Detta recept är en variant av den traditionella citron marängpajen fast med svartvinbärscurd istället för citronsaft. För att maximalt utnyttja dina bär passar det bäst att göra din marängpaj med svartvinbär i samband med att du gör svartvinbärssaft eftersom bärmassan från safttillverkningen passar perfekt till att ge den puré som du behöver! (Vi återkommer med vårt favvo-saftrecept om någon dag!)
Börja med att försiktigt separera äggulorna från vitorna. Vitor från 3 ägg behövs till marängen och denna får inte ha några spår av äggula i sig.
Pajskal
Smula smör och vetemjöl till en grynig massa.
Blanda i socker och salt.
Tillsätt äggulor och den mindre mängden vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Är den för torr tillsätt en till matsked vatten och arbeta in den.
Plasta in degen i plastfolie och förvara i kylskåpet
När degen är kall (ca 30 minuter senare) kan den kalvas ut och klä en 30 cm pajform. För att få till ett jämnt pajskal kan du klippa ett bakplåtspapper som med en diameter på runt 35 40 cm och lägga den på den klädda pajformen. Häll sedan på ris, ärtor eller bönor ovanpå. Detta pressar ner och förhindrar att pajskalet reser sig i mitten eller hasar ner kring kanterna. Här blev det lite för litet bakplåtspapper vilket gjorde det svårt att få ut riset efteråt.
Grädda i 15 minuter på 180 C i mitten av ugnen.
Ta ut eventuellt papper och tynge och låt pajskalet svalna
Vinbärscurd
Pressa bärmassan genom en kökssil. När du har ca 1 dl av vinbärspurén är du redo att börja. Har du inte gjort saft kan du koka 3 dl bär med 2 msk vatten i 5-10 minuter och sedan sila/pressa ut puré av detta.
Vispa ihop hälften av sockret med äggulorna.
Blanda vinbärspure resten av sockret och koka upp i en liten kastrull.
Sänk värmen så att det sjuder och tillsätt sedan äggblandningen under kraftig vispning. Värm på tills det tjocknar eller till 85 C om du har termometer. Flytta kastrullen av plattan och rör i smöret.
Låt svalna.
Maräng (italiensk)
Vispa vitorna och salt till ett skum.
Koka under tiden socker och vatten till 121 C i en liten kastrull.
Häll den heta sockerlagen i en tunn stråle över äggviteskummet under kraftig vispning.
Fortsätt att vispa tills marängen svalnat efter att sockerlagen tillsatts och kontrollera sedan att du är nöjd med marängens konsistens. Den ska vara len men fast.
För över marängen till en spritspåse.
Grädda och servera
Om du inte har en gasbrännare så förvärm ugnen till 250 C.
Fördela vinbärscurden jämt över pajskalet.
Spritsa marängen i valfritt mönster så att det täcker pajen.
Bränn av marängen med gasbrännare eller grädda i mitten av ugnen i ca 7 minuter eller tills marängens toppar blivit gyllenbruna.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.
Om du inte godkänner detta, var vänlig neka.OkNejLäs mer