Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Feta och Za’atar julgran

Feta och Za’atar julgran

  • av

Ett av matveckorna som vi uppskattade väldigt mycket var Libanon. För att ära detta, så här till julen hittade vi det här receptet på ett jättegott smördegsrecept. Jag fick inte till det lika snyggt som i ursprungsreceptet. en feta och za’atar julgran är helt enkelt en smördegsformad julgran i två lager med fetaost och za’atar- fyllning. Za’atar är en kryddblandning med timjan, zumac och sesamfrön.

Feta och Za’atar-julgran (2 st)

  • 1 pkt smördeg (4 plattor)
  • Za’atar
  • 100 g fetaost (smulad eller skuren i små bitar)
  • olivolja
  • 1 ägg till pensling

Så här gör du:

  1. Ta fram och tina smördegsplattorna i minst 15 minuter. Förvärm ugnen till 200 C.
  2. Kavla ut en platta till en ca 20 x 25 cm.
  3. Flytta över den utkavlade plattan till en bakplåtspapersförsedd plåt.
  4. Skär ut en julgransform så att det ser ut som en stor pil.
  5. Pensla med olivolja, strö över za’atar och fetaost.
  6. Kavla ut en till platta och täck granen.
  7. Skär sedan ut så att granen får ett lock.
  8. Klipp mot mitten från båda sidor, men stanna så att det finns en oklippt sträng i mitten som är lika bred som stammen.
  9. Vrid grenarna ett halvt varv och pensla med uppvispat ägg.
  10. Grädda i ca 15 minuter eller tills julgranen är gyllenbrun.

Visst är det en rolig grej?

Vi funderar på om den här kryddsättningen kanske inte gifter sig så där perfekt till svensk julmat, men att utförandet går att kopiera. Ändra fyllning och kryddning precis så du önskar för stunden. Eller bara fyll med nutella? Blir ju heller aldrig fel!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *