
Att (sluta med att) krystkissa
Personer som krystkissar kan beskriva något av följande:
- Jag har svårt att börja kissa, så jag krystar för att få strålen att komma igång.
- Det tar för lång tid att kissa, så jag trycker på för att det ska gå snabbare.
- Jag har en känsla av att jag inte tömmer helt, så jag krystar för att tömma mer effektivt.
Det här är vanligt, men sanningen är den att man inte ska behöva behöva krysta eller använda varken bukmuskler eller bäckenbottenmuskler för att kunna kissa.
Varför krystkissar man?
En frisk och välfungerande blåsa kissar bäst när kroppen bara slappnar av. Tömningen av blåsan sker nämligen genom att blåsans egna muskler drar ihop sig för att trycka ut kisset. Resten av kroppen ska vara avslappnad. Många kvinnor kissar för att skynda på toalettbesöken, det kan räcka som orsak. Sedan finns det flera andra orsaker. När bäckenbotten redan från början är spänd uppstår också ett motstånd mot blåstömning. Det är en vanlig och ”ofarlig” orsak till att man upplever ett behov av att krystkissa.
Då kan man känna ett behov av att krysta för att övervinna bäckenbottens motstånd. Hos män kan prostataförstoring och hos kvinnor kan också främre framfall också leda till en svag stråle och ge upphov till en känsla av att vilja krysta för att få ut allt kiss.
Observera – hos män eller hos kvinnor med ”flödeshinder” bör man få behandling av läkare.
Hur det ska fungera
Under friska blåsförhållanden expanderar blåsan medan den sakta blir fylld med kiss, och samtidigt finns det ett lågt tryck inuti blåsan. Den korrekta vägen för blåstömning är att det börjar med en signal till hjärnan om att du behöver kissa, och då går du lugnt till badrummet, sätter dig ner kontrollerat och slappnar av medan blåsan tömmer sig med en stadig stråle. När du kissar ska du slappna av i bäckenbotten. Musklerna förlänger sig i riktning nedåt/utåt. Urinröret öppnas och vidgas så att det kan släppa ut urin.
Om du konsekvent trycker ut kiss lär du dig att bäckenbotten ska aktiveras och spännas när du behöver kissa, och det är egentligen tvärt emot vad vi vill att den ska göra.
Risker med krystkissning:
Att krysta när man kissar kan leda till andra besvär som hemorrojder eller smärtor. Hemorrojder är svullna vener i och omkring analöppningen som kan bli smärtsamma och orsaka blödningar. Att ständigt krysta kan öka risken för hemorrojder.
Ett annat besvär som kan komma med tiden om du alltid krystkissar är att du ökar risken för att framfall. Det krävs ofta fler faktorer än bara att krystkissa, men det kan bli en av orsakerna. Framfall innebär att ett av bäckenorganen (blåsan, livmodern eller tarmen) åker ner i vaginalkanalen.
Bäckenbotten påverkas
Det också kan hända om du har en vana att krystkissa att det uppstår en slags ”muskelförvirring”. Det kan hända att bäckenbottens muskler tror att de ska vara med och spännas vid blåstömning. Du lär bäckenbotten att den ska vara aktiverad när den egentligen ska vara helt avslappnad.
Om du redan har en överspänd bäckenbotten kan krystkissning leda till att musklerna spänns ännu mer.
Det bästa sättet att tömma blåsan:
Det viktigaste är att inte kissandet blir en ansträngning.
Att sluta med att krystkissa
Steg ett:
Gå och kissa när du faktiskt har rätt volym i blåsan. Man ska kissa när det finns ungefär 2-3 dl att kissa ut. Märker du att det bara kommer småskvättar och att du går för ofta, så kan du behöva glesa ut blåstömningarna under dagen.
Steg två:
Knäna får gärna vara placerade högre än höfterna, det uppnår du genom att ha fötterna på en pall. Detta hjälper bäckenbotten att slappna av, vilket underlättar blåstömning utan krystning.
Steg tre:
Sitt ner djupt, ta ett djupt andetag och försöka att slappna av i hela kroppen. Andas med magen och nere i bröstkorgen, inte bara högt upp. Andas mjukt, långsamt och avslappnat.
Steg fyra:
Tänk att bäckenbotten ska bli mjuk och förlängd. Om du har överspänd bäckenbotten och van att krysta för att kissa kommer det vara svårt att slappna av här. Men övning ger färdighet!
Låt magen vara mjuk. Föreställ dig att blåsan, urinröret och bäckenbotten sänks en våning ner mot toaletten. Här ska du alltså välja att inte lägga på ett tryck, som att krysta.
Steg fem:
Vänta tålmodigt tills du börjat kissa och tills tömningen känns klar. Låt det ta den tid det tar. En tycker att det fungerar bra att stryka försiktigt över området mellan nedre delen av ryggen och skinkorna, för att komma igång med blåstömning.
Steg sex:
Man kan ibland behöva ”dubbelkissa”. Det innebär att man kissar två gånger, för att säkerställa att man tömmer blåsan helt. Kissa en gång, så att du föreställer dig att du är klar. Ställ dig upp ett ögonblick och sätt dig ner igen. Behöver du kan du gå omkring lite. Hos vissa räcker det att gunga mjukt eller bara placera om sig lite på toaletten.
Att (sluta med att) krystkissa
Dela gärna med dig av tips och erfarenheter i kommentarsfältet
Observera
Om du har en känsla av att du trots allt detta inte helt får ordning på krystkissandet ska du ta kontakt med vården.
Jag upplever att min 4-åriga dotter alltid velat trycka på när hon kissar, utan att vi stressar henne för vi vill gärna att besöket ska få ta tid och upplevas som positivt för att göra att hon hinner känna efter om hon också behöver tömma tarmen. Det känns som en naturlig sak för människan att trycka på när man kissar. Vad ska man säga till barn?
Jag tänker att barn ska man inte säga så mycket till alls, de gör ofta saker intuitivt. Men ibland har ju barn också fått höra saker tidigare, som man kan behöva justera instruktionerna lite. En internationell kollega gav bra råd här:https://www.instagram.com/p/CucpNvrJHfP/?igshid=NjIwNzIyMDk2Mg==