Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Det tar ett år för kroppen att återhämta sig efter graviditet

Det tar ett år för kroppen att återhämta sig efter graviditet

Det tar ett år för kroppen att återhämta sig efter graviditet!

Det här inlägget handlar om kroppens återhämtning året efter förlossning eller ett kejsarsnitt.

Först av allt blir det reklam!

I detta inlägg blir det en kort sammanfattning och några enkla tips och råd. Men jag vill slå ett slag för att jag tillsammans med Louise Winblad skrivit en hel bok om ämnet. Den heter ”Mammaroll och snippkontroll. Du och din kropp året efter förlossningen” och finns att köpa bland annat här. Om boken:

Många känner sig oroliga och osäkra efter förlossningen, vad har hänt med kroppen egentligen, vad är normalt och inte? Plötsligt handlar allt om barnet och mamman är ganska bortglömd. Det är lätt att känna sig ensam. Man ser på sociala medier hur ”alla andra” klarar allt galant. Inte en enda verkar ju ha ont i rumpan eller ett icke-existerande sexliv! Mammaroll och snippkontroll är den där brutalt ärliga vännen att hålla i handen under det första, omtumlande året efter förlossningen. Baking babies-bloggaren och fysioterapeuten Mia Fernando och ”Hej hej vardag” Louise Winblad, som gjort succé med sina träffande illustrationer av småbarnslivet, vägleder dig genom tumultet. De ger tydlig information och handfasta tips, om alltifrån hur underlivet kan kännas till hur man ska göra för att lyckas bajsa.
Berättelser från andra kämpande mammor som överlevt det första året varvas med författarnas reflektioner och bildar en stödjande helhet där dina tankar och känslor får stå i centrum.

Hur gör jag för att optimera min återhämtning efter graviditeten?

Det här inlägget täcker tidsspannet 3 månder och upp till bebisens första födelsedag. Det är läääänge… Eller? Under den här perioen ska du definitivt känna att kroppen allt mer går tillbaks till det “normala”. En del förändringar blir  dock  permenanta. 

Här kommer råd, tips och fakta!

Vaginalt förlösta

En stor andel av vaginalt förlösta kvinnor lider av slidväggsbuktningar efter förlossning. Det kan vara besvärliga symtom och hänga i länge. Det är viktigt att veta att kroppen är bra på att återhämta sig. Många upplever att slidväggarna återhämtat sig bra när det har gått ett år efter förlossningen. Det kan vara lätt att misströsta när det gått flera månader. Ha hopp! Du kan boka en tid hos en gynekolog och be om att få testa en prolapsring.

Inkontinenssymtom ska klinga av under den här perioden. Om de inte gör det ska du söka hjälp, hos en gynekolog eller hos en bäckenbottennischad fysioterapeut. Inkontinens är vanligt men inte normalt!

Kejsarsnittade

Kejsarsnittade kvinnor kan fortfarande ha känselbortfall i området runt snittet, men det domnade området blir ofta allt mindre ju mer tiden går. Här kan du se min egen erfarenhet av just detta. Ärret ska bli mjukare med tiden och eventuella besvär som hör ihop med kejsarsnittet ska klinga av successivt.

Alla

 • Du kan ha kvar lite av avslagsblödningen i början av den här perioden, men det ska vara på avtagande.
 • Graviditetshormonerna som gjort att du blivit uppmjukad i alla kroppens leder under graviditetn återställer sig långsamt till normala nivåer. Efter 6 månader är nivåerna tillbaks till det normala hos de allra flesta. Detta innebär att du med fördel ska undvika långvarig stretch och statiska positioner i ledernas ytterlägen tills att 6 månader har passerat.
 • Om du ammar kan du förvänta dig att mensen återkommer någon gång under den här perioden. Det beror på din kropp och i vilken utsträckning du ammar. Det kan vara viktigt att veta att ägglossningen kommer igång innan mensen, så lita inte på amningen som preventivmedel.
 • Du som inte lider av bäckensmärta eller som fick någon förlossningsskada ofta känna igen kroppen mer och mer under den här perioden.
 • Kvinnors missnöje med sina efter-graviditetskroppar verkar vara som värst ungefär 6 månader efter förlossning.  Jag har inga superkloka råd att ge – men du är inte ensam om dina känslor.
 • Under den här perioden kommer sträckmärken och hudbristningar börja blekna.
 • Upp till 20% av alla kvinnor har fortfarande smärta vid sexuell penetration 6 månader efter förlossning. Några tips kan finnas i den här texten om Sex efter förlossningen – identitet, funktion och relation och det här inlägget om smärta vid sexuell penetration
 • Du kommer förmodligen känna att ditt bäcken blivit bredare än innan, och att jeansen du hade innan graviditeten inte passar, även om du gått ner all vikt.
 • Börjar det bli dags att köpa nya skor? Fötterna kan ha förändrats något i storlek och form, så prova ordentligt innan du köper!

Efter ett år

 • Ett år efter förlossningen kommer håravfallet mest troligt ha upphört.
 • En stor del av alla kvinnor har kvar något kilo ett år efter förlossningen.
 • Ett år efter förlossningen kommer skelettet och kroppens stora muskler vara helt återställda. Även livmodern hos den som kejsarsnittats sägs vara återställd vid den här tiden. Om din läkare inte sagt något annat brukar det nu vara fritt fram att bli gravid igen, om du nu skulle vilja det.

Träning: 

Behöver du ha konkreta övningstips för besvär du har som är relaterade till graviditet, förlossning eller snitt kan du boka tid hos en fysioterapeut. Du vill inte komma tillbaka till arbetslivet med hälsan på minus!

Har jag missat något viktigt? Har du frågor eller funderingar? Skriv en kommentar!

wpid-dsc_0939.jpg

Inför mitt första lopp efter en av graviditeterna.

Tips för mer läsning:

Tips Webböföreläsning!

Om du vill förstå mer om bäckenbotten och förlossningsskador och hur du bäst rehabar efter en förlossningskada, missa inte webbföreläsningen här!

Alla inläggen i serien;

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

4 kommentarer till “Det tar ett år för kroppen att återhämta sig efter graviditet”

 1. Tack för en fantastisk blogg! Jag har en fråga och en synpunkt.

  Fråga:
  Ang viktnedgång och håravfall, jag fortsätter både tappa i vikt och tappa hår (bu för båda!) Kan det vara amningen som spökar? Ammar fortf min 20-månaders.

  Synpunkt:
  När man läser via bloglovin kommer ofta massa inlägg i ett sjok, dvs ingenting på flera dagar och sedan typ 10 stycken samtidigt. Det gör ju inte så mycket, man kan ju läsa ikapp när de kommer men tänkte att ni kanske ville ha den feedbacken.

  1. Det hänger på att vi gör olika uppdateringar i WordPress precis när aviseringarna kommer, och dröjer vi verkar bloglovin hänga sig av någon anledning. Irriterande och vi kan försöka vara snabbare på bollen, men ibland hinner vi inte bara!

   Det verkar ju inte som att amning har något med håravfall att göra, men om du samtidigt fortsätter att tappa i vikt och är i någon slags obalans i kroppen kan jag gissa att det kan höra ihop. Men verkar viktförlust och håravfall inte stämma riktigt med hur mycket du ammar (i mängd asså) så ska du nog kolla upp det!

 2. Hej och tack för en bra sida!

  Vänder mig till dig för jag känner mig desperat och vill bara att nån lyssnar och försöker ge råd.. Fick barn för 3 månader sedan, mitt första barn, normal förlossning men ganska lång krystdel och en ganska stor son (4,3 kg). Efteråt bedömde läkare att jag låg mellan grad 2 och 3 men den erfarne barnmorskan som sydde sa att det var en djup grad 2.

  Lite problem med hemmorojder under graviditet som var värre efteråt. Tyckte det blev bättre efter behandling av xyloproct. Men efter några veckor kom besvären tillbaka efter ett toabesök men känns då mer som sprickor överallt som svider och blöder lite? Smörjt med scheriproct nu men känns som det går upp varje gång jag går på toa. Och det som gör mig orolig är att det känns som jag inte kan tömma ordentligt. Är jag lite lös i magen så går det bra men så fort jag går lite mer åt normal så känns det som att jag är stenhård i magen och får kämpa och krysta som tusan för att få ut det?! Fast det inte är hårt! Kan ju inte hålla mig lös så det rinner ur mig resten av livet?! Kan dom ha missat skada bakåt iaf? Vad ör det för fel på mig som inte kan bajsa ordentligt?! Är så rädd..

  En fråga till, hade till och från tyngdkänslor i slidan, blygdläpparna mest skulle jag vilja säga. Blivit bättre men nu när jag fick mensen så kom det tillbaka så man knappt kan stå. Svårt att förklara men känns som att hela blygdläpparna och framför blygdbenet blir svullet och fyllt på något vis så det trycker och spänner. Som om man fått ett hårt slag kanske? Känns som alla runtom har läkt och känner sig som innan medan jag sitter här och känner mig ensam och trasig! En förlossningsdepression på det hela gör inte allt lättare heller..

  Fruktansvärt tacksam för svar!

  1. Hej! Jag skulle gissa att du har en buktande slidvägg baktill. Mer läsning här:
   https://bakingbabies.se/2016/09/02/vad-ar-skillnaden-mellan-en-buktande-slidvagg-och-ett-framfall/
   https://bakingbabies.se/2016/06/12/hur-tar-jag-hand-om-mina-buktande-slidvaggar/
   https://bakingbabies.se/2017/06/08/22170/
   och bajstips här: https://bakingbabies.se/2018/09/17/svart-att-bajsa-efter-forlossning/

   Det är vanligt att mensen bör att buktandet känns värre, det är något med blodfylnlnad och svullnad som gör det.
   Jag skulle inte oroa mig just nu om jag var du, bara se till att hålla avföringen så smidig du kan ändå (inolaxol!!) och hoppas på att kroppen läker. När det gått 9-12 månader så kan du utvärdera, känns det inte väldigt mycket bättre då kan du söka vidare hjälp. Behöver du stöttning nu kan jag rekommendera att boka tid hos en fysioterapeut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *