Hur är normalt att må ett år efter graviditeten?
Ett år efter graviditeten är det normalt att fortfarande uppleva vissa förändringar i kroppen, som kvarvarande kilo, bleknande sträckmärken på magen och eventuell förändring i fötternas storlek. Många kvinnor känner att de börjar känna igen sin kropp mer, även om det också handlar om att hitta hem i det nya normala. Håravfall brukar ha upphört, och menscykeln kan ha återkommit, även om amningen kan påverka detta. Känslomässigt kan du också uppleva att du börjar bli mer på banan, men många lider av kroppsmissnöje.
Hur kan man må när det gått ett år efter en graviditet, förlossning eller ett kejsarsnitt? Idag ska vi dyka ner i kroppens återhämtning under den sena postpartumtiden.
Bäckenbotten
Om din bäckenbotten är hel efter förlossningen läker du ofta bra och utan större kvarvarande symtom. Bäckenbottenträning kan behövas för den del, för att återfå full styrka och stabilitet i området. Om du har kvarvarande eller missade förlossningsskador kan det vara så att du får problem även på sikt. Du kan läsa vidare via länkarna här nedan, men kom ihåg att om bäckenbotten tar lång tid på sig att läka. Jag har regelbundet patienter som berättar att de blev symtomfria först när det gått 18 månader efter förlossningen.
Läs mer här:
- Skador på perineum eller perinealkroppen
- Vilka skador ger vilka symtom?
- Symtom på sikt efter olika förlossningsskador
- Kan jag ha fått en skada utan att det syns?
- Vad är en levatorskada?
- Fysioterapi för dig med levatorskada
Magmusklerna
Magmusklerna har ofta hittat sitt nya normala vad gäller grundfunktion ett år efter graviditeten, men i princip alla är svagare vid den tidpunkten än före de var före gravditeten. Undantaget är kanske om du var helt otränad före graviditeten och har ägnat mycket tid nu efteråt att träna upp dig. Musklerna blir lite plattare och bredare än tidigare, och de allra, allra flesta har en liten ökning av bredden på magens mittlinje.
Vissa har kvar en stor delning av magmusklerna, en så kallad diastas. Detta kan du läsa mer om här:
Framfall
En stor andel av vaginalt förlösta kvinnor lider av slidväggsbuktningar efter förlossning. Det kan vara besvärliga symtom och hänga i länge. Det är viktigt att veta att kroppen är bra på att återhämta sig. Många upplever att slidväggarna återhämtat sig bra när det har gått ett år efter förlossningen. Ha hopp!
Vissa besvär som inte går över automatiskt efter graviditet och förlossning handlar om framfall. Framfall ger ofta symtom som en känsla av utfyllnad i vagina, skav och tyngdkänslor.
Här kan du läsa mer om detta:
Sex
Mer än hälften av alla personer som fött barn för mellan 6-12 månader sedan har någon form av sexuell dysfunktion. Det innebär att det är vanligt, men inte normalt. Ofta finns det mycket att göra åt besvär som rör sex och samliv.
Här har jag skrivit om en del:
- Hur kan fysioterapi hjälpa vid smärta vid sex?
- Sex efter större bristning
- När är det normalt att ha sex efter förlossningen?
- Sex efter förlossning – en guide till problem och lösningar
Psykiskt mående
Det är många som upplever nedsatt psykiskt mående under postpartumtiden. Ibland blir det lättare när bebisen blir äldre och du kanske återgår till arbete, ibland är det inte alls någon automatisk lösning. Om du upplever att ditt psykiska mående inte går åt det bättre vill jag starkt uppmana dig att dig att boka en tid på vårdcentralen och berätta om hur du mår.
Bäckenlederna
Alla blir inte av med sin graviditetsrelaterade bäckensmärta under det första året. Det finns ofta mycket att göra åt det, och du ska inte misströsta även om det finns kvar vissa smärtor och besvär även när det gått lång tid.
Här jag har skrivit mer om detta:
Missnöje med kroppen
Kvinnors missnöje med sina efter-graviditetskroppar verkar vara som värst ungefär 6 månader efter förlossning. Jag har inga superkloka råd att ge – men du är inte ensam om dina känslor. Kroppen måste få utrymme att förvandlas av den process som graviditet och förlossning innebär. Försök att tänka snälla tankar om dig själv.
Du kommer förmodligen känna att ditt bäcken och din bröstkorg blivit bredare än innan, och att jeansen du hade innan graviditeten inte passar, även om du gått ner all vikt.
Börjar det bli dags att köpa nya skor? Fötterna kan ha förändrats något i storlek och form, så prova ordentligt innan du köper!
Individuella råd!
Ditt mående och dina behov av rehab så här långt efter graviditeten avgörs av vilken typ av födsel du hade, hur du mådde före graviditeten och vilka mål du har framåt. Den ena kroppen är inte den andra lik. Inte heller våra liv, aktiviteter eller behov är lika.
Om du känner att kroppen inte har landat där du behöver att den ska vara, sök vård. Fysioterapeuter kan hjälpa till med träning och rehab för ganska många av de postpartumrelaterade besvären.
Här hittar du fysioterapeuter inom kompetensområdet.
Tips för vidare läsning:
- Vill du börja träna, se gärna mina råd om tidsplanen för återgång till träning.
- Har du funderingar om återgång till löpning finns en del svar i en serie inlägg här.
- Hur är det normalt att må sex månader efter förlossning eller snitt?
- Hur mår man första månaden efter snitt eller förlossning?
- Hur mår man första veckan efter förlossning eller kejsarsnitt?
Referenser:
- Advancements in Postpartum Rehabilitation: A Systematic Review
- Pelvic organ prolapse after delivery: effects on sexual function, quality of life, and psychological health
- Recovery of pelvic floor muscle strength and endurance 6 and 12 months postpartum in primiparous women-a prospective cohort study
- Risk of Postpartum Sexual Dysfunction: A Link to Posttraumatic Stress Disorder Symptoms and Depression Symptoms
- The effect of pelvic floor muscle training on pelvic floor function and sexuality postpartum. A randomized study including 300 primiparous
- The Impact of Exercising on Pelvic Symptom Severity, Pelvic Floor Muscle Strength, and Diastasis Recti Abdominis After Pregnancy: A Longitudinal Prospective Cohort Study
- The Influence of Early Exercise Postpartum on Pelvic Floor Muscle Function and Prevalence of Pelvic Floor Dysfunction 12 Months Postpartum
- The Influence of Early Exercise Postpartum on Pelvic Floor Muscle Function and Prevalence of Pelvic Floor Dysfunction 12 Months Postpartum
Hej Mia och tack för ditt fantastiska arbete med att sprida information genom din blogg!
Jag är snart 10 veckor postpartum och känner mig villrådig när det gäller vilken information jag ska lita på angående buktande slidväggar och framfall. I tidigare inlägg har jag för mig att du skrivit att framfall är ett tillstånd som kroppen inte kan ”läka”, med undantag från under postpartum-perioden? På Vårdguidens hemsida går att läsa att de flesta som drabbas av framfall efter graviditet eller förlossning blir av med detta inom ett år. Stämmer detta eller handlar det om att man i dagligt tal lite slarvigt inte bemödar sig att göra skillnad på benämningarna slidväggsbuktning och framfall? Att man alltså syftar på att slidväggen kan återhämta sig, men inte ett regelrätt framfall?
Jag har just de symptom du beskriver med en känsla av fyllnad och skav i vagina och vissa svårigheter att komma igång med blåstömning. Två av varandra oberoende gynekologer har bekräftat att jag har en cystocele (ej vilken grad, men inte mer än grad 2 enligt egen bedömning). Är såklart medveten om att det fortfarande är ganska tidigt efter förlossningen för min del, men undrar om jag vågar hoppas på att detta kan ha viss spontan regress? Beskedet från båda gynekologer är att det fortfarande är för tidigt att sia om hur återhämtning på sikt kommer att bli. Jag försöker lugna mig och tänka att tiden får göra sitt och att jag under tiden gör vad jag kan med bäckenbottenträning för att mildra mina symptom.
Tack!
Vänligen,
Anna-Karin
Hej! Alla sorters buktningar 10 veckor efter förlossning betyder ingenting, det är både vanligt och normalt att ha någon grad av slidväggsbuktning då. Jag tänker att det som 1177 gör lite tokigt med är att kalla det just framfall så tidigt efter en förlossning, det är oftast inget som blir bestående och därmed mer buktande slidväggar. Cystocele 10 veckor efter en förlossning säger i princip bara att väggen som utgör stödet för blåsan har nedsatt funktion/stabilitet, vilket är rimligt efter att du alldeles nyss födde barn. Det är verkligen mycket sannolikt att det återhämtar sig helt eller iaf till stor del, men är förstås beroende av en massa faktorer så som muskelstatus och belastning osv. Men försökt att ha hopp och gott mod, knip lagom mycket och vänta framförallt in den kroppsegna återhämtningen som pågår ibland upp till 18 månader postpartum.