När sex får göra ont

I förrgår skrev jag ett helt inlägg med tydlig uppmaning att du, jag och vi alla måste sluta ställa upp på sex om det gör ont. Jag menar det. Samtidigt finns det också tillfällen när jag menar att man kan ha sex, även om det gör ont. Nu blev det snurrigt, det förstår jag. Jag ska förklara hur jag menar.

Ofta finns det ju en fysisk orsak till att sex gör ont. I vissa fall kan dock den fysiska orsaken kan ha gått över, men smärtbesvären kan ändå kvarstå. Jag beskrev igår den nedåtgående spiral av uppmärksamhet, oro och spänning som leder till att sex kan göra ont. Så länge du är mitt uppe i spiralen av smärta bör du avstå penetration.

Tillräckligt töjbart

Resonemanget om att du kan ha sex ändå, även om det gör lite ont, utgår från att det är ärrvävnad eller muskler som gör ont. Det är det jag som fysioterapeut ofta jobbar med ”hands on” tillsammans med mina patienter. Det jag vill uppnå med behandlingen är att bäckenbotten i sin helhet och ärrvävnad samt hela ingången i vagina ska vara ”tillräckligt töjbar” utan att du ska få smärta.

Om du inte har tillgång till en fysioterapeut kan du testa egenvården i detta inlägg: Muskelbehandling för överspänd bäckenbotten.

Tillräckligt tryggt

Du behöver också ha kommit ur den onda spiralen där oro och förväntad smärta ger spänning som leder till smärta. Det innebär att du är trygg med vad det är som kanske känns lite, och varför. Jag brukar vilja att mina patienter har fått behandling eller gjort så mycket egenbehandling så att det vet exakt var smärtande områden finns också varför. Typ: ”Vid tryck på den där muskulära punkten där till höger, där ömmar det. Och när jag känner över den där fläcken, precis vid öppningen, där svider det”.

Det ska bara vara konstateranden, inte ge obehagskänslor, ångest eller trigga en tillstängning av bäckenbotten. För om du är helt på det klara med att du har en öm muskelpunkt inuti vagina så kan du också tänka att ”åh, det där gör ju faktiskt lite gott-ont, typ som tryck på en öm muskelpunkt i nacken” om ni råkar komma åt den under sex. På så sätt tänker jag att det inte behöver vara 100% smärtfritt. Smärtan behöver vara god-ond och kännas helt ”under kontroll”

Tillräckligt lustfyllt

När du är fångad i en spiral där sex gör ont och det gör dig orolig inför att penetration kommer göra ont även nästa gång är det mycket svårt att känna lust. Om du är fri från den onda spiralen så pass att du kan känna hoppfull förväntan och lust, tänker jag att det också är okej att testa om sex funkar. Känns det okej är det ju okej. Plötsligt gör det inte alls lika ont längre. Plötsligt känns det kanske bara härligt!

Tillräckligt glidigt

Jag är en glidmedelsförespråkare. Jag vet att det finns människor som anser att glidmedel är ett sätt för att möjliggöra att individer som inte har tillräckligt lust ändå ska kunna ställa upp på sex. Det är inte så jag tänker att det ska användas. Men det är inte alla som har tillräckligt med tid, inte alla som alltid blir tillräckligt våta. Glidmedel är en fantastisk uppfinning. Använd det!

När sex FÅR göra ont

Sex får kanske göra ont när smärtan inte längre skrämmer dig. När du avslappnat kan tänka att det goda överväger det onda. När smärta inte skapar spänningar utan du istället kan föreställa dig att det som gör ont är att muskler masseras, vaginalöppningen stretchas och ärrvävnad töjs. Allt inom samma spann för ”smärta” som du skulle utsätta dig för frivilligt. Säg till exempel när du tränar eller går på yoga.

Lästips!

Att vilja men inte kunna. Det är en bok jag alltid rekommenderar mina patienter som har ont vid sex.

Previous

Next

One Comment

  • Det händer titt som tätt att när jag går och funderar på något så kommer det ett blogginlägg från dig om just det. Och jag får svar och nya kunskaper och grubblandet blir så mycket lättare. Stort, varmt tack för ditt arbete!
    Tacksamma hälsningar,
    Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *