
Är du gravid och upplever smärta, stickningar eller domningar på utsidan av låret? Då kan det vara möjligt att du lider av ett tillstånd som kallas meralgia paresthetica. Det är helt ofarligt, men obehagligt. Idag ska vi titta närmare på vad meralgia paresthetica är, varför det kan uppstå under graviditet och hur du kan göra för att lindra dina besvär. Namnet kommer från en sammansättning av de grekiska orden “meros” som betyder lår och “algos” som betyder smärta
Vad är Meralgia paresthetica?
Meralgia paresthetica är en tillstånd som uppstår när en nerv på utsidan av låret blir klämd. Denna nerv är ansvarig för känseln i området och en nervinklämning kan ge symtom som smärta, stickningar, sockerdrickskänsla eller brännande förnimmelser längs med den drabbade nerven.
Varför uppstår Meralgia paresthetica under graviditet?
Framåttippningen av bäckenet och den växande magen kan tillsammans öka risken för att nerven blir inklämd i höjd med ljumsken.
Nervinklämningen kan uppstå på grund av olika orsaker, de vanligaste är:
- Viktuppgång, graviditet eller vanlig övervikt
- För tight sittande kläder
- Olycka, till exempel av kraftigt tryck från bilbältet vid en bilolycka
- Långvarigt stående eller gående, ibland med yttre tryck mot nerven (har hört att detta oftare drabbar yrken som har skärp med verktyg hängandes tight mot höften)
Vag gör man åt det?
Det finns ingen behandling som helt tar bort besvären ”bara sådär”, men det finns en rad saker man kan testa.
- Undvik att inta kroppspositioner som triggar besvären. För vissa är det långvarigt stående, för andra är det lågvarigt sittande i vissa positioner.
- Välj löst sittande kläder. Att ha tryck strax under gravidmagen, framförallt i ljumskarna, kan öka trycket på nerven och därmed öka symtomen.
- Vissa övningar ökar blodcirkulationen och flexibiliteten i området och kan lindra besvären. Boka också en tid hos en fysioterapeut för att få individanpassade råd! En första övning att börja med kan vara att kuta och svanka i fyrfotastående (katten/kon) eller att stå och pressa svanken försiktigt mot en vägg, med lätt böjda knän.
- För vissa behövs smärtlindrande läkemedel, men det är viktigt att först rådgöra med barnmorska och läkare innan du börjar med något läkemedel.
Går det över?
Det går över av sig självt, men ibland läker nerver långsamt. Det finns rapporterade fall där besvären funnits upp till något år efter förlossningen, men min erfarenhet är att det oftast bara håller sig fram till förlossningen och klingar av inom de närmast följande månaderna.
Hej, precis det här har jag på höger sida! Och vårdpersonalen såg ovetande ut när jag tog upp det. Både under min första graviditet och min andra nuvarande. Har ingen smärta, men låret domnar av. Efter min första förlossning upplevde jag en tydlig svaghet i höger fot, en mildare variant av klumpfot, med försämrad balans och lätt för att snubbla då jag inte hade styrka, känsel och kontroll på foten som normalt. Det gick dock över efter ett antal månader. Finns det något samband med nervinklämningen i låret? Domningarna i låret försvann direkt efter förlossningen förra gången.
Hej! Jag tror att du menar droppfot och inte klumpfot! Här kan du läsa om droppfot och orsak till detta:
https://bakingbabies.se/2023/04/02/nervskada-efter-forlossning/
Ja, jag menar droppfot Skyller på gravidhjärnan. Har hittat till ditt inlägg om det sedan länge! Väldigt informativt och bra när vårdpersonalen inte visste. Jag är dock fundersam på om det kan finnas ngt samband med domningarna och droppfot, men tolkar dig som att det inte finns något sådant.
Nej precis det borde rimligen vara två separata saker eftersom det drabbar olika nerver och trycket på nerven som ger det ena och andra i regel kommer från helt separata ställen i kroppen.
Hur, hur, hur kan mvc inte ha koll på detta! Igen!
Tack att jag nu 7 år senare får veta vad det var.
Kan det varit begynnad av att jag har ärrvävnad i ljumsken från en då knappt 15 år gammal skada? (Muskelfibrer-bristning och senan delvis brustet).
Tycker fortfarande att känseln kan bli olika i benen om jag behöver stå mycket på en dag.
Jag fick detta tidigt i graviditeten mellan v.8 och v.18, visste dock precis vad det var då jag också arbetar som fysioterapeut. Men jag blev ändå förvånad över hur det provocerades jämfört med vad litteraturen beskriver och vad jag själv sagt till mina gravida patienter. Värst för mig var att ligga raklång i sängen på rygg eller mage. Eftersom jag knappt börjat växa kring magen funderade jag över om livmoderns tillväxt har möjlighet att komma åt nerven?
Ja det är ju kombinationen av magens tryck inifrån och ligamentens tryck, samt yttre tryck.
Åh vad skönt att hitta en förklaring till detta! Jag fick det i samband med eller kort tid efter förlossningen. Barnmorskan på återbesöket hade ingen aning in om det kunde vara. Jag hade inga besvär alls under graviditeten. Jag känner mest av det när jag ligger på den sidan, som domningar och ev känsla av att det kryper i skinnet. Jag är 3 mån postpartum nu, ännu har det inte försvunnit eller lättat.
Undvik byxor som trycker och ge det tid. Drick tillräckligt med vatten och fundera påom du kan lida av någon vitaminbrist. Går det inte över på någon månad till bör du kolla upp det via vården!