Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Screena dina kunder för bäckenbottendysfunktion!

Screena dina kunder för bäckenbottendysfunktion!

Inlägget avslutas med reklam för vårt mentorskapsprogram.

Att uttala sig om någons bäckenbottenfunktion

Jag ondgör mig ibland över tramsiga uttalanden om bäckenbottenfunktion utifrån vad en personlig tränare upplever sig känna utifrån magen på en kund. Jag hävdar att lika lite som jag kan undersöka någons korsbandsfunktion genom att känna på axeln, så kan dessa känna bäckenbottenfunktionen genom magen. Det är en helt och hållet icke-adekvat bedömning för dig som har bäckenbottenbesvär!

Att prata om generell bäckenbottenfunktion

Däremot är jag alltid OTROLIGT glad och tacksam för när kollegor, kroppsterapeuter, personliga tränare eller andra instruktörer pratar om bäckenbotten med sina patienter eller kunder. Jag hävdar alltså inte att bäckenbotten-området bara är ”mitt”. Utan snarare tvärt om – vi måste bli så många fler som pratar om dessa frågor!

Våga fråga!

Du kan inte kan uttala dig om någons bäckenbottenfunktion utifrån maganspänning. Däremot kan du uttala dig desto säkrare om du bara vet vilka frågor du ska ställa. Frågorna är privata och potentiellt känsliga, men det är oftast bara känsliga för dig som är frågeställare. Det kommer aldrig som en överraskning för personen du jobbar med att du vet att hen kissar, bajsar eller har sex. Du kanske tänker att dessa känsliga ämnen ligger utanför ditt yrkesområde. Ja, kanske? Men då måste du acceptera att du inte ska jobba så mycket med bäckenbotten. Du kan inte få det ena, utan att ta det andra.

Påminn din patient/kund om att de inte behöver svara om de inte vill. Svaren kan vara otroligt viktiga för att du ska veta hur du ska anpassa den fysiska träning du går igenom med personen ifråga. Svarar personen “JA” på två av de blå frågorna bör du också rekommendera personen att söka hjälp hos en fysioterapeut/sjukgymnast riktad mot kvinnors hälsa.

Du som jobbar inom friskvård

Hur ofta tänker du på huruvida de övningar du rekommenderar kan ge en kvinna urinläckage eller möjligen bidra till ett framfall? Hur skulle du veta om så var fallet? Jag kan garantera: de flesta kommer inte ta upp detta med dig spontant. Om du INTE tänker på dina klienters förmåga att använda bäckenbotten som en del i träningen kan du mycket väl råka förvärra någons symtom utan att ens veta om det själv.

Hur du kan identifiera en bäckenbottendysfunktion!

Kolla av dina kunder med följande frågeformulär.

Screena dina kunder för bäckenbottendysfunktion!

Angående vikt så är BMI relaterat till bäckenbottendysfunktion på gruppnivå.

Får du ja på flera av frågorna behöver du rekommendera din klient att uppsöka en bäckenbottennischadfysioterapeut.

Det kan vara värt att ta lite administrativ tid och ringa runt till de rehabmottagningar som finns i närheten av där du jobbar. Fråga vart och till vem du kan hänvisa dina klienter vid behov. Det kommer löna sig för dig i slutänden! Vi från vårt håll vill otroligt gärna rekommendera våra patienter fortsatt friskvårdsträning hos kunniga personer ute i träningsbranschen. Du kan också hitta en del av oss här.

Inlägg på samma tema:

Vidare tips/Reklam

Webbkursen “Bli stark (med svag bäckenbotten) är en 8 månader lång träningskurs som vägleder dig i vanlig träning som är anpassad för dig med svag bäckenbotten. Den innehåller filmade övningar sammansatta i träningsprogram i 4 nivåer. Varje nivå pågår i två månader. Se mer info här.

4 kommentarer till “Screena dina kunder för bäckenbottendysfunktion!”

 1. Har efter första förlossningen en väldigt tunn mellanvägg mellan slida och analtarm, tunnare än simhuden mellan tumme och pekfinger samt rectocle.
  Har tidigare sökt för bland annat detta (även cystocele, öppenhetskänsla och knappt nåt knip trots 2 års rå- knipande med kulor, appar och UroStim). Fick svar att det får man räkna med och kom tillbaka när du fött barn färdigt så får vi ta en ny titt då.
  Nu har jag 2 månader kvar till förlossning med mitt andra barn och hjärnspökena har vaknat.
  Tänk om jag går helt sönder mellan slida och analtarm? Alltså invändigt, hela vägen, eftersom det är som en tunn hinna? Hur stor är risken för detta?
  Har frågat min barnmorska och sökt på nätet utan svar.
  Vet du?

  1. Hej! Det låter som att du har missade muskelskador i mellangården, det där utrymmet ska annars vara minst 1-2 cm tjockt. Det är ingen ökad risk att få ytterligare värre muskelskador av att föda igen, den skadan är liksom redan gjord. Troligen får du bara en lättare och smidigare förlossning. Sen låter det ju som att du behöver hjälp att laga det där! Om du använder sökfunktionen här på bloggen och söker på “perinealkroppen” så tror jag att du hittar mer info! Lycka till!

 2. Jag harm samma skada efter min första förlossning. Jag frågade inför min andra förlossning, tre gynekologer samt ett par barnmorskor om huruvida jag riskerar brista igen/värre denna gång. Det kunde såklart ingen svara på. Men dem var ändå av väldigt olika uppfattning : ”du kommer med största sannolikhet inte spricka mer än i huden nästa gång” , ”vi vet inte, men vi TROR att det kommer gå bra, men kanske en liten försämring” , ” nu har du så sköra vävnader med stum ärrbildning som vi inte känner till och där föreligger det risk att det brister” Tre svar att ta ställning till. Det är inte lätt! Eftersom att du har framfall så är det ju dock så att framfall tenderar att öka med varje vagi förlossning. Men summa kardemumma är trots allt att det faktiskt går bättre andra gången!

 3. Kontakta Sveriges expert Eva fornell på Linköpings universitetssjukhus, hon doktorerade i detta för ca 15 år sedan o hjälpte mej för 10år sedan. (Jag fick en förlossningsskada -85 o fick sen 3 barn till o ingen har reagerat över att min mellangård var för tunn, hade jag haft problem m förstoppning, så hade jag fått problem o sökt hjälp)Eva har även utbildat flera doktorer i Linköping, att operera detta problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *