Syrad kinakålssallad
Vi lär oss saker från alla våra lands-tema-matveckor. Från den koreanska matveckan 2016 har vi lärt oss att uppskatta syrade och inlagda sallader. Man behöver inte göra Kimchi och inte heller surkål, det går att göra cross-kitchen-varianter som förgyller vilken mat som helst.
Du behöver:
- 1 kinakål (savoykål) eller vanlig vitkål
- 2 morötter
- 1 stjälk selleri
- 0,5 gurka
- eventuellt något mer? Vi tog även en näve ärtskott som vi hade i kylen. Ta det du har!
- 1 liter kokande vatten
- 2 tsk salt
Till lagen:
- 1 dl vinäger
- 1 dl vatten
- 2 msk farin
- 2 tsk salt
Gör såhär:
Blanda samma alla ingredienserna till lagen i en skål så att sockret hinner lösa sig.
Skär alla grönsakerna i små bitar och gärnt tunnt. Moroten, gurkan och sellerin skivade jag med potatisskalare, kålen skar jag i något större bitar. Det är inte så noggrant med storleken.
Håll kålen i ett durkslag och koka upp en liter vatten och häll över kålen, då mjukas den upp. När vattnet runnit av, lägg i resten av grönsakerna och häll på två teskedar salt och blanda runt. Låt stå och vätskas ur och droppa av i diskhon, gärna någon timme. Krama ur vätska och skölj av en gång, krama ut vätska igen.
Lägg ner grönsakerna i en glasburk med tätt lock och pressa ihop något. Häll av överflödig vätska.
Blanda runt i inläggningslagen och häll över grönsakern.
Låt stå minst en timme innan servering. Grönsakerna håller ungefär en vecka i kylskåp.
Servera med allt…