Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Vilka symtom finns kvar efter sfinkteroperation

Vilka symtom finns kvar efter sfinkteroperation

Gravid efter två sfinkteroperationer – symtom som kan tillkomma och vad blir bestående?

Läsarfråga

Vilka symtom finns kvar efter sfinkteroperation? Den här frågan trillade in och jag vet inte mycket mer än så här. Jag skulle gissa att det frågeställaren har varit med om är 1) sfinkterskada vid förlossning och operation efter det och 2) en sekundär operation eftersom det fanns missade eller defektläkta muskler . Och nu funderar personen på att bli gravida igen, och undrar hur det kan tänkas bli. Jag har kollat runt lite, och hittar ingen större vetenskaplig grund att stå på i det här inlägget. Jag tänkte därför inte ens svara, men ändrade mig. Nu tänker jag högt, resonerar och berättar om min egen upplevelse, okej?

Mitt första barns födelse

När Wollmar föddes 2012 blev det ett långdraget förlopp och förlossningen avslutades med sugklocka och en jättebristning. Jag fick vänta i sjuhundra år (okej, åtta timmar) på att få opereras, och opererades av ”sjukhusets bästa”. Jag hade pissont och svårt att sitta, stå och gå efteråt, men fyra månader efteråt kunde jag träna och belasta kroppen ganska som vanligt. Det som var permanent förändrat var att jag inte kunde hålla fisar, alls. Och att när jag blev bajsnödig hade jag exakt noll startsträcka. Jag födde barn nummer två med kejsarsnitt och när han var två år började jag känna att jag nog ville kolla att allt verkligen var helt.

Undersökning och operation

Jag blev undersökt av en bäckenbotten-kunning läkare och nu kunde hon se att jag inte hade några hela muskler i mellangården och att mina sfinktermuskler fortfarande var trasiga. Ett gäng månader senare opererades jag. Ganska tätt inpå operationen blev jag gravid. Jag hann aldrig egentligen ha något ”steady state” där jag utvärderade hur operationen lyckats innan graviditeten.

Tredje graviditeten

Tredje graviditeten var jag 32 år gammal, i jämförelse med 26 och 28 de tidigare gångerna. Jag tänker att 1) antalet graviditeter och 2) min ålder kan ha spelat roll i att jag tyckte att den graviditeten blev som allra värst. Min arbetssituation var delvis en annan då, en dag i veckan satt jag i ett stort kontorslandskap där det inte kändes lika okej att släppa fisar eller panikspringa till toaletten. Jag hade också då en del ”viktiga möten med viktiga personer” och jag har lätt till skamrodnad när jag tänker att det vid något tillfälle spred sig fislukt i rummet. Som tur var är mina fisar oftast ljudlösa, men ändå. Jag sökte därför hjälp med att få kolfilterbindor förskrivna, de kan stoppa lukt. Det blev en trygghet.

Slutresultatet

Mitt slutresultat är att jag är mycket mer hel och stabil i bäckenbotten, att mitt knip är starkare och att jag känner att allt som rör främre delen av bäckenbotten är tiptop. Men det visade sig att den externa analsfinktern inte blev helt hundra även efter andra operationen, så jag kan kvar gasläckage och bråttomheten till toaletten. Mitt jobb är dock som rörligt och varierat, så det är faktiskt inte alls ett problem. Kanske är det mindre jobbigt nu än tidigare? Eller så har jag vant mig och löst det med olika strategier? Jag vet faktiskt inte. Jag kan i alla fall inte känna att den tredje graviditeten gjorde någon permanent förvärring av något.

Återhämtningen segare sista gången

Min tredje och sista graviditet var tung och jag upplevde att den generella och den bäckenbotten-specifika återhämtningen var långsammast då, även om jag blev förlöst med kejsarsnitt. Första månaderna efter den graviditeten hade jag urinläckage vid något tillfälle, det har jag aldrig haft varken före eller efter.

Vilka symtom kan tillkomma och vad kan bli bestående?

Jag tror att du ska tänka att de symtom du har nu kommer att bli värre av belastningen som graviditeten medför och att den symtomökningen kommer kvarstå i 6-9 månader (om du föder med snitt, 12-18 månader om du föder vaginalt). Men generellt verkar det, för mig och många av mina patienter, inte bli permanent värre efteråt. Men vad som händer med åldern – det får vi ju se.

Vilka symtom finns kvar efter sfinkteroperation?

Ni andra sfinkteropererade, berätta vilka symtom som finns kvar efter sfinkteroperation. Anonymt om ni så vill!

Läs också mer på bäckenbottenutbildning.se om sen behandling av förlossningsskador.

Finns också mycket här på Bakingbabies om min egen historia, bland annat detta inlägg.

1 kommentar till “Vilka symtom finns kvar efter sfinkteroperation”

  1. 20 månader efter sfinkterruptur som opererades direkt efter förlossningen. Det största bekymret är en extrem överspändhet, smärta i bäckenbotten efter belastning. Jag kan varken lyfta, bära tungt, rulla vagn eller gå i trappor. Då blir smärtan så extrem att jag inte kan gå. Jag är mest handikappad men alla är nöjda att de återskapat funktionen med röven. Jag tror att mina problem är bestående då ingen behandling har gett resultat och ingen vågar erkänna det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *