Matvecka från Costa Rica

Matvecka från Costa Rica

Costa Rica har en nationsflagga utan den där prylen i mitten av det röda fältet, och en statsflagga med mittenpryl. Nu valde jag den maxade varianten, men vill någon förklara skillnaden?

Wollmar valde veckans matland och efter hit-veckan från Colombia var vi ändå inte helt helt opepp. Vår fördom är ju annars att allt i detta mat-område handlar om ris och svarta bönor… Och vad tror ni att Wikipedia informerar oss om? Jo:  “Rice and black beans are a staple of most traditional Costa Rican meals, often served three times a day.” Pga arsenik-i-ris-larmen så försöker vi att inte äta ris exakt så mycket som vissa matveckors innehåll föreslår. Vi får alltså vid trixa om lite.

Våra utvalda recept:

  • Svartbönsoppa med pannkakor. Den söta varianten utan vitlök troligen, för barnens skull.
  • Grillat fläskkött med denna marinad och ugnspotatis och en vitkålssallad.
  • Ett fisk i ugn-recept som vi kommer byta fisksort i, och köra med en vit fisk vi får tag i istället för “Talapia” som verkar vara en fisksort man egentligen inte ska äta?
  • Tonfiskpasta
  • Arroz con pollo – kyckling och ris

Jag hittar i ärlighetens namn inga andra vegetariska huvudrätter som inte är ris och svarta bönor. Och det är visserligen typ nationalrätten, men dels vill vi inte äta fler rätter med ris. Och dels äter inte ett av barnen svarta bönor. Så matveckan från Costa Rica får bli fem dagar lång.

För att fylla ut till en hel 7-dagars meny planerar vi också in följande rätter:

  • Midnattspaj (för att vi fick en ENORM burk med senap i påskpresent…) och behöver göra av med senap. Vi testar detta recept som innehåller svamp, men lägger till 2 msk fransk senap som det ingår i de flesta andra recept.
  • Pasta med pesto och halloumi för att få ett till vegetariskt recept i veckan.

Berätta!

Har du några erfarenheter från Costa Rica?

Och vad är det godaste du åt förra veckan?

Previous

Next

6 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *