Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » En sak leder till något annat

En sak leder till något annat

En sak leder till något annat

Ibland är det roligt att se tillbaka lite i livet och se hur saker flätas ihop på ett spännande sätt. Lite kortfattad historia.

  • 2012 drabbades jag av en sfinkerruptur när vårt första barn föddes
  • 2014 var jag helt införstådd med att det var såna saker jag ville jobba med, både som fysioterapeut och som folkbildare/bloggare.
  • Jag jobbade och bloggade på i mitt lilla hörn av världen i flera år…

I början av 2016 ställde jag upp på en intervju i Aftonbladet

Jag nappade på en fråga som slängdes ut i en Facebook-grupp och fick kontakt med en journalist som gjorde en intervju. Det var flera stycken som intervjuades och jag kände litegrann att “min historia är väl inget att komma med” och tyckte knappt att den intervjun var något att nämna här på bloggen.

Men några veckor senare fick jag mejl från en kvinna som jobbade på SBU (Statens Beredning för medicinsk och social utvärdering). Hon hade sett intervjun i aftonbladet och frågade om jag ville följa med dem till Almedalen. Då skulle ja delta i en paneldiskussion i Läkartidningens tält i samband med att de lanserade sin nya rapport “Analsfinkerskador vid förlossning”.  Well, jag är gärna posterflicka för analsfinkerskador, haha. Det var en jättespännande resa som jag fortfarande är så glad att jag gjorde. Tack Anna på SBU som öppnade upp för möjligheten, det var stort då och det betydde i slutänden ännu mer!

I Almedalen

I Almedalen träffade jag två personer. Eva och Eva. Eva Uustal som kände till och såg upp till sedan länge. Jag var en aning star struck när jag träffade henne första gången! Eva U har jag sedan haft en hel del kontakt med. Jag fick möjlighet att gå bredvid henne en dag på arbetet. Hon har också gästbloggat hos oss här.  Jag fick också vara med och tycka till om lite grejer när de byggde upp bäckenbottenutbildning.se.  Eva Estling från Sveriges Kommuner och Landsting hade jag då aldrig tidigare hört talas om. Men hon berättade om sitt arbete och det var fascinerande. Jag var lite nervös inför den där paneldiskussionen, naturligtvis. Ibland när jag som jobbar som “patientrepresentant” i förlossningsskadesammanhang märker jag att jag ses litegrann som “fienden”. Ingen av dessa Evor såg mig som fienden. Naturligtvis, vet jag ju nu. 

Eva Estling tog sedan också kontakt och frågade om jag ville komma och berätta mer om patientperspektivet vid ett tillfälle anordnat av dem på SKL.  Jag deltog vid ett tillfälle under hösten 2016.

På turné med SKL våren 2017

Genom detta fick jag sedan möjlighet att följa med SKL land och rike runt och prata om patientperspektiv på förlossningsskador, för alla slags chefer inom kvinnosjukvården. Det var så roligt! SKL är ingen myndighet, men en paraplyorganisation för just Sveriges alla kommuner och landsting. Just nu håller de alltså på att styra upp  regeringens satsning på kvinnosjukvården. Alltså de där miljonerna som politikerna lovat ut för att förbättra.

På turnén med SKL har jag träffat mängder med olika personer. Kontakter som lett till andra slags erbjudanden, kontakter och möjligheter. Förutom att få prata om mitt favoritämne så har det varit otroligt lärorikt. Att inte “bara” (det är absolut inget bara egentligen) vara vårdgivare och bloggare. Utan också få vara med och påverka litegrann på större front. Det är så stort! Det är också därför jag själv benämner mig som “influencer”, även om jag inte är en regelrätt influencer som påverkar genom samarbeten med företag och reklam. =)

Cirkeln sluten?

En av de mest hedrande uppdragen jag fått är när jag blev inbjuden till Södersjukhuset för att föreläsa för personal på Kvinnokliniken. Det är i ett förlossningsrum på SÖS som min historia började. Det betyder oerhört mycket för mig att jag fick återvända och berätta min historia. Dels att jag tar det som ett bra bevis på att jag ändå hanterar mitt “sfinkeröde” på ett konstruktivt sätt. Och dels som en bevis på att det på SÖS  finns en ödmjukhet att lära och ta in patientens perspektiv. Det känns hedrande för mig, och det är också hedervärt för dem att de bjöd in mig! Igår höll jag mitt första föredrag av två där för inbjudna från kvinnoklinik, gyn och BB.

Nytt jobb!

Det roligaste nu är också att jag från och med idag, den första februari, jobbar en dag i veckan på Sveriges Kommuner och Landsting. Jag ska vara en del av satsningen på kvinnors hälsa. Jag ska fortsätta jobba med patientperspektivet i fokus. Så himla fint va?? Jag har inga planerar på att sluta vara kliniskt verksam fysioterapeut. Men att få möjligheten att låta mina erfarenheter och kontaktnät med kvinnor vara en konstruktiv del av ett nationellt förbättringsarbete, det är ändå en sååå stor möjlighet.

Jag kommer garanterat berätta mer om det här arbetet och också “använda” er läsare till att bolla frågor och funderingar som jag ställs inför.  Visst hjälper ni till?

Tillsammans för bättre kvinnohälsa!

 

 

14 kommentarer till “En sak leder till något annat”

  1. Grattis och hurra! Er blogg och allt du gör för kvinnohälsa i Sverige ger mig sådant hopp! Tack för att du orkar och för att du delar med dig. Det betyder mycket!!

  2. Stort grattis, vad roligt! Känns bra att du får din (och så många med dig) röst hörd! Tänk ville resa du gjort, heja dig som lyckats vända en så jobbig upplevelse till något konstruktivt och bra. Du utbildar, du är ett stöd för så många, du driver SÅ VIKTIGA frågor, keep it up!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *