Undersöka sin egen bäckenbotten

Kan man undersöka sin egen bäckenbotten och få reda på om något inte stämmer? Kan man känna själv om någon muskel är skadad eller svag?

Läsarfråga

Jag har funderat länge på hur jag ska skriva det här inlägget. För jag är

1) fysioterapeut och van att känna på muskler och bedöma deras funktion

2) van att undersöka bäckenbotten.

Jag har därför svårt att avgöra vad man kan förvänta sig av en ”ovan bedömare” som med allra största sannolikhet inte är fysioterapeut i grunden. Vad kan du känna själv? Jag måste säga att jag har lite svårt att veta hur mycket du kan förvänta dig att få veta utifrån en egen undersökning av bäckenbotten.

Korrekt knip

Det absolut enklaste och viktigaste du kan få reda på genom en egenbedömning av bäckenbotten är om du kniper korrekt. Du behöver halvligga lite, typ i sängen med en hög med kuddar i ryggen. Använd en spegel och dina fingrar. Kolla först medan du försöker knipa. Då ska du se en rörelse som gör att ändtarmsöppningen, mellangården och vulva dras ihop och inåt/uppåt i kroppen.

Känn också efter med ett finger i vaginas bakvägg. När du kniper ska du känna att musklerna kramar åt och lyfter fingret uppåt/inåt en aning.

Bäckenbottens styrka

Vi vårdgivare som mäter bäckenbottens styrka mäter oftast enligt denna skala:0=Ingen muskelanspänning alls

1=Förnimmelse av anspänning

2=Svag anspänning

3=Moderat anspänning

4=God anspänning

5=Riktigt stark anspänning

Du behöver ofta ha genomfört ett stort antal bedömningar innan du kan särskilja de olika nivåerna från varandra. Du kan dock försöka beskriva din egen bäckenbottenstyrka i ord för dig själv. Uppskatta också hur länge du kan hålla ett medelstarkt knip (uthålligheten). Ge dig själv några uppvärmande knip innan du försöker mäta din maxstyrka.

Mellangårdens längd

Det finns en rad felkällor i att bedöma bäckenbotten utifrån underlivets utseende. Ibland händer det att en individ har en ”lång och fin” mellangård till utseendet men att det ändå saknas viktiga muskelfästen efter en förlossningsskada. Ibland är mellangården kort sedan alltid. Men om vi ska generalisera – mellangården behöver oftast vara några cm lång för att kunna få plats med alla muskelfästen där under huden. Om din mellangård var exempelvis 4 cm innan du födde barn och nu är 0,5 cm kan du ana att något kanske inte blev riktigt optimalt sytt efter förlossningen.

Sidoskillnader mellan höger och vänster

Vi är aldrig hundraprocentigt symmetriska på höger och vänster kroppshalva, det vet vi ju från andra ställen i kroppen (ansiktshalvor, axelpartiet, benen osv) och vissa sidoskillnader kan vara normala även i bäckenbotten. Om du börjar i slidans bakvägg ska den dock generellt kännas ganska slät och lika från mittlinjen och mot höger och vänster sida. På samma sätt ska volymen av muskler på höger och vänster sida vara ganska lika. Musklerna kan du följa som ”slyngor” som går från slidans bakvägg och fram mot venusberget på vardera sida. Du kan knipa och känna att musklerna möter ditt finger med lika mycket styrka och volym.

Tänk att vaginalöppningen är en klocka och att riktningen mot klitoris är ”klockan 12” och bak mot ändtarmen är ”klockan 6”. Då kan du jämföra klockan 5 och 7, klockan 9 och 3 osv, och på så sätt få en koll på att musklerna är lika på båda sidor. Min upplevelse är att musklerna på höger sida oftast är mer påverkade efter en förlossning, detta kan kanske förklaras av hur bebisens rotation under förlossningsförloppet är. Sidoskillnader kan hamna om återhämtningsbar muskelutsträckning. Kvarstår stora och nytillkomna sidoskillnader efter 12 månader är det troligen inget som komma bli spontant bättre.

Smärta

Smärta när du känner på musklerna i bäckenbotten är inte nödvändigtvis ett tecken på att något är fel. Precis som musklerna kring skulderbladen och i nacken kan göra ont, kan bäckenbottenmusklerna göra ont. Det handlar ofta om att de hållits spända och ”knipande” för mycket och för länge. Det första du ska göra om du har ont i bäckenbotten är att börja träna på att slappna av i bäckenbotten och kanske sluta knipträna helt. Kvarstår smärtor och besvär trots detta bör du uppsöka en fysioterapeut med bäckenbotteninriktning. Om du känner stramheter, ärr eller ”toppar och dalar” med smärtande stråk kan du ta för vana att massera mjukt på dessa med lite barnolja eller oljebaserat glidmedel några minuter om dagen. Massagen ska på sin höjd upplevas ”gott-ont” och syftet är att mjuka upp vävnaderna.

Slidväggsbuktningar

Om du inte är en van bedömare på dig själv eller andra är det väldigt svårt att avgöra hur mycket något sänks eller buktar. De vaginala vävnaderna är mjuka och eftergivliga och kommer alltså även i normalfall sänkas något när du krystar. Att veta exakt hur mycket något sänks eller buktar på sig själv är alltså väldigt svårt. Du kan undersöka detta både när du ligger och när du står, med ett ben upp på toalettstolen.

Att kolla bäckenbotten i huksittande i en spegel kommer inte att ge en tydlig bild över läget. Det du kan titta och känna efter är om slidans framvägg, bakvägg eller själv livmodertappen kommer ner och utanför öppningen. Om du kan känna en sänkning men det fortfarande hålls inuti mot dina fingrar är det en mindre sänkning (allt på en skala mellan helt normalt och inte, det beror på en rad olika faktorer). Om du kan se något som kommer ut som en golf- eller tennisboll i storlek kan det vara ett signifikant framfall.

Undersöka sin egen bäckenbotten

Min utgångspunkt som fysioterapeut är att kvinnor alltid har en adekvat uppfattning om sin egen hälsa. Det vill säga att när någon söker känslan om att ”något inte stämmer” allt som har helt rätt. Det är däremot inte helt enkelt att kunna pinpointa muskelskador, framfall eller överspänningar. Undersök dig själv för att kunna följa återhämtningen efter en förlossning eller för att kunna utvärdera effekten av ett träningsprogram. Undersök för att kunna självbehandla smärta och för att lära dig att slappna av i spända muskler. Känner du att du inte kommer riktigt dit du vill, sök hjälp av vården.

Vidare läsning på bakingbabies

Tips!

Om du vill förstå mer om bäckenbotten och förlossningsskador och hur du bäst rehabar efter en förlossningskada, missa inte webbföreläsningen här!

Läs mer på bäckenbottenutbildning.se

Rådgivning vid problem efter förlossning

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *