Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Försvunnen klitoris

Försvunnen klitoris

Försvunnen klitoris?

En fråga på instagram gav mig anledning att börja läsa på om just ”försvunnen klitoris”. Det landade i begreppet ”atrofierad klitoris”. Atrofi kommer från grekiska och betyder ”brist på näring” men används snarare för begreppen förminskning och återgång. I det här sammanhanget betyder atrofin att klitoris har minskat i storlek. Det är ofta en del av ett större sammanhang, där hela vagina och dess slemhinnor är påverkade. Det kan vara torrt och klia och svida i slemhinnorna i vagina.

Klitoris

Klitoris är den känsligaste delen på kvinnokroppen och innehåller ca 8000 nervändar, dubbelt så många som i en penis ollon. Den består av mjuk vävnad som fylls med blod under upphetsning. Den är beroende av ett adekvat blodflöde och också av en finstämd hormonbalans. Det är framförallt när en kvinna får en lägre nivå av testosteron som klitoris kan minska i storlek och få försämrad funktion. Klitoris är en vävnadsstruktur som är mycket större än de flesta vet. Den har en ytlig, extern del och störst och mest omfattande delar ligger som internt inbäddade inuti slidväggar och blydläppar. Klitoris innehåller svällkroppar och massor av nerver.

Kan den försvinna?

Klitoris kan förminskas och den synbara, externa delen kan verka försvunnen. Det uppstår som en reaktion på hormonomställningar och om vävnaderna i klitoris upphör att få adekvat blodflöde. Jag är alltså generellt inte en sådan person som förespårkar ”bara för att-sex”, utan tycker att man gott kan vänta med sex tills individen själv känner lust och driv. Men just när det kommer till klitorisdysfunktioner så kan det handla lite om ”use it or loose it”. Förlusten av blodflöde till klitoris kan handla om att den inte får frekvent stimulering. Att inte vara sexuellt aktiv på något sätt kan alltså driva på en klitorisatrofi. Om omfattande hormonomställning som vid klimakteriet eller att börja nya p-piller kan också sätta igång en sådan process.

Ganska ovanligt

Klitorisatrofi är mindre vanligt än till exempel vaginal atrofi som drabbar slidans slemhinnor och som ger upphov till torrhet och tunnhet i slidans väggar. Klitorisatrofi kan ge en känsla av att den externa delen av klitoris är försvunnen, en känsla av nedsatt känsel runt klitoris och en generell nedsatt sexuell drift. Jag skulle dock tippa på att detta är en sak som finns inom ett spektra och att många inte söker vård för mindre klitorisbesvär, och att det därför i litteraturen framstår som mer ovanligt.

Vad gör man åt det?

Klitoris är beroende av blodflöde och behandlingen för att återfå en funktionell klitoris är sexuell aktivitet. Det kan vara egensex eller sex med en partner, men huvudmålet är alltså inte tillfredsställelse för en partner i det här läget utan att uppnå ett gott blodflöde till din klitoris. Så dåligt sex är inte behandlande! Att använda bra glidmedel kan hjälpa, inte bara vid penetration utan även vid mycket lätt klitorisberöring. Glidmedel med värmande effekt kan vara effektfullt. Vibatorer och klitorisstimulatorer med luftvågor kan också vara bra som hjälpmedel i behandlingen att väcka liv i klitoris igen. Generell fysisk träning kan också hjälpa, i och med den mer generella ökningen av blodcirkulationen.

Om du känner att besvären finns kvar trots egenvård ska du gå till doktorn. Det kan finnas anledning att kolla hormonnivåerna och vid behov få förskrivet läkemedel eller krämer.

Klitoris efter förlossning

Efter förlossning kan klitoris ha tagit stryk, den kan vara svullen och öm en period efter förlossning. Det kan också uppstå nervskador av barnets passage som påverkar klitoris funktion, oftast kortvarigt. Kortvarigt är dock ett ord som behöver nyanseras, för kroppen har en pågående läkingsprocess hela första året efter förlossningen. Hormonomställningarna kring graviditet, förlossning och amning kan kanske också påverka balansen och klitoris funktion. Det brukar gå över med tid, vid nedtrappad amning eller när mensen kommit tillbaks.

CASE REPORTS: Clitoral Atrophy: A Case Series

3 kommentarer till “Försvunnen klitoris”

  1. Efter sista graviditet och födsel minskade min klitoris märkbart. Efter det gick jag på Diane i ungefär tio år, och under den tiden ”försvann” klitoris trots mycket aktivt sexliv och daglig stimuli.
    Nu undrar jag på om det är de antiandrogena egenskaper i Diane/Zyrona som kan ha resulterat i detta fenomen? Borde inte läkare i så fälla varna om detta inför användning? Och varför säger inte gynekolog något?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *