska referenshänvisningar. De börjar rulla här på bloggen om några dagar.

Jag vet att en del av er tycker att detta ämne är superspännande! Jag hoppas ni vill hänga på!

Samla gärna på er frågor och funderingar! Jag hoppas att ni kan få svar under seriens gång.

 

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

9 Comments

 • Hej Mia! Om magmusklerna gått ihop efter en graviditet så att man tex till sist har 1 cm delning fortfarande, är det så det kommer vara sen, eller kan de gå isär igen (om man inte blir gravid igen vill säga?) om man tex slutar träna magen?

  • Näe alltså det finns liksom ingen överhängande risk att du ”pajar” något med vanligt liv eller så, även om du skulle sluta träna helt. Men det finns överviktiga och styrketränande personer (som ofta framkallar extremt högt buktryck) som har magmuskeldelningar helt utan graviditeter.

 • Lite konstig fundering kanske men jag hade sån hosta efter förlossningen i flera veckor. Kan det ha påverkat min magmuskeldelning så att den inte gick ihop? Har fortfarande bred delning typ 4 fingrar 15 månader senare. Kommer den nånsin minska? Jsg har god funktion kan lyfta och så. Däremot är det ju liksom helt slappt i mitten och jag ser hur tarmarna guppar därinne etc. ganska obehagligt tycker jag… 🙂

  • Det beror nog mycket mer på vävnadernas uppbyggnad, genetik osv än på hostan. Efter 15 månader kan du stärka upp musklerna men själva bindväven är svår att få någon förändring på.

 • Hej! Är det så att ett kejsarsnitt riskerar orsaka en större muskeldelning/diastas vs en vaginal förlossning? Antar detta iom man skär i fascian. Dessutom när kan man anse att muskeldelningen är ”läkt” dvs att man inte kan stänga gapet mer? Enligtmånga artiklar i USA går det fortfarande att stänga/minska gapet långt efter en förlossning förutsatt rätt övningar. Med vänlig hälsning, M

 • Hej!
  Jag är 7,5 månader postpartum
  Och Har en magmuskeldelning på 37mm endast
  Över naveln
  Och 4 cm upp. Har gjort titthålsop för blindtarm 8 år sedan och då ôppmade de naveln.
  Jag Har alltid varie extremt vältränad och nu känner Jag instabilitet i magen.
  Finns det chans att läka? Jag Har fortfarande inte mens och ammar…+börjar fisioterapi i veckan.

  • Det finns alltid förbättringspotential, att både bli starkare och att musklerna volymökas och ”fyller in mot mittlinjen”. Att ha en något ökad delning efter en graviditet är normalt och de mått du uppger låter inte alls som att det behöver påverka din funktion alls på sikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *