Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Ischias under graviditet

Ischias under graviditet

Ganska ofta hör jag personer prata om att de fått ischias under sin graviditet. Tyvärr hör jag också att en del vårdgivare också ger denna ”diagnos” till sina patienter och jag vill gärna skriva lite om detta för att reda ut begreppen lite. Jag vill inte bli missförstådd innan jag ens börjar: Det FINNS såklart personer som har ischiassmärta under graviditet. Men de flesta som ”slänger sig med begreppet” menar egentligen utstrålande bakre bäckensmärta.

Vad är ”ischias”?

Ischiasnerven är en av kroppens tjockaste nerver, som utgår från nedre delen av ryggraden och går genom hela nedre delen av kroppen via lårets baksida ner till foten. Vi har en ischiasnerv på höger sida, och en på vänster sida.

Symtom från ischiasnerven:

Smärtan kan vara djup och molande, eller skarp och huggande och kan vara allt från mild till svår. Många som lider av nervsmärta beskriver det som tandvärksliknande smärta.

Vad orsakar ischiassmärta?

Oftast kommer smärta från ischiasnerven från någon slags klämning av denna i ländryggen. Ibland hör det ihop med diskbråck, ibland med pålagringar i kotpelaren och ibland på andra orsaker.

Det finns några andra nivåer i kroppen där nerven potentiellt kan bli tillklämd och ge symtom, som vid ”piriformissyndrom”, alltså att nerven blir tillklämd där den passerar muskeln som heter ”piriformis” i rumpan. Detta kan bero på att rumpmusklerna blivit spända, hårda och/eller inflammerade så pass att de trycker till nerven. Det är inte helt otroligt att en sådan smärta uppstår under graviditet, speciellt om du också har bäckenledssmärta och musklerna jobbar hårt för att hålla dig stabil och smärtfri.

Bäckensmärta under graviditet?

Det som gör ont i rumpan och ryggslutet under graviditetär i de allra, allra flesta fall inget som har med ischiasnerven att göra. Utan det vanligaste är att det helt enkelt är bäckensmärta, det som förut kallades foglossning. För att inte upprepa mig rekommenderar jag vid intresse läsning i följande inlägg:

Har jag ökad risk att få ischiassmärta under graviditet?

Att få ischiasnerven i kläm under en graviditet är ungefär lika vanligt som när som helst annars under livet. Vissa hållningsrelaterade förändringar sker med ryggen under graviditetens gång, men vad vi vet ökar inte detta risken för att få påverkan på just ischiasnerven. Mellan 50-80 procent av alla gravida har dock ont i ryggen någon gång under graviditeten, och ungefär samma antal har ont i någon av bäckenets leder. Bebisen kan inte trycka på ischiasnerven och det finns heller inget som tyder på att graviditeter ger en ökad risk för diskbråck eller dylikt.

Symtom från ischiasnerven under graviditet:

  • Smärta på ena sidan av rumpan eller ned i benet som kommer och går
  • Smärta längs med hela nerven, från rumpan och ner till foten
  • Skarp, skärande eller brännande smärta
  • En känsla av bedövning eller sockerdricka i benet eller foten
  • Svårigheter att stå eller gå normalt

Skillnader mellan ischiassmärta och bäckensmärta

  • För ryggbesvär eller ischiassmärta är vila inte hjälpsamt. För bäckensmärta kan vila och avlastning vara det.
  • För ryggbesvär och ischiassmärta är promenader ofta smärtlindrande. För bäckensmärta är promenader ofta något som förvärrar.
  • Med ischiassmärta kan stretch av rygg-, rump- och höftmuskler vara hjälpsamt, för bäckensmärta kan detta ibland förvärra symtomen.
  • Båda besvären kan vara minst lika smärtande och besvärsgivande. Det finns inte en naturlig rangordning. De är bara olika.

Vård och egenvård vid nervsmärta från rumpan under graviditet

Eftersom det kan vara svårt att själv skilja vanligt ryggont, ischiassmärta och graviditetsrelaterad bäckensmärta från varandra är det klokt att du bokar en tid hos en fysioterapeut för att bli ordentligt undersökt. Råden för ryggsmärta, ischiassmärta och bäckensmärta skiljer sig ganska kraftigt, så du behöver veta vad du lider av innan du börjar med en massa egenvård. Du kommer då garanterat få tränings-, stretch- och hållningsråd utifrån dina symtom. Ni kan också testa TENS eller akupunktur som smärtlindring.   Den vetenskapliga grunden för TENS och akupunktur är kontroversiell. Det mesta tyder på att effekten främst beror på placebo. När det ger effekt är den kortvarig. Det finns otillräckliga bevis för att stödja användning av TENS eller akupunktur jämfört med andra medicinska behandlingar.

Du kan också fråga din barnmorska eller läkare om det finns smärtlindrande läkemedel att ta när besvären är som värst.

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

1 kommentar till “Ischias under graviditet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *