Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Till fysioterapeut efter grad 2- bristning

Till fysioterapeut efter grad 2- bristning

Till fysioterapeut efter grad 2- bristning? Ska alla det? Behöver alla det?

Hur vet man om man behöver gå till fysioterapeut efter grad 2-bristning? Jag födde mitt första barn i somras, mitt i semesterperioden, och fick dålig info om allt. Hur vet man vad som är “normalt” och som blir bättre med tiden utan hjälp/behandling och vad som kräver uppföljning av sjukvården?

Läsarfråga

Det här är en jättebra och viktig fråga. En grad 2-bristning innebär att du fått skador på några av bäckenbottens muskler, och min åsikt är att alla som får muskelskador bör få träffa fysioterapeut. Samtidigt märker jag att det stressar en del personer när jag uttrycker mig så. ”Jag fick en grad 2-bristning för åtta månader sedan och mår helt bra nu, borde jag ändå träffar fysioterapeut?”. Jag menar inte att skrämmas eller syftar inte till att ifrågasätta individers uppfattning om allt känns bra. Det är helt klart att muskelskador i bäckenbotten kan bli bra sydda och läka utan komplikationer. Behövs ändå en fysioterapeut?

Fysioterapeutens roll

” Fysioterapeut är en autonom profession vilket innebär kompetens att självständigt undersöka, diagnostisera och behandla patienter utifrån evidensbaserade metoder. Tillsammans med patienten arbetar fysioterapeuten för att förbättra, underhålla eller återställa patientens funktionsförmåga och delaktighet. Metoderna kan vara hälsofrämjande, preventiva, behandlande eller rehabiliterande/habiliterande.”

Citat härifrån

Naturalförlopp och rehab

När det gäller muskelskador har läkningen ett så kallat ”naturalförlopp” där kroppen jobbar på bäst den kan själv. Det är inte alltid fysioterapeuter kan påverka detta på något sätt. Däremot kan fysioterapeuter ge information till hur man förhåller sig till sin skada, hur man optimerar läkningen utan att för sakens skull bli inaktiv. Fysioterapeuter kan också hjälpa om återhämtningen går i stå, eller om det dyker upp problem längs vägen.

Läs mer om läkningsfaserna

Nu hör jag en del genast tänka – men behövs det ens fysioterapeuter då? Tja… Till exempel ryggont är också en sådan sak som har en tydlig progress med ett naturalförlopp. Behöver alla med ländryggssmärta träffa fysio? Nej. Kan fysioterapi lindra symtom och minska risken för besvär i framtiden? Ja. Jag tänker att det är precis samma sak med bäckenbottenskador.

Hur vet man vad som är normalt?

Det är viktigt att veta att en del saker är helt normala tre veckor efter förlossningen, men inte 6 månader efteråt. Tidsaspekten är mycket avgörande. Något som du får höra att är helt normalt p en tidig efterkontroll är kanske inte det när det gått många månader. Jag brukar tänka att man kan dela upp symtomen i olika grupper –framfallsliknande symtom och symtom som berör sex, bajs eller kiss.

Smärta

Eventuell smärta efter förlossningen ska vara successivt avtagande. Det är viktigt att veta att smärtlindring är bra för att du ska ha så lite som möjligt, men du ska kunna trappa ner på smärtlindringen i takt med att smärtan minskar. Smärta och obehag kan också komma från torra slemhinnor. Om du ammar kan du fråga din barnmorska om tips på östrogenkräm.

Många utvecklar också smärta i bäckenbotten på grund av feldoserad bäckenbottenträning. Det uppstår ett spännings- och smärttillstånd om du aldrig slappnar av ordenligt i bäckenbotten. Att få stöd av en fysioteraput i hur och hur mycket du ska bäckenbottenträna kan vara viktigt.

Framfallsliknande symtom

Du kanske lider av tyngd och tryck neråt, en känsla av sänkt bäckenbotten eller en generell svaghet. Du kan kanske också uppleva en känsla av utfyllnad i slidan Ett stort antal kvinnor återhämtar sig bra från slidväggsbuktningar och att ha besvär första tiden efter förlossningen behöver inte betyda att du kommer ha de även lägre fram. De som drabbas av en levatorskada har dock ökad risk för framfall även på sikt. Det är vanligt förekommande att känna att slidväggarna buktar neråt/inåt upp till 12 månader efter förlossningen. De flesta får en spontan förbättring inom det första året. Vill du kan du läsa mer i fler inlägg.

En fysioterapeut kan ge råd om hur du hanterar dina symtom och hur du kan undvika att de försämras. Läs mer om relaterade ämnen här på bloggen.

Symtom som berör kiss

Man kan ha besvär både med att hålla urin och att tömma blåsan. Ansträngningsinkontinens är vanligt första året efter förlossning men besvären brukar vara successivt avtagande. Har du kvar besvären länge trots att du bäckenbottentränar tyder det på en kvarvarande försvagning av muskler eller stödjevävnad. Bäckenbottenträning är det evidensbaserade förstahandsvalet vad gäller behandling för ansträngningsinkontinens. Räcker inte det kan du på sikt behöva annan behandling. Trängningsläckage beror sällan på skador i bäckenbotten utan uppkommer av andra orsaker. Tömningssvårigheter kan också gå över av sig själv men om de inte gör det kan du uppsöka en gynekolog och kanske också uroterapeut för att få råd och hjälp. Det är viktigt att kunna tömma blåsan som om detta är ett problem ska du inte vänta för länge.

Vidare läsning:

Symtom som berör bajs

Anala läckage (som kan gälla avföring eller gaser) ska du inte bara avvakta med, utan söka upp kvinnokliniken för. Läckage kan tyda på sfinkterskador eller att en grad 2-bristning inte läkt optimalt. Svårigheter att tömma tarmen kan vara övergående tillsammans med en återhämtning av en bakre slidväggsbuktning, men om besvären kvarstår när det gått närmare ett år kan du behöva ha hjälp med besvären. Om du har väldigt svårt att bajsa ska du söka vård innan dess! En fysioterapeut kan ge råd om ergonomi, tips för att kunna tömma tarmen ordentligt och tips för att bäckenbottenträna så att du kanske kan hålla in fisar och avföring lättare.

Symtom som berör sex

Symtom från bäckenbotten kan handla om nedsatt känsel, om ökad känsel, skavkänsla eller djupare smärtor. Ungefär 40 % av alla nyförlösta kvinnor har kvar besvär med sexlivet 12 månader efter förlossningen. Ibland är problemen lätt att lösa – med östrogenkräm, bra glidmedel eller självbehandling för ömmande ärr. Smärtproblem vid sexuell penetration är också något som en fysio kan hjälpa dig med. Bäckenbottenträning kan hjälpa mot vidhetskänsla och svaga orgasmer, men om effekten uteblir efter några månaders träning är detta kanske inte lösningen på problemet. Om du har kvar besvär med funktionsnedsättning kring sex eller orgasmer efter 12 månader bör du söka hjälp.

Vidare läsning:

Vad kan en fysio göra?

Vem ska till fysioterapeut efter grad 2-bristning?

En fysioterapeut kan hjälpa dig med råd om både blås- och tarmtömning, i vissa fall med smärtlindrande behandling och behandling som berör smärta vid sexuell penetration. Fysioterapeuten kan också hjälpa dig med både bäckenbottenträning och råd och stöd i återgång till annan träning eller bara vanlig vardaglig belastning. Muskelfunktionsbedömningen och utvärderingen som fysioterapeuten kan göra kan också bli en grund till remiss  eller hänvisning till annan profession, till exempel läkare.

Här finns också mina bäckenbottenträningsinstruktioner i ljudfiler.

3 kommentarer till “Till fysioterapeut efter grad 2- bristning”

 1. Tack för massor av bra information.

  Kan hormoner och amning påverka sexet/orgasmen?

  Har alltid haft lätt att få orgasmer vid ägglossning men svårt att få orgasm innan mens och då om jag fått så är den mycket svagare.
  Efter förlossningen (för snart 4 mån) har jag inte lyckats få orgasm varken själv eller tillsammans med maken. Penetrering gör ont men smeksex är skönt.
  Delammar/ammar lite men har ej fått tillbaka mensen än.

  1. Hej! Det finns massor av läsning om orgasm utifrån lite olika aspekter, använd sökfunktionen här på bloggen och sök på orgasm så kommer du hitta. Tror att du får bra med vägledning genom vidare läsning!

   1. Tack! Har läst massor. Och har över 20 flikar öppna med inlägg jag ska men inte hunnit läsa än.

    De borde rekommendera denna blogg på första hälsosamtalet när man är gravid. Men till mig sa de att jag inte skulle googla.

    Tack för en toppen blogg. Har rätat ut många frågetecken, även sådana jag inte visste att jag hade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *