Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Yoniägg

Yoniägg

Kan du skriva något om yoniägg? Hur tänker du som fysioterapeut, är det en bra bäckenbottenträningsteknik?

Läsarfråga

Ja vad tänker jag som fysioterapeut?

Jag tänker en himla massa saker, jag har försökt sortera dem lite och diskutera ämnet utifrån olika aspekter här nedan.

Att kunna hålla in ett föremål

Att kunna knipa in ett föremål och hålla det inne är till viss del ett mått på funktionell styrka. Om du kan föra in ett yoniägg och sedan göra knäböj, tåhävningar och gå runt med det kan det vara ett tecken på att din bäckenbotten redan är stark och välfungerande. Men i vissa fall, om du har eftergivliga slidväggar eller andra gropar där musklerna inte sitter ihop optimalt, kan du råka placera ägget liksom i en ”ficka” och då uteblir träningseffekten. Det är inte alltid det är muskler som håller upp och in ägget.

Är det hygiensäkert?

Ytan på ett jadeägg är inte liksom ”medicintekniskt” testad och det är ingen som kan garantera att dessa ägg går att rengöra tillräckligt effektivt mellan användningarna för att de inte ska innebära en hygienrisk. Om jag förstått rätt är kritikerna överens om att jade är ett hårt men poröst material som består främst av mineraler, som i sin yta har mikroskopiskt små hål och sprickor. Det går inte att på ett säkert sätt rengöra den ytan från bakterier. Om du ska använda yoniägg är det rekommenderat att först sätta det i en kondom

Alla ska inte knipträna

Det är väldigt lätt att marknadsföra något som har med bäckenbotten att göra med rekommendationen att alla ska knipa. Det stämmer inte. Jag träffar reglebundet personer som har knipit så mycket att det istället uppstått ett smärt- och spänningsproblem. Alla problem i bäckenbotten blir inte bättre om du kniper! Inte ens med ägg!

Uthållighetsträning är bara en slags träning

Att föra in ett föremål i vagina och sedan knipa under en längre stund för att hålla in det kan hjälpa dig om just uthållighet i musklerna är något du saknar. Men det kommer inte nödvändigtvis göra dig så mycket starkare när du exempelvis hostar eller nyser.

Vad säger forskningen

Det finns ingen forskningsgrund till tanken att yoniägg skulle ge en mer effektiv bäckenbottenträning än bara ”vanlig bäckenbottenträning”. För vissa kan ett redskap göra att motivationen höjs och för andra kan känslan av att ha något i vagina underlätta känslan till att hitta knipet. Allt du för in i vagina för att knipa runt ger det vi kallas ”biofeedback”. Biofeedback fungerar genom att du genom känseln får en feedback om musklerna är spända eller avslappnade i förhållande till föremålet, i det här fallet ägget. För vissa kommer detta innebära att träningen får goda effekter. För vissa bidrar inte detta med så mycket alls, det vore mer effektivt att exempelvis försöka knipa runt sitt egna finger.

Yoniägg

Ja, det är är mina spridda skurar av tankar om yoniägg. Vad tänker du?

Tips på vidare läsning: Vanliga fel vid bäckenbottenträning.

2 kommentarer till “Yoniägg”

  1. Jag har överspänd bäckenbotten och tänkte köpa ett ägg i syfte att försöka försiktigt tvinga musklerna att slappna av. Lite som med en bettskena kanske. Jag har upplevt att smärtan jag kan få (nån slags kramp av att det spänner) inte blir lika stark när jag hade ett (annat mindre) ägg däri.
    Vad tror du om att använda ägget i det syftet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *