Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Kan jag knipa med muskler som är av?

Kan jag knipa med muskler som är av?

Kan jag knipa med muskler som är av?

Kan jag knipa med muskler som är av? Bör jag göra det? Bör jag låta bli?

Den här frågan är en återkommande fråga jag får från kvinnor som fått konstaterade muskelskador efter en förlossning. Ofta handlar det om att muskler gått av vid en förlossning, men inte hittats och sytts korrekt. Eller att de faktiskt syddes, men stygnen gick upp. När man vet att musklerna inte är hela i bäckenbotten – ska man ändå knipa?

Jag har hört någon gynekolog påstå att personer med missade muskelskador inte ska knipa. Jag tänker helt eller delvis annorlunda, och jag ska förklara varför.

Hur rehabiliterar man andra muskelbristningar?

En rehabprocess kan se ut ungefär såhär:

“De flesta muskelrupturer behandlas dock konservativt med rehabilitering så snart smärta och rörlighet tillåter detta.

Tidig belastning (rörelseträning) är viktig, eftersom detta stimulerar cirkulationen och därmed optimerar förutsättningarna för läkning. Till en början behandlas skadan med rörlighetsträning, därefter styrketräning med lätta vikter, för att successivt öka till tyngre vikter. Syftet är att återskapa styrka och funktionell längd i muskelns glidytor.

Stretching för att bibehålla muskelns längd anses viktigt, även om de vetenskapliga bevisen är svaga. Det är också viktigt att inte återgå för tidigt till aktivitet, t ex idrottsutövning, d v s innan muskeln har återhämtat full styrka och framför allt full funktionell längd. Risken för återfall är annars stor. Kunnig sjukgymnast bör övervaka rehabiliteringen.” (Källa)

Så, tillbaka till bäckenbottenskador.

Bäckenbotten består av ett gäng olika muskler som alla är tvådelade, och återfinns på varsin sida om mittlinjen. Om någon eller några av musklerna är av, finns det fortfarande en funktion kvar i de övriga.

bäckenbotten crope

Det som oftast är sant är att du inte KAN knipa med muskler som är av.

Muskler tar oftast spjärn från två olika fästen, för att kunna dra ihop sig i mitten och därmed alstra kraft. Bäckenbottens muskler fäster från olika delar av bäckenet, men (de flesta) fäster också i bäckenbottens nav i mellangården. Om muskelfästena i mellangården är paj efter en förlossningsbristning kommer musklerna inte ha något där att ta spjärn och alstra kraft emot. Resultatet blir: ett fjösigt knip.

Men SKA man inte knipa alls då?

Att påstå att man inte ska knipa om muskler är av i bäckenbotten är  som att säga, att om du får en muskelbristning i biceps får du inte träna de övriga armmusklerna. Det är ju rent rehabmässigt dumt. Du behöver du träna omkringliggande muskulatur för att inte i onödan förlora en massa muskelmassa/styrka. Du behöver också aktivera och använda övriga muskler för att optimera blodcirkulationen. Inför en operation brukar fysioterapeuter dessutom alltid rekommendera prehab, att du är så tränad som det bara går i det aktuella området inför en operation.

Finns det fall där man inte ska knipa?

Ja, det kan hända att det blir en muskulär obalans i bäckenbotten. När kroppen känner av att läget är förändrat kan det bli så att de hela musklerna får för sig att överkompensera för de trasiga. Detta brukar vara en automatisk kroppsreaktion. När det känns som att allting ska trilla ut går en del kvinnor och kniper hela tiden. Resultatet blir överspända muskler, som kan smärtsignalera enbart på grund av överspänning. Överspända muskler innebär också ett sänkt blodflöde. Och som jag nämnt ovan är god blodcirkulation viktig för återhämtningen efter en operation.

Sammanfattningsvis

  • muskler som är av gynnas inte av knipövningar. Du kan inte knipa trasiga muskler till att bli hela igen.
  • överspända muskler gynnas inte av knipövningar, de behöver snarare tränas att slappna av.
  • men muskler som är svaga, runt omkring trasiga muskler, kan må bra av att tränas.
  • för att optimera resultatet av en operation bör musklerna ha mycket blodflöde, och överspända muskler kan också därför behöva få en sänkt spänningsgrad.

Allt det här kan vara väldigt svårt att känna av själv.

Det är därför du behöver en bäckenbottenfysioterapeut!

Här hittar du en förteckning, men den är inte alltid uppdaterad och är dessutom beroende av att den enskilda fysioterapeuten anmält sig till listan. Du kan också ringa till rehabmottagningarna i primärvården i din närhet, det är på en sådan öppenvårdsmottagning jag jobbar. Ofta är det knipövningar som gäller, men långt i från alltid.

Vi hamnar alltså tillbaka till att individuella råd är det viktigaste vi kan ge.

En person som har vissa muskler som är av i bäckenbotten, och för övrigt svaga eller normalspända muskler gynnas av bäckenbottenträning på så vis att träningen optimerar styrkan hos resterande muskler och optimerar förutsättningarna inför en eventuell operation.

För en person som lider av överspända muskler behövs kanske snarare töjningar och avslappningsträning.

Här hittar du en förteckning, men den är inte alltid uppdaterad och är dessutom beroende av att den enskilda fysioterapeuten anmält sig till listan. Du kan också ringa till rehabmottagningarna i primärvården i din närhet, det är på en sådan öppenvårdsmottagning jag jobbar. Oftast är det knipövningar som gäller, men långt i från alltid.

Svaret på frågan i rubriken är:

Du kan inte knipa med muskler som är av, men det behöver inte heller automatiskt vara dåligt att knipa med de närliggande musklerna. Du behöver dock troligen få en individuell bedömning av din muskelfunktion och vilken slags rehab just du behöver.

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

3 kommentarer till “Kan jag knipa med muskler som är av?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *