Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Bli gravid efter diastasoperation?

Bli gravid efter diastasoperation?

Bli gravid efter diastasoperation?

Hej! Jag har problem med en magmuskeldelning och planerar att genomgå en operation för detta. Problemet är bara att jag inte är helt hundra på att jag är färdig med barn. Hur säker behöver jag vara innan jag opereras tror du?

Läsarfråga

Det här är en väldigt bra fråga och svaret blir lite olika, beroende på vilken aspekt vi tittar på. Jag vill också att ni läser det här svaret utifrån den faktiska frågan, hur kan man tänka gällande att vara färdig med barn innan en diastasoperation. Om du redan genomgått en operation och helt plötsligt märker att du blivit gravid då är läget lite annorlunda. Om du vill fortgå med graviditeten är det ju vara att tacka, ta emot och hoppas på det bästa. Läs då inte detta inlägg som en negativ profetia.

Kan man bli gravid efter en diastasoperation?

Det är ingenting i själva operationen som kommer påverka din förmåga att bli eller vara gravid sett utifrån aspekten med livmoder och foster. För vissa som genomgått en tidigare diastasoperation och som blir gravida har jag förstått att det blir ”stramare” och att graviditetsmagen kanske inte blir lika stor. Det ska inte spela någon roll för fostret, det får plats ändå.

Kan operationen påverka om jag ska föda med snitt?

Ja, all ärrvävnad som finns i buken tidigare kan påverka hur smidigt ett eventuellt kejsarsnitt blir. Det är inte nödvändigtvis krångligare än vad ärrvävnaden efter ett tidigare kejsarsnitt är, men det är bra att veta om. Tidigare ärrvävnad i buken kan göra att ett kejsarsnitt tar något längre tid och blir något mer komplicerat än om det inte funnits någon ärrvävnad.

Kan operationsresultatet påverkas?

Ja, magen kommer sträckas ut med den nya graviditeten och det finns risk att operationsresultatet blir mer eller mindre ”ogjort”. För vissa blir förändringen säkert liten och för någon annan kan hela operationsresultatet vara ”förstört”. Det kan handla mycket om individuella faktorer, så prata med din läkare om vad hen tror om just din mage.

Finns det några absoluta förbud?

Nej, även om de flesta skulle avråda dig att med flit planera en graviditet efter en magmuskeloperation så kan man liksom inte förbjuda det. Däremot kan jag tänka mig att om du fått en operation från offentliga vården så kommer du troligen inte bli erbjuden en till om du blivit gravid efter den första.

Min fysioterapeutiska vy

Jag har inte genomgått en diastasoperation själv, men jag har gått bredvid många patienter på vägen, både inför och efter en operation. Det är inte en promenad i parken, kan man säga. Återhämtningen och rehabprocessen efter en diastasoperation är ofta lång och kämpig. Jag har svårt att se att de flesta av mina patienter skulle vara beredda att utsätta sig för risken att behöva göra om den resan. Har du oändligt mycket med tid och pengar att lägga på en eventuell re-operation och tillhörande sjukfrånvaro kan det kanske vara ett mycket mer lättvindigt beslut, vad vet jag.

Bli gravid efter diastasoperation?

Mitt råd, från mitt perspektiv, är att du bör vara väldigt säker på att du är färdig med barn innan du genomgår en diastasoperation. Sedan är livet inte lättplanerat alla gånger och graviditeter kan hända ändå. Men så långt du kan planera är min rekommendation att vänta med en operation tills du burit och fött de barn du önskar och planerar.

Vidare läsning på Bakingbabies

2 kommentarer till “Bli gravid efter diastasoperation?”

    1. Bråckoperationer kan göras på olika sätt, men är ofta ett mycket mindre ingrepp med typ ingen sjukskrivning, knappt någon smärta och inte några stora rehabbehov i efterförloppet. Det är kanske mer rimligt att göra om sådana operationer? Ganska troligt blir det ju en om-operation så småningom även där.

      “Two out of five women conceived again after hernia repair. The authors concluded that pregnant patients presenting with reducible groin or umbilical hernias during pregnancy can safely be managed non-operatively during their pregnancy and undergo surgical repair in the postpartum period”
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796887/#:~:text=When%20the%20patient%20has%20a,to%20the%20mother%20and%20baby.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *