Träning med vibrationsplatta

Träning med vibrationsplatta

Hej! Jag har precis beställt en Fitnessplate 3D, en vibrationsplatta. Jag kunde inte hitta att du skrivit något om det. Har två graviditeter bakom mig. Jag läste bara lite snabbt innan jag beställde och det lät så bra. Undrar dock lite över om vibrationer kan va dåligt. Står att man bl.a. ska konsultera läkare om man är gravid. Och i engelska texten även när man har mens..? Varför då undrar jag?

Läsarfråga

Vibrationsskador

Vad vi vet om vibrationer och dess eventuella negativa påverkan på kroppen kommer från studier på yrken där det ingår kraftiga vibrationer under lång tid. Det finns arbetsskador som uppstår av handhållna vibrerande verktyg i första hand, och symtomen berör både blodkärl och nerver. Snickare, murare och anläggningsarbetare är de mest exponerade yrkesgrupperna. Arbetsmiljöverket uppger att gravida, personer med vibrationsskador sedan tidigare, med medfödd benlägenhet att få vita fingrar eller med kända kärl- eller nervsjukdomar inte ska utsättas för vibration. Jag kan inte läsa ut om det även skulle gälla vibrationsträning. Undrar om rekommendationen för gravida handlar om att man inte ska utsätta foster för vibrationer medan deras nervsystem håller på att uvecklas? Jag vet dock inte.

Vibrationsträning bör vara begränsad i mängd och dos eftersom överdosering kan skapa muskeltrötthet, kortvarig försämring i kommunikationen mellan nerv och muskel och musklernas hastighet till kraftutveckling. Jag kan inte alls förstå resonemanget att undvika vibrationsträning pga mens. Någon läsare som vet?

Vibrationsträning

Vad vi vet om vibrationsträning handlar om information om vibrationskraften, om responsen i kroppen och graden av muskelpåslag för att möta vibrationen. Allt detta är lite svårt att mäta och forska på. Forskningen är tvetydig och det är inte tydligt om vibrationsträning ger samma hälsoeffekter som annan motion eller träning. Det verkar kunna ge effekter på muskelstyrka. En tydlig fördel kan dock vara balansträningen det ger, vilket kan vara ett bra alternativ för de som börjar bli äldre och få försämrad balans.

Vibrationsträning och skador?

Du behöver utsättas för vibration i stora mängder för att det ska bli skadligt. Mellan 2-8 timmar per dag och upp emot 2000 timmar totalt. Träning omfattar ofta 10-30 minuter på den tiden har man inte sett några vibrationsskador i några studier.

Är det bra?

Under all rörelse och aktivitet kommer kroppen skapa och möta krafter som skapar vibrationer och rörelser i kroppens vävnader. Dunsen i ett löpsteg är ett exempel ganska kraftiga vibrationskrafter. Vibrationerna kommer dock bli dämpade i vävnaderna. Man tror att kroppen har en förmåga att anpassa muskelaktiviteten till att möta vibrationerna som den möter från yttre krafter. Svaret som kroppen ger på vibrationsträning verkar delvis muskeluppbyggande, i likhet med annan, vanlig träning.

Flertalet studier visar på positiva effekter av vibrationsträning vad styrka och hopphöjd, men också andra effekter som ökad benmassa, ökat blodflöde och höjda värden av testosteron och tillväxthormon. Det är inte jättetroligt att en redan vältränad individ får någon ytterligare pluseffekt av vibrationsträning, men individer som av någon anledning behöver en alternativ träningform under en period kan ha nytta av vibrationsträning. Det är inte fastställt om det är bra som en regelbunden motionsform under längre tid.

Vibrationsträning och bäckenbotten

Man har i någon studie sett att bäckenbottenstyrkan ökat och hos indidiver som tränat med vibrationsplatta utan att ge en uttröttning i bäckenbotten av själva träningen. Effekterna var likvärdiga med individer som bäckenbottentränat. Dock har studien en del metodologiska brister och bristen på fler studier med likvärdiga resultat gör att jag förhåller mig avvaktande.

Referenser

Relaterad läsning:

Vibrationsskador på klitoris?

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *