Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Nervskada i benet efter förlossning

Nervskada i benet efter förlossning

Nervskada i benet efter förlossning

Jag fick en nervskada i benet när jag födde för några veckor sedan. Jag tycker redan att de håller på att bli bättre, men jag tycker också att jag inte hittar så mycket info om det här. Kan du berätta något?

Läsarfråga

De flesta neurologiska komplikationer efter förlossning beror på tryck mot nerver under en längre tid. Trycket kan komma inifrån bäckenet (av barnets passage), från yttre tryck (från benstöd, möbler etc). Ett fåtal handlar också om nervpåverkan efter ryggbedövning. Nervpåverkan efter förlossningen får ungefär en av hundra föderskor, men de som får permanenta symtom är uppskattningsvis 1 av 80000.

Resultatet kan bli lite olika beroende på vilken nerv och hur hårt trycket är.

Några olika symtom kan uppstå:

 • Nedsatt känsel i ett område
 • Känslan av stickningar eller ”sockerdricka i ett område
 • Nedsatt styrka eller styrsel i benet eller foten
 • Smärta i ett område i ryggen eller benen

I allvarligare fall berör symtomen båda benen eller kontrollen över blåsan och tarmen.

För de allra flesta är symtomen av nervskada i benet efter förlossning är kortvariga och övergående inom några veckor.

Vad är det som händer?

Vårt nervsystem ät uppbyggt med som ledningar från hjärna och ryggmärg ut i kroppen. Nerverna passerar ut genom ryggraden på olika nivåer, och en del passerar ut i höjd med bäckenet. Det kan hända att bebisen trycker till någon eller några nerver då den ska passera ut. Risken för detta ökar om du är förstföderska, om du krystar länge och då sugklocka använda.

Fick jag nervskadan på grund av ryggbedövningen

Det är möjligt men är ännu mer ovanligt än nervinklämningar från bebisen eller förlossningspositionen. Det händer i 1 av 14.000 fall, om ens så ofta. Om det är ryggbedövningen som orsakat skadan så beror det på några olika saker:

 • Själva sticket orsakat skada
 • Det har uppstått en blödning i samband med sticket
 • Infektion kring sticket

Vid kejsarsnitt läggs spinalbedövningen oftast mellan ländkota 2 och 3 (L2-L3) eller mellan ländkota 3 och 4. En epiduralbedövning sätts oftast vid L3-L4, men kan också läggas ännu högre upp (L1-L2-L3). Anledningen till att man varken lägger EDA el spinalbedövningar högre upp än så är för att man inte ska komma åt ryggmärgen, som slutar ungefär i höjd med L1. Man vill heller inte gå för längt ner, för då blir smärtlindringen inte i rätt område. De flesta som har ont i ryggen efter en förlossning eller kejsarsnitt har ont i ryggen några nivåer nedanför detta.

Även nervskador som uppstår vid en ryggbedövning brukar i de flesta fall ge med sig inom några veckor.

Vilka nerver kan påverkas vid förlossning?

Nervus cutaneus femoris lateralis

Cutaneus betyder att det gäller huden, femoris betyder att den är lokaliserad vid låret och lateralis att den är på utsidan. Den här nerven går från ryggmärgen, går runt bäckenet på insidan och sedan ner i benet vid ljumsken. I de fall man får problem med denna muskel händer det oftast redan under graviditeten. Man upplever en ytlig obehagskänsla på lårets utsida.

Detta har jag skrivit mer om här.

Lumbosacrala plexat

Lumbo=ländrygg. Sacrala=berör korsryggen. Plexus/plexa: nervfläta/flera nerver som går ihop. De lumbosacrala nervtrådarna utgår från olika ställen i ländryggen och korsryggen och går ihop och förser benen mer nerver. Skada på detta sker oftast pga barnets huvud trycker i bäckenet. Resultatet blir stumhet/nedsatt känsel över utsidan låret, underbenet och översidan av foten.

Peroneusnerven

Peroneus nerven går till peroneusmusklerna i underbenet. Skada på den här nerven kan komma om du ligger med benen upp i gynstolens benstöd länge (eller också om du åker skidor med pjäxkanten tryckande på samma ställe). Resultatet blir en nedsatt känsel över underbenet och översidan av foten och en typisk ”droppfot” där du inte helt kan styra musklerna som lyfter upp foten när du går.

Femoralisnerven

Femoralisnerven är den största nerven som går från lumbosacralplexat och förser musklerna på framsida lår med signaler och signalerar känsel från lår, underben, fot. Den här nerven kan komma i kläm under kejsarsnitt eller under forcerade förlossningar och resulterar i nedsatt känsel på låret, insida underben, svag knästräckning och svårighet att gå i trappor.

Obturatornerven

En nerv som utgår från ländryggen och går ned i benen. Obturatornerven leder nervimpulser till musklerna på lårets insida och leder känselinput från samma område.  Obturatornerven kommer i kläm mellan bäckenet och barnets huvud och kan resultera i nedsatt känsel och styrka kring insida lår.

Ischiasnerven

Ischiasnerven är kroppens största nerv. Den går från ländryggen genom nedre delen av kroppen, via lårets baksida ner till foten. Den förser nästan hela benets hud med känsel och styr musklerna på lårets baksida, underbenet och foten. Den här nerven kan komma i kläm vid en vaginal förlossning om du ligger länge i benstöd eller om bebisens huvud trycker till nerven under sin passage genom bäckenet.

Nerver till underlivet

Att underlivets nerver skadas något vid en vaginal förlossning är vanligt. Det gäller då en kortsiktig förlust av känsel eller styrsel av bäckenbottens muskler och kan leda till en oförmåga att hålla urin eller avföring. Det här brukar återhämta sig inom några veckor eller månader. Kvarvarande symtom kan förklaras av fortsatta nervproblem eller av muskelskador.

Hur ska jag hantera min nervpåverkan efter förlossning

De allra flesta nervskador i benet efter förlossning är temporära och läker ut helt spontant. Fysioterapeutisk behandling kan handla om att bibehålla så god muskelstyrka och så normal rörlighet du kan medan du väntar på att nerven ska läka. TENS-behandling kan ibland lindra smärta som kommer från skadade nerver. De små skadorna läker på några veckor och de lite större tar månader på sig. Verkar besvären inte gå alls åt rätt håll ska du kontakta läkare.

Nervskada i benet efter förlossning

Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter i kommentarsfältet!

Referenser

NEUROLOGICAL DEFICIT POSTPARTUM – DIAGNOSIS AND MANAGEMENT.

Maternal Obstetric Palsy

12 kommentarer till “Nervskada i benet efter förlossning”

 1. Jättebra inlägg Mia! Lider av nervskada i benet/underlivet sedan min förlossning Nov 2017 och bollas fortfarande runt i vården. Tror min skada uppstått vid yttre press, misstänker lumbalt diskbråck som gett nervpåverkan på pudendusnerven, peroneusnerven och kanske nån till.

  En reflektion. Enligt Eva Uustal som jag träffat så läker nervskador vid djupsömn. Under mina första 2 år med nervskador så sov jag så vansinnigt dåligt. Var aldrig utvilad när jag vaknade. Vet du om det finns några studier kring detta? Upplever också tydliga symptom på hjärntrötthet/hjärndimma som jag också tror kan kopplas till min nervskada.

  1. Hej! Njae, alltså nervskador kan inte gå nerifrån och upp, om du förstår vad jag menar. Alltså det finns ingen direkt koppling mellan nervskador perifert ute i kroppen och symtom från centrala nervsystemet/hjärnan, i det fallet att en skada ute i kroppen liksom kan fortplantas inåt mot hjärnan. Men däremot kan ju all sorts smärta/anspänning/stress som finns i hög grad tillslut påverka hjärnan, liknande det som sker vid en utmattning. Jag tänker att det inte är en direkt koppling orsak/verkan, men att det däremot kan vara kopplat i nervskada -> smärta/stress/oro/obehag/funktionsnedsättning -> påverkad sömn (av hälsoskäl eller bebis, eller kombination) -> hjärntrötthet. Förstår du hur jag menar? Det är helt korrekt att kroppens reparationsproceser, oavsett om det handlar om nervskador, muskelskador eller skelettskador sker till stor del under djupsömn.

   1. Jag fick nedsatt känsel på insida lår, framförallt ned mot knäna, på båda sidor. Lång förlossning som slutade med akut kejsarsnitt (ungen ville komma ut med pannan först, gick inte så bra…) Blev lite bättre efter någon månad, sen har samma nedsatta känsel kvarstått. Var snart ett och ett halvt år sen. Specialistläkaren jag fick träffa ett par månader efter förlossningen, för att gå igenom journal och få möjlighet att ställa frågor, kallade det normalt, men sa också att man aldrig vet om känseln kommer tillbaka. Inget som ger mig några problem i vardagen, mest att det känns konstigt när man vidrör området, tar på sig tajta byxor, etc.

 2. Hej
  Jag fick en nervskada i vänster ben under min första förlossning. Nedsatt känsel i hela framsidan av benet och svag i låret när jag försökte lyfta benet rakt upp. När jag promenerade kunde jag gå vanligt ett par hundra meter sen blev benet så trött att det började släpa efter. Blev bättre under några veckors tid och i slutet återstod bara nedsatt känsel i stortån. Ca 6 v totalt vilket jag förstår är normalt för nervskada. Narkosläkaren trodde på klämskada men jag själv trodde på epiduralen då hela vänster ben blev helt förlamat direkt efter sticket och känslan var densamma efteråt men i mindre grad. Långdragen förlossning, där bebis ”fastnade” på vägen ut och det tog många extra timmar efter att jag var fullt öppen. Födde i Gynställning men utan instrument. Men epiduralen verkar ju väldigt ovanligt så det kanske var en klämskada ändå… gissning?

  Under min andra förlossning var jag rädd att ta eda pga erfarenheten men valde till slut det ändå. tappade jag känseln i låret ner till knät av epiduralen men hade full kraft kvar så kunde fortsatt vara aktiv och känseln var tillbaka efter ca 12h vilket var helt normalt enligt läkaren.

  Tack för väldigt bra genomgång! Har funderat mycket på det där…

 3. Hej! Jag har värk från och till i vänstra benet efter mitt andra barns födelse/graviditet. (Akut Ks -16) Ingen vet vart/vad felet beror på.
  Smärtan kommer och går från utsida lår ned till bakre vad och ut i foten. Vissa dagar kan jag knappt stödja på benet eftersom att hålfoten är så öm. Många nätter måste jag sova med värktabletter, det gör sig påmint mest om
  Nätterna.
  Har varit i omgångar till sjukgymnast, kiropraktor, massage knotknackare osv osv.
  Men smärtan återkommer ändå hela tiden jag vet inte om det är en nerv eller vad som är fel på benet och det verkar svårt att få hjälp för det oxå.

 4. Hej Mia och tack för bra inlägg! Jag fick droppfot som höll i sig i några månader, med utprovning av skena för underbenet, efter långdragen första förlossning i juli -15 pga att bebis inte roterat klart (inkl försök med sugklocka och till slut kejsarsnitt). Fortfarande nedsatt känsel i underbenet och ovansidan på foten. Tur att bebis, nu femåring, var så fin och gullig =)

 5. Jag fick droppfot som satt ini ca 6 månader efter jag mitt andra barn. Han var betydligt större än mitt första barn och hade stort huvud. Själv är jag endast 150 cm lång så 4,2 kg var ganska mycket barn. Med stor sannolikhet tryckte han på ischiasnerven . Smärtan i benet var betydligt värre än värkarna.

  Senare uppdagades det även att barnet hade sagittal kraniosynostos ( skallbenet var redan ihopväxt) vilket i sin tur medförde att huvudet inte kunde formas.

  Jag fick stödsken och rehabtränade för att försöka bibehålla musklerna. Dock var denna period externt tuff, men mycket skönt att ha det bakom sig .

 6. Jag gjorde kejsarsnitt 2017 och när dottern var några månader gammal så fick jag någon konstig känsla i ena benet det känns som känselbortfall har haft det nu i fem år har inte sökt för det tidigare då jag trodde det skulle gå över men inte nu har jag sökt och prata med många sköterskor och läkare men inge vet vad det beror på skadade ländryggen 2006 och haft ont sedan dess men fick aldrig känselbortfall då och inte efter min första graviditet 2007 men nu har jag tröttnat på att ha så konstigt ben någon annan som har samma problem som jag

  1. Om smärtan ut i benet kom några månader efter kejsarsnittet är det med största sannolikhet inte kopplat till det. Den vanligaste anledningen till nervbesvär i ett ben är ryggproblem där en nerv kommer i kläm. Der kan hända när som helst i livet, men kanske är man extra utsatt som nyförlöst (=nedsatt muskelstyrka) och småbarnsförälder (=gör väldigt många konstiga lyft och belastar kroppen på väldigt upprepande sätt).

   Jag skulle alltså rekommendera att du blir undersökt av en fysio som kan ryggar. Inte nödvändigtvis någon som är nischad mot kvinnohälsa.

 7. Jag födde mitt andra 4,2kgs barn 2020 och är fortfarande påverkad av nervproblem i ena foten. Upptäckte 4 månader efter förlossning att fotryggen hade en konstig känsel med pirr och bränningar (hade kanske upptäckt det tidigare om jag känt efter). Även nedsatt känsel som gör att foten känns lite ”off” när jag går och springer. Ibland domnar foten. Foten har inte blivit bättre men inte sämre heller. Ingen hjälp från vården. Ingen vet vad det är för fel och jag gissar att det är från graviditet/förlossning iom att det är det enda jag kan komma fram till…

  1. Det hör inte ihop med något i ländryggen? De nerver som går ner till foten kan komma i kläm vid diskpåverkan i ländryggen. Om det förvärras av gåendes/löpning så kan det komma från just ryggen.

 8. Hej,
  Jag födde barn via akut kejsarsnitt för 6v sen. Redan innan snittet, på förlossningen, upplevde jag plötsligt att jag inte hade någon styrka i insida lår (adduktor longus känns det som bland annat, är själv fysioterapeut så har försökt lokalisera). Hade fått flera påfyllningar med EDA. Låg även stilla mycket pga att barnets hjärtljud gick ner stundtals när jag var uppe och gick. Bebis var sen roterad ”fel” dvs låg med ansiktet uppåt i stället för att titta nedåt, samt värkar avstannade efter att jag öppnat mig 10cm – därav akut snitt. Kan palpera muskelfästet men ingen aktivering och är tydligt svag i adduktion. Känsel intakt. Efter snittet satt känslan i, blev något bättre första veckorna men är fortfarande inte bra. Läkarna vet inte vad det beror på men har nämnt både EDA och att bebis tryckt på nerv som möjlig förklaring. Hoppas att få fortsatt förbättring. Funderar på att söka fysio inriktad på kvinnohälsa för att bolla vidare kring träning, samt få en undersökning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *