Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Vem kan svara på frågor om träning efter graviditet?

Vem kan svara på frågor om träning efter graviditet?

Det här ett resonemang om vem som kan svara på frågor om träning efter graviditet. Jag har försökt behärska mig för att det inte bara ska bli en lång rant, men viss frustration kan nog sippra igenom.

Det finns många tyckare

Jag följer en hel del konton på instagram och läser ganska många bloggar. Både personer som på ett eller annat sätt jobbar med hälsa/träning eller som “bara” är mammor. Inom båda dessa kategorier finns det OÄNDLIGT många olika som tycker att de kan komma med både råd, övningar och pekpinnar vad gäller träning. Speciellt för gravida och nyblivna mammor verkar det vara öppet för vem som helst, att tycka vad som helst.

Vem kan ge råd?

 • Det måste vara en professionell person, inte en allmän tyckare på nätet.
 • Personen bör ha adekvat utbildning som lämpar sig för ämnet den ska uttala sig om.
 • Råd måste alltid grundas på en individuell bedömning.

Kan barnmorskan ge råd?

En barnmorska har ett legitimerat yrke och har rätt att ge råd och viss behandling. Hon har ofta en längre relation med en gravid kvinna, och kan utifrån denna relation ge vägledande råd angående fysisk aktivitet och träning. En barnmorska kan göra en bedömning av knipförmågan. Där efter kan hon uttala sig om lämpligheten för belastning på just denna kroppsdel. Barnmorskor är i grunden sjuksköterskor. I sin vidareutbildning har de kurser om reproduktiv hälsa, förlossningvård, hälsoupplysning, preventivmedelsrådgivning och etik. Barnmorskan har också förskrivningsrätt för preventivmedel. Ingenstans i barnmorskans grundutbildning till sjuksköterska eller i vidareutbildning till barnmorska finns idrottsmedicin eller träningsfysiologi. Det finns inga andra kurser som ger barnmorskan kompetens att genom sin yrkeslegitimation uttala sig om träning. Jag har all respekt i världen för att en barnmorska kan ha stort intresse för träning och utifrån det intresset hålla sig ajour med vetenskapen om träning under och efter graviditet. Men det är inte per default ett ämne som en barnmorska kan.

Kan en fysioterapeut ge råd?

Fysioterapeuter är experter på att rörelse som behandling för medicinska tillstånd generellt. Kunskaperna om träning under och efter graviditet i vår yrkeskår varierar dock kraftigt. De av oss som är specialiserade på obstetrik och gynekologi har dessa kunskaper som vår specialistnisch. Det är inte alltid en “vanlig” fysio på din närmaste rehabmottagning har detta som sitt specialområde. Vanliga fysioterapeuter gör inte heller bäckenbottenfunktionsbedömningar. Vi specialnischade fysios jobbar både med magar, bäckenbottnar och de smärttillstånd som hör ihop graviditet och förlossningar. Du kan alltså behöva testa en eller ett par olika fysios innan du helt hittar fram till den som ger dig bäst råd om träning under eller efter graviditet.

Kan en PT ge råd?

En personlig tränare är en yrkestitel som inte är skyddad. Det vill säga att det är fritt för vem som helst att kalla sig detta. De allra flesta brukar ändå gå någon PT-utbildning som kallar sig för PT, men utbildningarna är korta och inte akademiska. Titeln som sådan är inte en kvalitetsstämpel. Som personlig tränare är denne ansvarig för att erbjuda en säker träning som syftar till att för en individ förbättra, uppnå och bibehålla kondition, styrka och/eller rörlighet. En PT bör hålla sig informerad om medicinsk information. Hen kan och får inte ge råd och behandling på samma sätt som en legitimerad yrkesperson. En personlig tränare kan ha omfattande erfarenheter om dels individen och dels om träning och därför vara lämpad att ge råd. En personlig tränare kan inte göra en hälsobedömning på samma sätt som en legitimerad yrkesperson.

Kan en yogalärare ge råd?

Yogalärare har heller inte någon skyddad titel och det finns ingen allmänt accepterad kvalitetskontroll. Jag har sett att vissa personer inom yoga också menar att de håller på med “rehab”. I min värld är det inte korrekt, varken etiskt eller medicinskt. Rehab ska föregås av en medicinsk analys/bedömning. Det ska finnas en strukturerad rehabplan med lämpliga åtgärder och också kunna utvärderas på ett konkret sätt. En yogainstruktör kan vara fantastiskt duktig på alla vis, men kan inte göra funktionsbedömningar eller ha ett medicinskt rehabiliteringsansvar.

Kan en influencer ge råd?

Är det något jag är trött på så är det personer som 1) tränar själva och 2) gått igenom en graviditet som med dessa två erfarenheter drar slutsatsen att de har något att lära andra. Nu menar jag inte alls att de inte kan ha några som helst rimliga poänger eller bra övningar att visa upp. Men jag menar att det inte nödvändigtvis har något på fötterna för att ge generaliserade råd eller träningsprogram till fler än en kompis. Är det någon gång jag läser heltokiga råd och påståenden så är det för personer i den här kategorin. Bara för att någon har gått igenom en graviditet och kan stoltsera med platt mage i fina träningstights 6 månader efteråt innebär detta inte någon som helst kvalitetsstämpel.

Vad ligger i legitimationen och yrkestitelskyddet?

Som legitimerad vårdpersonal är vi ålagda att hålla oss till vetenskap och beprövad erfarenhet. En legitimation är en garanti för att personen har en viss akademisk och reell kunskapsnivå SAMT vissa personliga egenskaper. I en legitimation ingår att vara bedömd som lämplig att utöva yrket. En person som missköter sig kan förlora sin legitimation. Den som är legitimerad har också en skyddad yrkestitel. Det betyder att ingen som inte innehar en legitimation får använda den yrkestiteln.

Tillbaks till frågan, vem kan ge råd?

Det finns potential att alla yrkesgrupper jag nämnde här ovan, plus läkare, kan ge goda och vägledande råd angående träning under och efter graviditet. Gäller det besvär i “rörelseorganen” ska en fysioterapeut rådfrågas. Gäller det graviditeten som sådan bör barnmorska rådfrågas. Är du en till kroppen frisk person som behöver ha råd angående säker träning för att förbättra kondition, styrka eller rörlighet kan en PT eller yogatränare vara rätt person. Oavsett behöver du kanske ha individuellt utarbetad plan av någon som vet vad den pratar om. Utöver de professioner jag nämnt här finns också naprapater och kiropraktorer, som liksom fysioterapeuter kan ha en mer inriktad nisch mot kvinnohälsa.

Ömsesidig respekt

Jag anser att alla vi som på ett eller annat sätt jobbar inom kvinnohälsa behöver samarbeta mer, lyfta varandra mer och dessutom visa ömsesidig respekt. Den ömsesidiga respekten handlar om att acceptera att andra kan annat än vad jag kan, att jag oavsett allt inte kan allt. Det handlar om att acceptera gränsdragningar. Jag som fysio börjar inte freestyle:a med att mäta SF-mått eller leda yogaklasser utan att ha korrekt utbildning för det. Det är också viktigt att veta sina begränsningar och veta “vad jag inte vet”.

Lite relaterad läsning

7 kommentarer till “Vem kan svara på frågor om träning efter graviditet?”

 1. Som med så mycket annat – hur sjukt är det inte att vi som först barn och per definition “för släktet vidare” – inte som en självklarhet har rätt till en individanpassad rehabplan efter förlossning/snitt?

 2. Detta är så tydligt kritik riktad till en specifik person. Skulle vilja skriva så mycket mer men nöjer med att säga – nej, här håller jag inte med dig alls. Det måste inte finnas en legitimation för att nischa / specialisera sig inom ett område. Visst ska man vara kritisk till träningsråd från random personer på nätet, men att säga att man MÅSTE ha en legitimation för att vara kunnig eller för att dela med sig -Det är bara överdriven yrkesstolthet.
  Hälsningar från en legitimerad sjukvårdspersonal.

  1. Oj? Det här inlägget har jag gett ut för fyra år sedan ocg för två år sedan med lite filningar och uppdateringar emellan. Första gången var det väldigt mycket mer agiterat och ganska mycket en reaktion över en viss mammabloggare men det tror verkligen inte syns längre. Jag tycker verkligen inte att jag skriver att man behöver ha en legitimation för att vara kunnig och det tycker jag också framgår?

 3. Fast nej, i sista stycken skriver du i princip det. ”Potentiellt kan ovan nämnda yrkesgrupper ge goda råd om träning under och efter graviditet”. Här underförstått skriver du att en person utan legitimation inte kan det. Och helt ärligt, en yogalärare som ”säger sig hålla på med rehab”, finns inte så många där. Klart att du hade någon specifik i åtanke när du skrev det.. I grunden håller jag med dig. En yrkeslegitimation ska ska innebära att personen utövar sitt yrke utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet, etik mm. mm. Men du om någon borde veta att det finns MÅNGA som inte gör det. Personligen tycker jag att detta inlägg är för agiterat. Men jag avslutar gärna diskussionen här. Tvivlar på att du vill erkänna att inlägget skrevs (och sedan har redigerats) utifrån specifika personer du retat dig på.

  1. Men va. “Nämnda yrkesgrupper” är ju alla nämnda, alltså alla? Jag tänker att friska människor får bäst råd från friskvården och sjuk människor bäst från sjukvården.

   Det här är diskussion jag följt länge alltså gränsdragning mellan rehab/friskvård. PT-nischen har väldigt tydligt en åsikt att de inte pratar om sina insatser som rehab, medan jag vet flera inom yoga som gör det.

   Jag tycker också att jag var ganska tydlig med att min egen profession är generellt dålig på detta område, till exempel? Och ja, urdåliga vårdgivare finns naturligtvis. Därför har jag också i många tidigare inlägg skrivit hur man kan göra när man är missnöjd och vill framförallt kritik och klagomål etc etc. Allt får inte plats i alla inlägg här på bloggen.

   Jag har inte ambitionen att alla ska vara superförtjusta i allt jag skriver, det är helt lugnt att du inte tycker som jag.

 4. Jag saknar uroterapeut. När jag fick remiss dit för min bäckenbotten så blev jag jätteförvirrad. Jag hade besvär med överspänd bäckenbotten utan några läckage. Uroterapeut för mig var någon som sysslade med läckage för personer som besökt urologen. Jag googlade och försökte söka info men upplevde inte att jag hittade några bra svar.. Efter besöket var jag nöjd, fick gehör för mina besvär och relevant behandling, men innan visste jag inte vad jag skulle förvänta mig.

  1. Hej, bra inupt och tillägg! En uroterapeut kan vara antingen sjuksköterska eller fysioterapeut i grunden, och jag skulle säga att uroterapeut som är sjuksköterska i grunden inte alls har kompetens att uttala sig om träning. Annat än om hen har eget starkt intresse för saken och har fyllt på sina kunskaper utifrån detta. En fysioterapeut med uroterapiutbildning kan mycket mer om träning utifrån sitt grundyrke, men har eller inte nödvändigtvis en stor mängd fördjupade kunskaper om graviditet etc. Däremot kan en uroterapeut en hel del om just bäckenbotten (och främst om urinvägarna), så när det gäller specifikt bäckenbotten och bäckenbottenträning kan ge uroterapeut vara rätt person att få svar av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *