Alla har säkert hört talas om amerikanska jul-cookies, kanske är italienska julkakor en förlaga till dem? Italienska julkakor påminner en del om mandelkubb och passar utmärkt som en variation till kakor under julsäsongen. Gällande dekorationen är det ett bra tillfälle att vara kreativ och om du bakar med barnen så kan de få hitta på roliga dekorationer. Vi hade kunnat göra “vanliga” amerikanska christmas cookies, men eftersom vi (som så många andra) verkligen uppskattar italiensk mat, så fick det blir detta.

Italienska julkakor (1 plåt)
- 6 dl (350 g) vetemjöl
- 100 g socker
- 2 tsk bakpulver
- 1,25 dl mjölk
- 85 g rapsolja
- 1 ägg
- 1 tsk citronsaft
- 2 krm flytande bittermandel
- 1 nypa salt
Glasyr:
- 3 dl florsocker
- 25 ml mjölk
- karamellfärg, helst gelfärg (valfritt)
- strössel (valfritt)
Så här gör du:
- Värm ugnen till 175 C. Förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
- Blanda samman alla ingredienterna i en stor skål till en jämn deg
- Rulla bollar stora som pingisbollar och lägg dem på bakplåtspappret
- Grädda i mitten av ugnen i 14 minuter.
- Låt svalna på plåten i 5 minuter och flytta sedan till ett galler för att svalna helt
- Blanda florsocker och mjölk till en jämn smet. Om du ska färga i fler färger, fördela då glasyren till några andra små kärl. Blanda sedan ner karamellfärg.
- Doppa de avsvalndade kakorna i glasyr och strö över strössel. Vänta i minst 30 min tills det stelnat.

Ni kanske vill testa något nytt till en bjudning på juldagen?