Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Vad säger forskningen om diastaser?

Vad säger forskningen om diastaser?

Vad säger forskningen om diastaser?

Diastasis recti abdominis är det korrekta medicinska uttrycket för det vi på svenska kallar separation av raka magmusklerna, eller ”magmuskeldelning”. Delningen sker på grund av både uttöjning och uttunning på grund av gravidmagens tillväxt och syns enklast då man spänner sina magmuskler. Då uppstår antingen ett ”dike” inåt eller en buktning utåt i mittlinjen av magen. Förekomsten varierar enligt olika studier mellan 66-100% under sista delen av graviditeten. En naturlig återhämtning sker inom de första månaderna efter förlossningen, och sedan avtar takten på en spontana läkningen. Strax över en tredjedel av alla postgravida individer har kvar en delning 12 månader efter en fullgången graviditet.

För närvarande saknar generellt accepterade gränsvärden för vad som klassas som en diastas, men det vanligaste är att man mäter delningen i navelhöjd och att man utgår ifrån att magens mittlinje kan vara upp till 1,8 cm i vila redan före man blir gravid.  De mått man oftast använder är uppmätta vid anspänning av magen, och då dras mittlinjen ihop. Du är nästan alltid skillnad på diastasens bredd i vila och vid aktivering. Där kan en uppmätt diastas på 3-5 cm motsvara en diastas på 6-10 cm i vila.

Vad spelar mittlinjen för roll?

Magens mittlinje spelar roll för vår hållning, rörlighet och stabilitet, men vi saknar robust evidens för att diastaser egentligen spelar någon roll för utvecklingen av bål- och bäckendysfunktioner.

En individ kan ha en stor separation, men vara helt besvärsfri och ha en god muskelfunktion i bålen. Det finns också personer med möjligen jämförelsevis  mindre delning som har svårt att stabilisera bålen på grund av att musklernas förmåga att hämta kraft från mittlinjen är störd.

Behandling

Enligt de senaste riktlinjerna är fysioterapi förstahandsbehandlingen för diastas. Kirurgi används när fysioterapeutisk behandling inte räcker till, eller när det också finns besvärsgivande bråck.

Kan man förebygga diastas?

Vad vi vet från forskning kan man inte förebygga diastas genom någon form av träning specifik under graviditeten. Under graviditetens gång kommer volymen och styrkan i musklerna i magen minska och träning av magen är ofta fördelaktigt för att optimera återhämtningen. Det är inte farligt att träna och du kan göra alla magövningar som känns bekväma. Övningar som syftar till att göra indragning av magen kan dra isär diastasen, eftersom de magmuskler som används för att dra in magen sätter så stor belastning på magens mittlinje i sidled.

Träning som behandling för diastas

Tidigare har man trott att situps/curl-ups har varit dåliga för diastas, men det finns numera en gedigen forskningsgrund som visar på att dessa sorters övningar snarare drar ihop diastasen än ökar den. Du behöver träna alla magens muskler i en variation av olika utgångsställningar och positioner. Träningsprogram som innehåller situps och plankor kommer inte förvärra din diastas. Det kommer öka muskelstyrkan och volymen på musklerna. Däremot finns det, enligt vad forskningen kommit fram till, inga träningsprogram som leder fram till signifikanta minskning av diastas. Det saknas vetenskapligt stöd för att något visst träningsupplägg skulle vara det bästa tillvägagångsättet för att minska bredden på en diastas. Det finns inget som tyder på att bäckenbottenträning är behandlande för en diastas, det är dock förstahandsbehandlingen för urinläckage. Generell fysisk träning har också visats vara effektivt mot ländryggssmärta och funktionshinder samt förbättrad livskvalitet.

Alla träningsprogram behöver anpassas efter individens behov, funktion och framsteg.

Mina råd om postpartum-magträning

  • Var inte onödigt rädd för crunchrörelser.
  • Träna generellt och snöa inte in på vissa enskilda övningar
  • Träning och rörelser ska kännas bra.
  • Ha en neutral ryggrad (du behöver inte plana ut svanken när du tränar).

Diastas och estetiska besvär

En magmuskeldelning kan ge en putmageform som inte går att påverka med träning eller diet. Detta kan ge upphov till en kroppsförnöjsamhet som är lägre än i den generella befolkningen. Det finns en utbredd föreställning inom vården att diastas främst är en kosmetisk fråga, och det kan det för all del vara också. Men det är viktigt att ta hänsyn till hela individen, och där är det inte alltid möjligt att särskilja självförtroende, trivsel i kroppen, psykisk hälsa och fysisk hälsa.

Hur vet jag om jag har en diastas?

En magmuskeldelning är inte en “kvarvarande magmuskeldelning” förrän det gått cirka ett år efter förlossningen. Kroppen får nio månader på sig i förändningen under graviditeten, och kräver minst samma tid för återhämtning. Tänk dig att de raka magmusklerna ser ut som två fläskfiléer på vardera sidan. De är några cm breda och liksom lite runda i sin form, innan graviditeten. Efter en graviditet blir musklerna något bredare och plattare i formen. Denna förändring är permanent.

En magmuskeldelning räknas knappt som en magmuskeldelning om den är på under 2 fingersbredder, det vill säga 2-3 cm. Delningen beror på att senvävnaden mellan de raka bukmusklerna sträcks ut, som ett tyg som tänjs ut. Här visar jag hur du kan kolla din egen diastas.

Behöver du träningsprogram?

Om du inte har tillgång till en fysio vill jag tipsa om mina webbkurser. Alla mina webbkurser är anpassade även för dig med diastas. Det är snäll och successivt stegrad (vanlig!) träning med anpassning för dig med symtom eller besvär. Här finns allt du behöver veta!

Här kan du läsa mer:

Referenser till en serie artiklar om diastas

A-C

D-E

I-P

R-W

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *