Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Bäckenbotten och svankpositionen

Bäckenbotten och svankpositionen

Bäckenbotten och svankpositionen

Min inläsning inför inlägget om hållning som publicerades häromdagen fick mig att också tänka ett varv ytterligare kring bäckenbotten och hållning. Saker blir så lätt sanningar som upprepas i det oändliga.

Här är några äldre inlägg på temat:

Hållning och andning

Hållning och överspänd bäckenbotten

En sådan gammal kunskap fick jag bemöta häromvecka i ett samtal med en patient. Hon hade via en friskvårdsinstruktör blivit uppmanad att förändra sin hållning, för att det skulle bli bättre för bäckenbotten på något sätt. Individen i fråga har en helt normal kroppshållning, men hon tänkte själv att hon kanske hade för mycket svank för sitt eget bästa.

Min spontana tanke var: Nej, gör inte ett problem av något som inte är ett problem.

Nu har jag läst vidare och tänkte utveckla mitt svar.

Bäckenbottenproblem omfattar allt ifrån urininkontinens, anal inkontinens, framfall och smärta inuti bäckenregionen. Det finns en del forskning som kopplar hållningsproblematik till bäckenbotten på ett indirekt sett.

Vad gäller bäckenet har man sett att personer mer framfall kan ha större bäckenöppningar än kvinnor utan framfall. Det här är ju inget som är hållningsrelaterat, men där emot skelett-relaterat.

När det kommer till mjukdelar har man sett att tunnare muskler kan höra ihop med bäckenbottenbesvär. Det är det som ligger bakom rådet att bäckenbottenträna för att bli av med exempelvis urininkontinens. Större muskler är starkare muskler.

Bäckenbotten och andra kroppsdelar

Jag har sett personer utan någon större anatomisk/fysiologisk kunskap påstå att om man står på tå så tränar man automatiskt bäckenbotten. Detta verkar inte stämma. Man verkar däremot ganska överens i vetenskapen om att dämpade skor kan minska löpningspåverkan på bäckenbotten

Generell kroppshållning

Det verkar finnas ett samband mellan bäckenbottensmärta och mer ”ihopkrupen” kroppshållning med framförallt axlar och huvud. Det här känner jag igen också hos mina patienter med till exempel endometrios eller andra smärttillstånd i bäckenbotten/gynområdet. Jag tänker att det nog mer handar om en effekt av att vilja ”skydda sig” än om ett fysiologiskt orsaks/verkan-samband.

Ryggradskurvan

god hållning vs dålig hållning

Förändringar i hållning kring ryggradskurvaturen kan påverka trycket inne i buken. Studier har visat att det är fördelaktigt med en ”normal” ryggradshållning vad gäller att skydda bäckenbotten från buktryck. Det handlar alltså om hur vinkeln på bäckenet blir. Eftersom bäckenet är en skål med öppningar i båda ändar så spelar tippningen av bäckenet roll för vad trycket hamnar. En mer vertikal placering av bäckeningången kan innebära bättre stöd för organen inuti bäckenet, i och med att tyngdlagen och trycket från buken hamnar mer på skelett än mjukdelar.

Inte så enkelt

Oavsett allt detta vet vi inte tillräckligt mycket för att dra för stora växlar på sambandet mellan hållning och bäckenbottenproblem. Det är inte så enkelt som att en stor eller liten svank ger eller förvärrar symtom av bäckenbottendysfunktion. Däremot tänker jag att du eventuellt kan använda dig av en bäckentippning i relation till tungt lyft – för att några millimeters tippning eventuellt kan ge en förändring i hur belastningen hamnar.

Svårt med förändringar

Att förändra hållningsvanor är typ omöjligt. Jag tror inte att det någonsin är värt att be någon förändra sin hållning genom att aktivt minska svanken, ”dra in svansen” eller tippa bäckenet. Det finns forskning som visar att sådana förändringar inte blir varken hållbara eller långsiktiga. Däremot kan man använda långsiktig träning till att optimera muskelmassa där den behövs. Musklerna är ju som marionettrådar och är de som kan bidra till förändring. Den förändringen kommer dock över flera månaders tid och inte med uppmaningen om att ”minska svanken”.

Vad kan vara aktuellt att jobba med då?

Om det finns en tanke att bäckenorganen hamnar i ett bättre läge med mer skelettstöd om du har en annan tippning av bäckenet kan det finnas en poäng med att lägga till styrketräning för vissa muskler. Sneda bukmuskler, rumpmuskler och ryggmusklerna kan vara sådana som faktiskt kan vara fördelaktiga att styrketräna för dig med framfallstendendenser, till exempel.

Att hålla bäckenet neutralt.

En neutral position i bäckenet kan hjälpa bäckenbottenmusklerna att spännas och kan dessutom ge en större skelettmässig understödsyta för strukturerna som utsätts för tyngdlagen genom bäckenet. Testa det nästa gång du ska lyfta tungt, att minska svanken något. Men om den positionsändingen i sig ger upphov till en buktrycksökning kanske resultatet är plus/minus noll. Testa dig fram!

Referens

Are There any Relations Between Posture and Pelvic Floor Disorders? A Literature Review  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *