Snippan – the tour

Fysioterapeuten tar dig på en guidad tur i det kvinnliga underlivet

Den här bloggen kommer ju gång på gång tillbaks till ämnet snippor, och jag går ju då och då under epitetet ”Snipp-Mia”. Därför kommer vi nu i några dagar prata snippor högt och lågt här på Bakingbabies. Dessa inlägg postades för första gången 2015, men jag upplever att det är ett ständigt behov av att prata mer om snippan. Eller hur?

Snippan – the tour

Det finns en ENORM variation på utseendet på snippor. Jag ger en sån här lite ”luddig bild” anatomibild såhär i början för att ni ska förstå anatomin utan att för den delen få en för tydlig bild av hur saker och ting ”ska” se ut. Det här är musklerna, under hud, slemhinnor och blygdläppar.

Snippan - the tour

Vulva och Vagina

Vulva är de yttre könsdelarna, det som är snippan som vi ser den utifrån. Vulvan innefattar pubisbenet, de inre- och yttre blydläpparna, klitoris och urinrörsöppningen och vaginalöppningen. Vagina är det som är på insidan!

De yttre delarna som går att se med blotta ögat är följande:

 • Mons pubis – pubisbenet är täckt med mjuk fettvävnad och hår och ligger över den främre bäckenleden, symfysen.
 • Yttre blydläpparna är hårtäckta och består också de av mjuk fettvävnad. Utseendet, längd, färg och form varierar kraftigt mellan individer.
 • De inre blydkäpparna är hårlösa och känsliga för beröring. De är ofta olika långa, och de kan vara längre eller kortare än de yttre blygläpparna.
 • Klitoris finns där blygläpparna möts i framkant och de inre blygdläpparna formar som ett liten ”hätta”, ett skydd för klitoris, eftersom det är en otroligt känslig del. Det är endast en mycket liten del av klitoris som är synbar för ögat.
 • Urinrörets öppning syns om du separerar de inre blydläpparna. Ovanför ligger klitoris och nedanför ligger vaginalöppningen.
 • Vaginalöppningen består av veckig rosa vävnad och ska vara mjuk och eftergivlig om du är avslappnad.
 • Mellangården – en genomsnittlig längd på kvinnors mellangård är 3,9 cm enligt studier.

Snippan – the tour

Fler inlägg om hur snippans yttre utseende påverkas av graviditet och förlossning

Snippan under graviditet och efter förlossning

Läsarfråga om snippans utseende efter förlossning

Previous

Next

4 Comments

 • Mer snipp-snack åt folket! Men vad heter den gula muskel som du ritat och som går mellan sittbensknölarna eller från sittbensknölarna till mellangården (jag är inte helt säker på hur jag ska förstå bilden).? Frågan är inte enbart grundad i ett anatomi-intresse, utan det är där (eller iallafall i det området) jag är öm nu en dryg månad efter vaginal förlossning, och jag försöker förstå vad som känns. Men det är svårt att hitta information utan rätt ord.
  Tack för en ypperlig blogg! Håller tummarna för god återhämtning nu efter din operation.

 • Å detta är så intressant! Önskar också att jag jade vetat hur lång min mellangård var innan barnen, för den känns typ 1 cm lång nu? Är mellangård från att blygdläpparna ”mötts” till anus? Eller vad är egentligen mellangård? Känns som att de inte sytt ihop mig så bra bakåt liksom, som att jag är för luftig. 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *