Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Problem med att kissa efter förlossning

Problem med att kissa efter förlossning

Problem med att kissa efter förlossning

Två vanliga frågor om att kissa efter förlossning

Hej! Jag födde barn för några veckor sedan. Det var en normal men jobbig förlossning och jag fick en liten bristning. Efter förlossningen känner jag att jag har svårt att hålla mig och att jag behöver gå och kissa jätteofta. Är det normalt?

Hej! Jag hade en lång och jobbig förlossning för några veckor sedan. Efter förlossningen behövde de tappa mig på jättemycket kiss. Sedan dess har jag svårt att känna när jag blir kissnödig. Vad beror det på och vad ska jag göra?

Problem med att kissa efter förlossning

Redan under graviditet påverkas både dina tarmar, din urinblåsa och din bäckenbotten. Du kan ha haft lättare att bli förstoppad, din blåsa kanske har varit under press av bebisen och din bäckenbotten har behövt bära upp en avsevärd belastning. Alla dessa faktorer kan samverka så att du redan under graviditeten har urinläckage, eller svårigheter att kissa. Alla reagerar lite olika.

En vaginal förlossning sätter enorm press på bäckenbotten och alla organ runt omkring. Trycket från bebisen kan ha påverkat både nerver och blåsan själv så pass att blåsans funktion störs. Ryggbedövningar kan också kortsiktigt påverka förmågan att uppfatta kissnödighetssignalerna. Dessa och flera andra faktorer kan göra att du under en förlossning helt enkelt glömmer bort att tömma blåsan när du borde. Det är därför viktigt att kissa så snart du har möjlighet efter en förlossning. Detta gäller även efter kejsarsnitt. Om personalen på BB misstänker att du inte kan tömma blåsan helt ska de kolla med en apparat för att se hur mycket urin som finns i din blåsa. Finns det mycket, och du inte kan kissa själv, kommer de behöva hjälpa dig att tömma blåsan.

Om din urinblåsa hinner bli alldeles överfull och förblir så under en längre stund kan den bli utsträckt. Urinblåsan ska normalt signalera kissnödighet när den är ungefär halvfull. En utsträckt blåsa kanske inte signalerar i rätt tid, vilket gör att problemen kan fortgå. Det är därför viktigt att du kissar regelbundet, gärna var tredje timme, även om du inte känner dig kissnödig.

Hur kan graviditet och förlossning påverka min urinblåsa?

Vissa hormon bidrar till en ökad kissnödighetsfrekvens

Graviditeten skapar viss spänningsminskning i blåsan

Förlossningen kan innebära små temporära nervskador som minskar din blåsas känslighet

Svullnad i hela området kan göra det svårt att kissa

Smärta kan göra det obehagligt att kissa

Om blåsan blir överfylld under en längre stund kan den sträckas ut och ge mer långsiktiga problem med blåstömningen

Vad kan jag göra själv för att hjälpa blåsan?

Drick mycket vatten. Problemen blir inte bättre av att hålla dig låg på vätska. Dessutom kan en bra vätskebalans bidra till att det blir lättare att bajsa när det väl är dags.
Rör på dig. Så fort du kan, börja gå omkring inomhus. Rörelse stimulerar blodcirkulation som optimerar läkning.

Kissa enligt klockan. Låt det gå högst tre timmar mellan toabesöken.

Ta din tid. Även om det känns läskigt att sitta på toaletten första gångerna efter en förlossning så är det värt att sitta ner ordentligt och andas lugnt och stilla.

Be om smärtlindring. Om du har väldigt ont kan det bli svårare att slappna av för att kissa.

Jag kissar på mig! Vad ska jag göra?

Jag kanrekommendera att använda en bäckenbottenträningsapp. Man hittar många om man söker på “kegel” i sin app-store, och sen får man testa sig fram, kvaliteten varierar. Om du behöver hjälp att kolla om du kniper rätt kan din barnmorska hjälpa dig kontrollera detta på återbesöket. Det är vanligt och normalt att ha lite svårt at hålla inne kiss den absolut första tiden efter en vaginal förlossning. Sedan ska detta ge med sig. Efter 2-3 månader är det inte längre normalt att ha urininkontinens.

Prata med din barnmorska om du har besvär som du önskar ha individuella råd kring. Kom ihåg att tips och råd på en blogg aldrig kan ersätta en individuell konsultation med en vårdgivare!

Det tar så lång tid!

Själva systemet som styr urinblåsan och signalerna om tömningen är ett komplext samspel mellan hjärna, nerver, urinblåsan, urinröret, stödjevävnad i vagina och så bäckenbottenmusklerna. Under en förlossning kan även nerver hamna under drag och tryck, och nerver läker ungefär med en millimeter per dag. Återhämtningen kan alltså ta ett tag.

Övriga tips

En stark bäckenbotten kan hålla emot trängningarna när de kommer. Fortsätt knipträna i 3-6 månader minst.

Träna också på att slappna av i dina bäckenbottenmuskler och i andra spända områden i kroppen. En del reagerar på trängningar och eventuell smärta och värk efter förlossningen med att gå omkring och knipa.

Kissa inte “för säkerhets skull”. Vid varje tömning ska det komma minst 1,5-2 dl urin, så kommer det mycket mindre kan du anta att du kissade en “onödig” gång.
Östrogenbrist vid amning kan ge symtom som liknar överaktiv blåsa, ger inte besvären med sig tycker jag att du ska kolla med din barnmorska/läkare om det är lämpligt med en lokal östrogenkräm.
Undvik förstoppning. Pressande avföring kan pressa på framåt och ge trängningssymtom.

Har du något knep som jag missat på min lista! Berätta!

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

7 kommentarer till “Problem med att kissa efter förlossning”

 1. Den här frågan kanske inte riktigt hör hit, men nästan! Du skriver att man kan knipträna FÖR mycket. Hur märker man om man har gjort det? Kan man ta reda på själv om man har en överspänd bäckenbotten? Jag frågade när jag var hos gynekologen, men hon sa ungefär att ”du är absolut inte spänd. Det var lätt att undersöka dig och du har ju inga slidkramper”. Är det det man går på vid överspänd bäckenbotten, eller vad ska man ”titta efter”?

  1. Det kan vara lite olika, allt ifrån trötthetsvärk i bäckenbotten till oförmåga att ha penetrerarande samlag pga att musklerna är för spända. Vissa får urinläckage för att musklerna också är för rigida. Jag har en hel kategori inlägg om överspänd bäckenbotten här på bloggen, om du besöker sidan via dator går det enklare att hitta och söka där.

 2. Bra tips! Skulle vilja tillägga att om man inte känner att man är kissnödig bör man söka vård snarast för att kolla hur man kissar och tömmer blåsan samt få råd om detta. Risken är att blåsan blir för full (igen!) då man inte känner signalerna. Kan man inte tömma blåsan ordentligt kan RIK behövas. (Ibland under en kortare period, ibland längre) Förhoppningsvis återkommer känseln och blåsans funktion normaliseras, men inte alltid. En övertänjd blåsa kan ge men för livet. Risken för bestående skador ökar vid upprepade övertänjningar. Så kolla hellre upp det en gång för mycket än en gång för lite.

 3. Hej Mia!
  Jag födde mitt andra barn vaginalt för 3 månader sedan, förlossningen gick bra utan komplikationer. Ingen ryggbedövning.
  Jag har kniptränat regelbundet efter förlossningen och har enligt min barnmorska ett bra och tydligt knip och efter en vaginal undersökning konstaterades det att det ser ”normalt” ut!
  Men trots det upplever jag trängningar från urinröret, som att det känns lite ”irriterat” eller ”retat” och det kan ibland också kännas som att det gör lite ont ovanför blygdbenet. Framförallt känner jag av trängningarna och en svidande känsla efter att jag har skött magen?! Jag upplever också lite av en ”vidhetskänsla” som gör att det känns som om att luft kan komma från slidan.
  Jag har som sagt blivit undersökt och det har skickats en urinodling och det visar ingenting.
  Jag har inga problem med läckage från varken urinrör eller tarm, och jag har ingen samlagssmärta (men det kan visserligen svida lite efteråt i slidan). Kan mina besvär förklaras av ex östrogenbrist? Tycker du att jag borde söka för mina besvär eller kan det vara något som går över av sig själv?
  Jag kan tillägga att jag helammar.

  Tacksam för svar! Och tack för en superbra blogg! Jag har läst många fantastiska inlägg som hjälpt mig med en del frågetecken!
  Med vänlig hälsning, Emilie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *