Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Finns det bra situps?

Finns det bra situps?

Finns det bra situps?

Nu kanske ni tycker att jag börjar bli tjatig? I två dagar redan har jag bearbetat ämnet crunches för postpartummagar och hoppas att ni nu sett min poäng. Det finns inga skäl till att förbjuda dessa övningar utifrån ett mag-perspektiv. Vad gäller bäckenbotten kan det finnas skäl att för vissa anpassa dessa övningar. Det kan bli litegrann en dragspelseffekt med tryck ner mot bäckenbotten, nämligen.

Kan vi anpassa crunches till att fungera för mage och bäckenbotten?

Om ja – hur många, hur ofta, och hur överhuvudtaget?

Egentligen skiljer träningsvärlden på situps (som är en högre uppresning och involverar höftböjarna mer) och en crunch (som försöker exkludera höftböjarna och bara ska innebära att skulderbladen lyfts). Vi kan enas som att det är crunches vi pratar om, den mindre varianten.

Men sen då? Hur många och hur ofta? Jag vet inte. Min gissning skulle kanske bli 2*15 dagligen eller något sådant, men det är om du gör enkla upp och ner, och den doseringen utgår enbart ifrån någon slags känsla och ingen vetenskap. Traditionella situps kan ha sina negativa sidor, för ryggen och för bäckenbotten.

Lås oss resonera  om rygghälsa och situps. 

Det som sker när du gör en vanlig situp är att du använder dina magmuskler för att göra en böjning av ryggen. Ryggen rundas och generellt anser många fysioterapeuter att det är repetativa framåtböjningar i vår vardag som orsakar ryggbesvär hos en del individer. Oavsett hur en ser på den saken, kan nog många vara överens om att upprepade framåtböjningar sällan är exakt vad vår kropp behöver. Oavsett om det handlar om magträning, blåbärsplockning, stående böjd över en spjälsäng eller städning av smålego.

Stuart McGill är en professor inom rygg-biomekanik och är en av de tänkare som jag inspireras vad gäller rygghälsa. Han har skapat en övning som kallas “the McGill curl-up” som ska vara säker att utföra för ryggen, i och med att den innebär träning av raka bukmuskeln som vid en crunch, men med en neutral ställning på ryggraden.

Såhär gör du en vanlig McGill Curl-up:

 • Ligg på rygg med ett ben sträckt och ett ben böjt med foten i golvet. Det böjda benet ska vara böjt ca 90 grader.
 • Lägg händerna under svanken med handflatorna ner mot golvet. Låt ryggens kurva vara naturlig (pressa inte ner svanken, eller gör den extra stor för att få plats med händerna)
 • För att optimera nackens stabilitet kan du pressa tungan mot gommen strax innanför framtänderna.
 • Spänn magen som att du skulle parera ett slag (magen ska inte röra sig, bara spännas) och lyfta sakta huvudet och axlarna från golvet. Ländryggens neutrala hållning ska hållas hela tiden.
 • Håll den upplyfta positionen för 6-8 sekunder, andas hela tiden.
 • Gör ett antal repetitioner, byt sedan ben.

Hur är det med bäckenbotten och situps?

Situps och crunches kan öka trycket på bäckenbotten. Kan situps ändå vara en lämplig övning för hyfsat nyförlösa kvinnor? En crunch är bra om du har kontroll över buktrycket, har god kontroll över andningen, bukväggen och bäckenbotten. För tung bålträning mot en nyförlöst/svag bäckenbotten kan öka risken för tryck och drag nedåt. En crunch är dålig om du pressar ut magen, håller andan eller tappar kontrollen över bäckenbotten.

Om du vill bäckenbotten-modifiera  en crunch kan du göra såhär:

 • Ligg på rygg med ett ben sträckt och ett ben böjt med foten i golvet. Det böjda benet ska vara böjt ca 90 grader.
 • Lägg händerna under svanken med handflatorna ner mot golvet. Låt ryggens kurva vara naturlig (pressa inte ner svanken, eller gör den extra stor för att få plats med händerna). (Om du har kontroll över din ryggrad och vet att du kan bibehålla den neutrala kurvan i ländryggen kan du istället ha händerna bakom öronen som vid en traditionell crunch).
 • För att optimera nackens stabilitet kan du pressa tungan mot gommen strax innanför framtänderna.
 • Spänn magen lite men inte maximalt.  Lyft sakta huvudet och axlarna från golvet medan du andas ut. Ländryggens neutrala hållning ska hållas hela tiden. Bäckenbotten ska anspännas under det att du andas ut.
 • Håll det lyfta läget en liten stund, andas in på tillbakavägen.
 • Gör ett antal repetitioner, byt sedan ben.

Jag tänker alltså att utandningen borde minska trycket på bäckenbotten och att inte hålla statiskt i det uppresta läget borde förbättra lite för densamma. Vad tror du?

image

Finns det bra situps?

Mcgill curl up

 

Hur tänker du kring det här? Berätta!

 

Referenser:

 1. Intra-abdominal pressures during activity in women using an intra-vaginal pressure transducer.
 2. Immediate Effect of Active Abdominal Contraction on Inter-recti Distance
 3. Abdominal exercises affect inter-rectus distance in postpartum women: a two-dimensional ultrasound study.
 4. Morphological and functional adaptations of the abdominal wall during pregnancy and in the postpartum period
 5. Behavior of the Linea Alba During a Curl-up Task in Diastasis Rectus Abdominis: An Observational Study

 

 

Edit: Detta inlägg publicerades först september 2015, men har uppdaterats och repostats i en serie om magmuskeldelning sommaren 2016 och 2018. 

 

6 kommentarer till “Finns det bra situps?”

  1. Jag har varken gått igenom appen eller satt in mig särskilt noga i konceptet, men upplever inte att det är något jag saknar. Har en känsla av att vi har olika syn på en del saker.

 1. Jag får ont i nacken när jag har händer i svanken, kan man stödja nacken istället? Om det blir ett dike när man gör denna, kan man ändå göra det? Eller ska man försöka spänna magen så diket försvinner…? 🙂

 2. Hej och God kväll,
  Har för fem veckor sedan genomgått en gynekologisk operation pga lååggradig cancer i livmodern tyvärr tog hem även bort en icke angripen cervix. Jag känner att jag behöver snarast bäckenbottenträning pga att försöka förhindra urin och avföringsläkage men också pga det intima. Har Du någon sådan sida för frågor att ta del av eller själv fråga? Detta har blivit mkt inkräktade på min livskvalitet och jag vill ej att det fortsätter längre utan kan stoppa nu!

  1. Hej! Jag svarar på nya mer omfattande frågor i mån av tid, och för att bespara mig själv arbete (och slippa svara på samma frågor om och om igen) så publicerar jag de flesta frågor+svar i form av texter här på bakingbabies.se Förstås utan att lämna ut frågeställaren på något sätt. Det finns över 3000 texter här på bakingbabies så de flesta frågor finns också redan besvarade, så testa först att använda sökfunktionen och se om du kan hitta svar själv.

   Om det gäller bäckenbottenträning exempelvis så finns stöd här: https://bakingbabies.se/2023/04/06/bakingbabies-backenbottentraning/

   Om du har andra frågor du inte hittar svar på kan du mejla info@bakingbabies.se, men det tar ofta 2-3 månader förrän det blir nya frågors tur att bli besvarade, pga lång kö.

   Du kan också hitta en fysioterapeut att besöka här: https://www.kompetenskartan.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *