Brännande smärta på utsidan låret under graviditet

Brännande smärta på utsidan låret under graviditet

Det här inlägget handlar om meralgia parestetica, nervsmärtor på utsidan av låret.

Nervsmärta som bränner

Ganska ofta träffar jag gravida patienter med besvär  karaktäriseras av smärta och känsla av domning på utsidan av låret. Detta tror vi kommer till följd av en inklämning av en av nerverna som går till huden på låret genom ljumskarna. Detta besvär kommer ofta under graviditet eller till följd av övervikt. I engelsk litteratur kallas fenomenet för ”Meralgia paraesthetica” som är en sammansättning av de grekiska orden ”meros” som betyder lår och ”algos” som betyder smärta.

Varför uppkommer detta?

Nerverna går genom kroppen och signalerar budskap till och från hjärnan. Vissa sorters nerver är känselnerver, dessa tar in input från huden, muskler och andra vävnader. När du lider av nervinklämning i ljumsken under graviditet handlar det om att nerven inte får tillräckligt med utrymme där den passerar bäckenet .

Nervinklämningen kan uppstå på grund av olika orsaker, de vanligaste är:

 • Viktuppgång, graviditet eller vanlig övervikt
 • För tight sittande kläder
 • Olycka, till exempel av kraftigt tryck från bilbältet vid en bilolycka
 • Långvarigt stående eller gående, ibland med yttre tryck mot nerven (har hört att detta oftare drabbar yrken som har skärp med verktyg hängandes tight mot höften)

Under graviditet

Under graviditet tippar bäckenet framåt och kvinnan får en ökad svank, detta tillsammans med mekaniskt tryck från magen kan göra att nerven som passerar genom ljumsken får för lite utrymme (nerver från L2-4) och kläms under inguinalligamentet (som jag också skrivit om här).

Symtomen är vanligen smärta, domningar, stickningar eller brännande känsla på utsidan av låret tillsammans med en överkänslighet för tryck och ibland även vanlig beröring.

Hos fysioterapeuten

Vid undersökning hittar fysioterapeuten ofta en ömhet på och strax nedanför bäckenets mest utstående ställe på framsidan (SIAS) och vid sträckning av höften, inte som vid traditionella bäckensmärtor där smärtan ofta återfinns vid pubisbenet eller baktill där ryggen och bäckenet möts.

Behandling:

 • Att stå på alla fyra och stretcha ut ryggen som en katt skjuter rygg kan kännas lindrande för en del.
 • Träning anpassad för gravida  av bålmuskulatur, lår och rumpmusklerna, för att öka blodcirkulationen och förhoppningsvis minska smärtan
 • Stretch av höftböjare och rumpmuskulatur
 • Undvika att stå och gå längre stunder
 • Undvika tighta kläder som kan trycka på nerverna
 • TENS kan fungera väl för en del.

Besvären försvinner i de allra flesta fall av sig själva efter graviditeten när orsaken till nervinklämningen, det vill säga graviditetsmagen försvinner. Blir besvären långvariga efter en graviditet, eller uppstår utan synlig orsak utan graviditet, kan det finnas skäl att genomgå vidare utredning eftersom det finns en rad olika andra tillstånd som kan ge liknande symtom. Om du är gravid finns dock  oftast inga orsaker till att misstänka någon alternativ orsak till besvären.

Frågor, funderingar eller egna erfarenheter! Berätta!

Referenser:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

2 Comments

 • Minns att jag var så förvånad under förlossningen att det var i låren den värsta smärtan satt. Hade trott rygg eller mage. Men nej, låren…

 • Jag gissar att det var detta jag drabbades av i min senaste (andra) graviditet, tror att det kom första gången i v. 33 ungefär? Känslan kan jag likna med att slå i ”kärringnerven” i armbågen (är det ens ett vedertaget begrepp? ) fast gånger 1000. Kom från ingenstans, vanligtvis på kvällskvisten när jag stod och gjorde välling till storebror, – nervslag, typ kramp/domningar, kunde inte stödja på benet, gjorde så ont så jag kunde börja gråta ibland… Höll i sig upp till 1 minut. FÖRJÄVLIGT. Försvann direkt lillebror ploppat ut och har aldrig kommit tillbaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *