Graviditeter och tidigare ärr på magen

Graviditeter och tidigare ärr på magen

Jag har genomgått en operation där man gjort ett medellinjesnitt genom magen. Kan ärret och den operationen påverka en graviditet och/eller återhämtningen efteråt?

Läsarfråga

Jag ska försöka svara så gott jag som fysioterapeut kan.

Magens tillväxt

Huden och magens alla vävnader under huden kan expandera väldigt under en graviditet, men just ärrvävnad är hårdare och mindre flexibel än annan vävnad. Vissa ärr har läkt och mognat så pass effektivt att det knappt kommer märkas. Men andra ärr kan se och kännas annorlunda när de sträcks ut som under en graviditet. Ärret kan breddas och sträckas ut, och den förändringen kan bli mer eller mindre permanent. En del upplever att deras ärr går ihop med andra sträckmärken på huden.

Sammanväxningar

Ärr på ytan (huden) är en sak, men ärr på djupet kan vara en annan sak. Mellan vävnader kan det uppstå sammanväxningar, när ärrvävnaden går lite överstyr i sin framfart. Det är i sig inget onormalt eller farligt. Sammanväxningar kan bli kännbara, dels mer åren men också om graviditeten i sig orsakar en töjning mellan de vävnader som sammanväxningen går emellan. Kirurgi som berör övre delen av buken verkar ge mindre sammanväxningar som kan ge påverkan/symtom vid en graviditet. Sammanväxningar från endometrios eller andra gynekologiska tillstånd/operation kan ge olika sorters symtom under en graviditet. Har du frågor om detta rekommenderar jag att du pratar med din läkare.

Obehag

Ärr kan klia, svida och ibland ge upphov till huggsmärtor under graviditet. Det lindrar men ger ingen långsiktig lösning, men att smörja med en mjukgörande kräm och massera över ärret kan hjälpa.

Ingen fara

Ett vanligt dike är att hamna i att svaret är ”det här är normalt” vad en gravid kvinna än frågar. Men så här – ditt ärr kan ge en massa obehag, men det är ovanligt att du får graviditetskomplikationer utifrån just det.

Ärrvävnad påverkar inte fertilitet

Det är här är såklart en sanning med modifikation. Om du tidigare har haft kirurgi i livmodern eller övriga delar av de reproduktiva organen bör du få ett individanpassat svar från din läkare. Men bara för att du tidigare har varit med om någon annan slags bukoperation finns inget som tyder på att du kommer ha svårare att bli gravid, behålla en graviditet eller att få en fullgången graviditet.

Vad kan jag göra själv?

Det är ganska lite du själv kan göra åt ditt ärr och eventuella besvär som uppstår på grund av det, under graviditeten. Vissa uppskattar att massera och smörja in, och andra upplever att det inte gör någon nytta alls. Testa själv! I teorin är det bättre för huden/ärret att sträckas ut långsamt för försiktigt, så om du märker att du går upp väldigt mycket i vikt väldigt snabbt (och det är av en orsak som du själv kan påverka!) så kan du eventuellt se om det går att bromsa lite. Observera, det här är inte en uppmaning om att äta lite eller hålla magen väldigt liten.

Efteråt?

Jag har inte lyckats läsa någonting om medellinjesnitt/ärr och dess eventuella påverkan på kroppens återhämtning efter graviditet. Ärret sitter i linea alba, den vävnadsstruktur som sträcks ut under graviditeten och ger upphov till (en fullt normal) magmuskeldelning under graviditet. Jag vet dock inte om detta spelar någon som helst roll för återhämtningen av just en magmuskeldelning efter graviditet. Jag skulle gissa att det är väldigt individuellt. Ärrvävnad som är stramare än annan vävnad skulle i teorin kunna innebära en mindre risk för kvarvarande delning?

Graviditeter och tidigare ärr på magen

Dela gärna med dig av egna erfarenheter i kommentarsfältet!

Andra texter om ärr

Stramande kejsarsnittsärr

Ärrmassage

Previous

Next

4 Comments

 • Jag är bukopererad då jag var 8 och har ett är precis mitt på magen över naveln och längs mittlinjen. Jag upplevde inga problem av ärret under mina 2 graviditeter och upplever inte att det påverkat magmuskeldelning till det sämre iaf (magen och bålstyrkan kändes stabil snabbt).
  Däremot fick jag sjukt ont i magen f.r.o.m v17 ca. Det var på kvällarna och var en oerhörd smärta tills jag kräktes. Jag insåg tillslut att det var förstoppning trots att jag gick på toa nästan dagligen. Tror det har att göra med att tarmarna påverkats av bukoperationen och de fick problem då bebis tog mer plats. Kan tillägga att jag hade inga sådana problem i andra graviditeten.

 • Jag har oprerats två gånger pga cystor på äggstockarna.
  Första operationen ledde till sammanväxningar och därmed en till operation för att råda bot på det. Dessvärre växte äggledarna ihop av detta, och jag fick göra IVF för att få dottern.
  Innan IVF:en avlägsnades ytterligare en cysta från äggstockarna.
  Jag hade inga som helst problem/känningar av ärren (bikinisnitt och titthåll i magen och nedre delen av magen på sidorna) vid min graviditet.

 • Jag har ett medelsnitt från naveln neråt, och jag tror att det är en del i orsaken att jag fått ett navelbråck efter graviditeten. Att ärret inte va tillräckligt eftergivligt och därför tog ut mer ovanför naveln.

 • Jag har ett ärr från naveln och ner till blygdbenet. Opererades under min första graviditet i vecka 34 för att min äggstock med en cysta på vred sig. Nu är jag gravid igen i v 16 och hoppas att ärret kommer hänga med magen fint, eftersom jag fick det när magen redan var utspänd så att säga 🙂
  Det återstår att se hur det kommer gå!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *