Om sex och nyblivna föräldrar

Om sex och nyblivna föräldrar

Jag träffar ju många nyblivna mammor i mitt arbete. Det är ofta relevant att fråga dem om hur samlivet fungerar. Pratar vi bäckenbottenhälsa hör sex dit. De allra, allra flesta nyblivna mammor säger att det inte är på världskartan än. Och om det händer, så är det inte ett regelbundet och väloljat maskineri. Och då menar inte jag mammor jag träffar första veckorna efter förlossningen, utan jag menar månader.

Därför blev jag så förvånad!

Jag blev SÅ förvånad när jag läste att mellan 30-50 % av alla nyförlösta kvinnor uppger att samlivet är igång igen bara sex veckor efter förlossningen. Vilka ÄR dessa kvinnor? Men jag förstår, mina patienter är inte ett tvärsnitt av alla nyblivna mammor. Det finns ju anledningar till att de är mina patienter…

Vilka väntar?

Kvinnor som blivit förlösta med sugklocka väntar i regel längre med att återuppta sex. Kvinnor som blivit klippta eller fått en andra gradens bristning likaså. Kvinnor med sfinkterskador också. Dessa individer väntar i regel mellan 3-6 månader. Då antar jag att kvinnorna som återtar samlivet tidigare är “de andra”, de som inte drabbats av någon direkt ohälsa efter förlossningen.

Andra faktorer som påverkar

Några andra faktorer som fördröjer återupptagande av samliv är amning (ger torra slemhinnor), lägre hälsa överlag, depressiva symptom och en del socioekonomiska faktorer. Det intressanta med dessa socioekonomiska faktorer är att det verkar som att de från högsta socioekonomiska grupperna väntar längre än de från den lägsta. Varför kan det vara så? Man verkar diskutera att högre socioekonomisk nivå hör ihop med utbildningsgrad. Att högutbildade kvinnor har större beslutspåverkan i relationen hemma. En förlängning på detta resonemang blir ju då – hade fler kvinnor INTE velat ha sex så pass tidigt? Men på grund av roller och kultur så ”ställer man upp”? Hur ska vi tänka kring detta?

Varför pratas det som lite om amningen?

Kvinnor som ammar har i större utsträckning smärta vid sexuell penetration än kvinnor som inte ammar. Det här har ju att göra med hormoner och slemhinne-torrhet att göra. Men detta pratas ju inte om? Det hade varit en relevant sak att informera om i förväg, tänker jag.

Och så frågan om preventivmedel

En annan faktor i sammanhanget är att upp till hälften av alla kvinnor återtas samlivet efter 6 veckor, men väldigt få har preventivmedel just då. Det här är ju väldigt intressant. De flesta par som nyliven fått barn borde veta hur ett barn blir till. Även om eventuell amning kan vara ett skydd mot graviditet så är det inte ett garanterat skydd. Borde det här vara ett samtalsämne redan under graviditeten, på mödravårdens kontroller? Det är ju viktigt att folk inte ska känna sig pressade, visserligen.

Har du några spännande tankar om ämnet? Dela med dig!

 

Referenser:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

10 Comments

 • På min MVC informerade de väldigt tydligt kring preventivmedel redan innan förlossningen, och även efter.

 • Hej!
  Jag och sambon återgick i vaginalt sex 16 dgr efter förlossningen, som var ett akut kejsarsnitt. Lite slemhinnetorrhet de första tre månaderna pga amning men annars inga problem alls. Det betydde mkt för vår relation att återgå till sexlivet, så jag förstår att det är påfrestande med halvåravis utan när man förlösts vaginalt (om komplikationer uppstått).
  Tycker det är en viktig synpunkt i diskussionerna om vaginalt vs snitt…

 • Jag akutsnittades och hade en extremt smidig återhämtning. Vi testade vaginalt sex när vår son var 16 dagar, och kom igång mer regelbundet direkt. I all besvikelse över snittet var det en lättnad när man nu inser vad vaginalförlösta verkar kämpa med.

 • Intressant! Vi har kommit igång ganska tidigt efter alla tre barnen. Dock inte alltid vaginalt sex men det anser inte jag är det enda som räknas som sex iof. Denna gång har det dröjt längre än efter de första två, dels för att jag hade avslag i sex veckor och innan det slutar så ska ju kondom användas och det funkar inte alls för oss, men också för att jag var trött och inte ville helt enkelt. Men nu åtta veckor efter förlossningen är allt som det ska igen. Torra slemhinnor löser vi helt odramatiskt med glidmedel.
  För oss, särskilt min man, är det viktigt och han drar ett stort lass när det kommer till initiativ och se till att det blir av. Hitintills har jag aldrig ångrat att jag ”hängt på” hur trött jag osugen jag än känt mig, det brukar liksom bli väldigt trevligt i slutänden ändå… Och det gör stor skillnad att ligga med varandra, mer kärlek och mindre irritation helt enkelt.

 • Gud det tog ganska lång tid för mig att ens kunna koppla bort mig från mammarollen som jag blev helt uppslukad av. Rent fysiskt hade jag kunnat tidigare men mentalt var jag inte alls där. När man ammar var tredje timme dygnet runt känns det svårt att ha tid att hitta kätheten. Eller så var det för mig. Så stressande med alla som hävdar att det är så viktigt för relationen att komma igång tidigt.
  vår relation tog inte alls skada av att vänta.
  känner att det är bra att få fram det också, man måste inte stressa. Det betyder inte att man inte är kära längre.

 • Jag tänker att det beror på många faktorer. Hur man mådde under graviditeten, hur förlossningen var, hur bebisen sover osv. För min del kräktes jag och mådde allmänt superdåligt hela graviditeten så jag var kroppsligt och mentalt helt slut redan innan förlossningen. Mina tvillingar föddes med akutsnitt och magen ömmade länge efter det, sen ammade jag vad som kändes som dygnet runt så när dom väl sov ville jag bara ha min kropp ifred. Så det sista jag ville var att ligga både under graviditeten och efter förlossningen. Tyvärr så hade min sambo absolut noll förståelse för det och han pushade mig att ställa upp fast jag inte ville.
  Det har verkligen förstört mig och vår relation men det förstår han inte. Vi är fortfarande ihop men jag vet inte hur länge till jag orkar.

 • Hej Mia, tack för en bra blogg och framförallt en härlig bok som var väldigt bra att läsa mitt i allt som hände med en liten bebis hemma. Ville bara fråga/kommentera om det du skriver om amning som preventivmedel, jag var under uppfattning att det är som du skriver i inlägget, dvs att det inte är ett fullgott skydd men det står ju i er bok att det skyddar mot graviditet (under vissa förutsättningar)… vilket jag då trodde på och vi hade oskyddat sex de första gångerna. Blev förvånad när jag läste här att du säger att det inte är så.

  • Det är ju ett fullgott skydd, under en massa specifika omständigheter. Och ska man säga just det påståendet måste man också vara väldigt tydlig med alla dessa, just pga riskerna runt omkring det. Och det kändes inte som att jag fick plats med just här.Speciellt det där med hur många timmar det får gå mellan amningstillfällena är ju lite viktigt att ha koll på, man får inte bara tänka “jag ammar så vi är säkra”. Så beroende på hur långt resonemanget blir så kan svaret bli “ja, det är säkert” men också “nej amning som preventivmedel funkar inte för alla”. Säg att någon har en bebis som plötsligt börjar sova jättelänge på natten utan att amma, då kanske skyddet plötsligt upphör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *