Urinretention efter förlossning

Urinretention länge efter förlossning

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om svårigheter att tömma blåsan efter förlossning och fick nyligen en fråga om ämnet urinretention länge efter en förlossning. Urinretention betyder oförmåga att tömma blåsan helt. Svårigheter att kissa kort efter en operation eller förlossning är vanligt. Om en väldigt full blåsa inte uppmärksammas och töms kan du drabbas av mer eller mindre permanenta skador.

Normal blåsfunktion

Urinblåsan hos en vuxen person rymmer normalt 500-700 ml urin. Man brukar känna sin första kissnödighetskänsla när blåsan är ungefär halvfull. Det normala är att kissa 4-8 gånger per dag.

Om du inte får någon spontan känsla av att behöva kissa inom 6 timmar från att barnet fötts eller efter att man tagit bort katetern kan det klassas som urinretention. Om du har kvar mer än 300 ml i blåsan efter att du kissat när det gått två dagar kan det också vara urinretention. Vanligtvis gör det väldigt ont att ha en akut överfyllnad i blåsan och en oförmåga att tömma den, men under vissa omständigheter efter förlossningar eller operationer känner man inte av det. Det kan bero på smärtlindring, bedövning eller att du har så pass ont att blåsans signaler liksom överröstas.

Riskfaktorer

Faktorer som ökar risken för urinretention efter förlossning är att vara förstföderska, haft en lång förlossning, stora bristningar, om man behövt använda sugklocka och om du fått epiduralbedövning. Om du får värkstimulerande dropp kan urinproduktionen kortvarigt minska och när den behandlingen avslutats kan blåsan ganska snabbt fyllas på. Hormonomställningen efter förlossning kan också göra att man börjar kissa ut en massa vätska som man samlat på sig. Det kan därför handla om stora mängder urin de första dygnen efter en förlossning.

Varför är det så viktigt att kissa efter förlossning?

Jo, det som händer om du har kvar massor av urin i blåsan är att den blir uttänjd. När blåsan är uttänjd rymmer den ännu mer urin, som blir ännu svårare att tömma. Resultatet blir att blåsan blir ytterligare uttänjd. Och så kan det snurra på.

Vad gör man?

Det är viktigt att kissa flera gånger under förlossningen. Det är viktigt att försöka kissa nästan så tidigt som möjligt efter att barnet kommit ut, helst inom två till fyra timmar. Och det är viktigt att sedan försöka kissa på regelbundna tider, oavsett om du är kissnödig eller ej. Urinretention efter förlossning är ofta övergående inom första veckan. För att hjälpa att kissa kan man testa något av följande: vara bra smärtlindrad, kissa i duschen eller kissa i olika positioner (stående/sittande).

Om du har mycket kvar i blåsan behöver du ofta tappa sig själv på urin. Då får du in som ett litet sugrör i urinröret och kissar genom det. Det här låter svårt och läskigt men efter en instruktion kommer du absolut att klara av det.  Man behöver ofta tappa sig själv ungefär var fjärde timme tills det inte längre finns mer än 1 dl kvarvarande urin i blåsan efter tömning. Det är såklart inte kul att behöva tappa sig själv, men alternativet (att inte tömma blåsan) är i längden värre.

Om besvären blir långvariga

Om blåsan blir så uttänjd att den blir skadad kan det bli ett livslångt tillstånd. Du kan då börja kissa men tömmer inte all urin ur blåsan. Det här måste inte vara särskilt besvärligt i sig, men kan leda till andra besvär så som återkommande urinvägsinfektioner. För att få hjälp med blåsrelaterade besvär kan du träffa en uroterapeut. Generellt sett är goda blås-rutiner viktiga. Drick inte mer än 1,5 liter per dag, kissa på regelbundna intervall och gå inte omkring och håll dig i onödan.

Här kan du läsa om Urinretention i Vårdhandboken

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *