Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Fotsmärta efter graviditet

Fotsmärta efter graviditet

Fotsmärta efter graviditet

Att fötter förändras under graviditeten har jag skrivit om tidigare och att graviditeter och postpartumtid kan ge fortsmärta är så självklart för mig, att jag inte ens tänkt på att skriva et inlägg om det. Det var till och med så att när någon bad mig skriva om det, så tänkte jag ”Nä, ett sånt inlägg måste ju redan finnas?”. Men tydligen var det dags att skriva ett sådant inlägg nu.

Fotens förändring

Graviditeter kommer med en rad förändringar som beror på olika saker. Vad gäller fötter är det uppmjukande hormon och viktökningen som ger upphov till den främsta förändringen. Det som framförallt händer är att fotvalven sjunker, och den största förändringen sker vid den första graviditeten. Fötterna kan öka i längd, bredd och total storlek genom nedsjunkandet av fotvalvet. En genomsnittlig ökning på 1,8 mm verkar vara uppmätt i en studie.

Ökning av pronation

När det längsgående fotvalvet sänks kan du få en ökad pronation av foten, alltså att fotens insida kommer närmare golvet. Detta kan ge upphov till en rad mekaniska förändringar i benet:

 • Inåtrotationen av tibia (ett av benen i underbenet)
 • Vridning i knäleden
 • Påverkan på lårbenet och inåtrotation av höften.

Vi vet inte tillräckligt mycket om detta för att kunna dra slutsatser, men i teorin kan dessa förändringar höra ihop med förändrad belastning och upphov till smärtor och besvär i knän och höfter.

Fotsmärta

Det har varit lite slagsida där överpronation har beskyllts för att vara orsaken till massa olika besvär, och allt för många människor har fått råd att köpa skor med pronationsstöd, trots att deras fötter är helt normala. Så att pronera behöver inte alls vara ett problem i sig. Men en snabb förändring där kroppen inte helt hunnit anpassa sig till de nya biomekaniska förutsättningarna kan vara en orsak till smärta och besvär. Det kan absolut vara en orsak till fotsmärta efter graviditet.

Hälsporre-besläktad smärta

Under foten går en sen-struktur och den fäster in i hälen. När man drabbas av ”hälsporre” är det en belastningsrelaterad skada som ger upphov till att en ben-nabb i övergången mellan hälen och den senan faktiskt växer till. Det kan göra skitont och är alltså en riktigt ”häl-sporre”. När det inte finns en tillväxt i det benutskottet kallas det inte hälsporre utan ”plantar fasciit”.

Detta besvär känns på undersidan av foten och är ofta värst på morgonen när man går upp ur sängen. Det är ett vanligt symtom på sen-besvär och är det vi kallar ”igångsättningssmärta”. Senor drar ihop sig lite när man vilar och när man börjar belasta och sträcka ut dem gör det ont. Vissa har bara ont på morgonen och andra ökande smärta ju mer de är uppe och går och belastar.

Besvären läker spontant

Dessa besvär läker ofta ut helt av sig själva, men det tar lång tid. Man kan dock behöva avlasta det smärtande området, och vissa behöver undvika att gå barfota helt och hållet. ”Bara barfota i duschen”, vet jag en fotspecialist som sa. Du behöver undvika för små skor, så byt skor om du tror att dina fötter blivit större efter graviditeten.

Stretcha före uppgång ur säng

Smärtan som kommer vid när du tar första stegen på morgonen eller efter en stunds vila på dagen, de kan vara de värsta. Ibland kan du förekomma den smärtan med att värma upp och stretcha ut fotvalvet först. Sätt dig på sängkanten och sätt ena foten över andra knät. Ta tag i tårna och dra dem så långt bak du kan, så att du får en god-ont stretch i fotvalvet. Håll en stund statiskt och stryk med handen över fotvalvet. En del upplever att detta hjälper!  

Jobba med fotens muskler

Att öka blodcirkulationen i musklerna och vävnaderna under foten kan vara bra. Den här övningen låter fånig, känns enkel första sekunderna och blir JÄTTEJOBBIG inom en liten stund. Du ska sitta på en stol med fötterna på golvet (golvet behöver vara lite halt, det fungerar inte med typ en heltäckningsmatta). Lägg en handduk utbredd framför dig och under dina fötter. Använd nu bara tårna till att skrynkla ihop handduken helt och hållet. Upprepa några gånger.

Rulla med boll

Ha en tennsiboll, en stor studboll eller en taggboll på golvet framför dig. Rulla bollen fram och tillbaka under fotvalvet för att massera det lite. Det ska kännas gott-ont på sin höjd och göra att du känner dig mjukare och bättre efteråt. Känns det inte bra – fortsätt inte.

Fotsmärta efter graviditet

Berätta gärna om dina egna erfarenheter i kommentarsfältet!

Referenser

Pregnancy Leads to Lasting Changes in Foot Structure

Alterations of Pregnant Gait during Pregnancy and Post-Partum

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

31 kommentarer till “Fotsmärta efter graviditet”

 1. Jag har inte haft problem med fotsmärta under foten, men lyckades däremot dra på mig en överansträngning i ena foten (och i det närmaste en stressfraktur) på ovansidan av foten efter graviditeten, när jag tydligen började gå för många och långa promenader på för kort tid. Så sånt kan man tydligen också råka ut för

 2. Fick barn i januari förra året och fick några månader efter det ont i en fot. Gick till fysioterapeut och fick övningar, bland annat de som du beskriver. Men det har inte gått över. Har haft ont i ett år nu. Senaste halvåret tycker jag smärtan har ändrats också. Kan hälsporren ha lett till något annat? Och ska jag bara vänta eller borde jag söka hjälp igen? Till fysio igen eller till vårdcentral? Börjar tappa hoppet om att det kommer gå över 🙁

  1. Tack för detta inlägg! Mina besvär stämmer överens med det du skriver om igångssättningssmärta. Har sökt information men inte hittat någon. Tack för att du sprider kunskap som gör att vi kan söka rätt hjälp och få må bra!

 3. Åh, vilket bra inlägg (igen)!
  Mina två första graviditeter vid 18 och 22 års ålder var helt normala, inte en krämpa. När jag sedan blev gravid för tredje gången vid 31 fick jag istället ”alla” krämpor Efter sista graviditeten hade jag denna fotsmärta i ca 6 mån, utan att veta varför. Jag kopplade ihop den med min stora viktuppgång under graviditeten. Nu är yngsta dottern tre år, gravidkilona är borta och jag ska bara lära mig acceptera att fötterna nog faktiskt blivit en storlek större…

 4. Oj vad chockad jag blev när jag läste detta. Jag befinner mig verkligen här nu. Fick barn i februari förra året och besvären började komma vid årskiftet när jag slutat amma. Värst när jag går upp och har suttit en stund. Jag har aldrig tidigare haft ont i fötterna. Men har funderat på köpa inlägg i skorna. Det var positivt att läsa att det kan gå över. Just nu känner man sig bara gammal och stel men jag tar med mig dina tips så hoppas vi på att det vänder snart

 5. Jag hade EXAKT de här morgonproblemen och sån smärta i fötterna när jag steg upp efter första barnet. Det gjorde så vansinnigt ont och ingen kunde förklara vad det berodde på. Men såå tacksam för alla dina inlägg. Din blogg byggde halva mitt självförtroende inför andra graviditeten. Jag kände att nu finns det en källa som jag alltid kan lita på och gå tillbaka till om något besvär uppstår. OCH jag har flera gånger gett dina länkar både mvc- och bvc-personalen för att de ska ha stöd när andra föräldrar har frågor och besvär!!

  Och nu ett år efter andra barnet är jag lika glad att jag fortfarande följer. Lär mig något alla alla dagar och sprider vidare till alla jag känner! TACK!

  1. Tack för detta inlägg! Det är precis detta jag har.. det påverkar mig varje dag varje steg jag tar. Hade i båda fötterna i 6 månader. Nu tack o lov har jag bara i vänster. Men det är illa nog. Går inte att beskriva smärtan. Får ångest varje gång jag ska ta en promenad för jag kan gå en bit sen måste jag stanna och vila. Har sökt vård och pratat med bvc men ingen hade någonsin hört talas om detta. Fick bara till svar att fötter förändras hela livet. Och speciellt när man fått barn. Har aldrig haft så här i hela mitt liv så jag har endå förstått att de har med graviditeten att göra.
   Ska verkligen prova dessa övningar då jag har haft det ett år nu. Tack igen!

 6. Jag hade EXAKT de här morgonproblemen och sån smärta i fötterna när jag steg upp efter första barnet. Det gjorde så vansinnigt ont och ingen kunde förklara vad det berodde på. Men såå tacksam för alla dina inlägg. Din blogg byggde halva mitt självförtroende inför andra graviditeten. Jag kände att nu finns det en källa som jag alltid kan lita på och gå tillbaka till om något besvär uppstår. OCH jag har flera gånger gett dina länkar både mvc- och bvc-personalen för att de ska ha stöd när andra föräldrar har frågor och besvär!!

  Och nu ett år efter andra barnet är jag lika glad att jag fortfarande följer. Lär mig något alla alla dagar och sprider vidare till alla jag känner! TACK!

 7. Jag fick 4 månader efter förlossning fruktansvärd smärta i mina händer, framförallt i tummarna & kunde inte greppa bebis, hade stödskenor för att få vardagen att gå ihop.
  Slutade amma helt vid 6 månader för jag orkar inte mer … tog nån månad efter det sen försvann smärtan sakta.

  Sen tog det bara vecka så började fötterna göra ont på morgonen … fruktansvärd igångsättningssmärta. Främst på utsida fot & i knölarna strax under lilltåns utsida …

  Byte ut ALLA mina skor till en storlek större & gick aldrig barfota … det tog lååång tid innan det läkte ut. Tror att det tog 7-8 månader för att känna bättring. Idag har jag inga besvär kvar, bebis är 19 månader.

  Minns dock att det var så jobbigt att kunna ta långpromenader under denna tid. Fötterna värkte lite extra då … även upp i utsidan av vaden. Är överviktig så förstod ju att belastningen på fötterna var enorm … men allt blev bra tillslut men det tog tid!

 8. Tack för inlägget! Jag fick barn sommaren 2018 och fortfarande får jag ont på ett nytt ställe ungefär varje gång jag springer. Det är ena eller andra hälsenan, utsidan höft, knä eller vrist oftast. Jag försöker kombinera löpningen med mer stärkande övningar men det är löpningen som ger så mycket annat för mitt välmående. Den snart treåriga lilla ”bebisen” ammar fortfarande en gång om dagen, så jag undrar om det kan va anledningen till besvären. Hoppas så kunna springa smärtfritt! Tack för intressant inlägg, jag ska prova övningarna.

  1. Börja med att se över skorna, om fötterna blivit större (längre/bredare) kan det vara det som är orsaken. Om det inte hjälper skulle jag ta det varv till med vården. Men såna här besvär kan ha ett naturalförlopp på lååångt tid, ibland pratar vi flera år. Amning är, vad vi vet, inte relaterat till ledsmärta, det trodde man förr men har inte visats i forskning.

 9. Intressant! Jag känner igen mig i det du skriver. Under hela graviditeten hade jag som trigger points i fötterna (har fortfarande) och varje kväll ville jag ha massage för fötterna var så trötta men det gjorde ju så ont bara av ett lätt tryck (som knappt kändes på andra kroppsdelar). Sen kom hälsporren sista gravidveckan och var kvar de första veckorna med bebis (bf sep 2020). Men nu kom hälsporren tillbaka med det fina vädret och det blev skönare med längre promenader. Har även börjat få ont i fotryggen, vristen och knäna.Jag har verkligen känt mig ledsen pga detta för vet inte hur jag ska gå till väga, så det här inlägget blev en tröst mitt i allt. Kan en god idé vara att gjuta sulor? Bör tilläggas att jag hela mitt liv har haft problem med fötterna och svårt att hitta skor. Men känner mig väldigt stärkt i att jag måste hitta en bra toffla nu. Har du tips på en bra?

  1. Som jag förstått det så ska man helst ha inneskor och sandaler med hälrem för att minska risken att kan måste spänna/knipa med tårna för att få med skorna när man går. Det ökar belastningen på strukturerna under foten väldigt. Så något mjukt, dämpande men som sitter stadigt på foten.

 10. Jag fick enorma brännande, stötande smärtor i fot och tår under min graviditet. Sov inte en hel natt under hela grav pga smärta. Sjukvården kunde förklara varför utan sa bara ”sånt här får man räkna med när man är gravid, så fort bebisarna är ute kommer allt ont gå över” Samma sekund hon kom ut kände jag efter i fötterna & hoppades så att smärtan var borta, men nej. Det blev värre, min dotters första månader i livet kunde jag inte gå, fick tills sist väldigt starka smärtstillande som gjorde att jag var tvungen att sluta amma. Nu tre år senare behöver jag inte längre smärtstillande men alla tår förutom stortån är som förlamade & jag kan inte gå barfota på ojämnt underlag (sand, gräs osv) , då sticker det som nålar under foten. Den enda förklaringen jag fått är att det kan vara pga av en kotförskjutning i ländryggen men efter otaliga läkarbesök & många tårar har jag gett upp & accepterat läget. Dock livrädd för att smärtan ska komma tillbaka den dagen vi vill skaffa syskon.

   1. Åh, kan det vara nu när jag läser på om det! Jag har gått till läkare & sjukgymnast men ingen har sagt att det kan vara detta. Hoppas det inte är för sent att göra ngt år det nu..

 11. För min del föll det främre fotvalvet ned och ledde till ett mortons neurom som nu femton månader efter förlossningen fortfarande ställer till så stora problem att jag inte kan gå promenader längre än ca 15 minuter utan att förvärra min smärta i flera dagar framöver . Tyvärr blev jag feldiagnostiserad i början och fick höra att det var hormonellt eftersom jag nyligen fött barn. Fick instruktioner att sträcka ut genom att stå på en tennisboll. Tyvärr blev det inte bättre och fem månader senare kunde jag knappt gå nedför en trapp. Efter två kortisonsprutor, ortopedinlägg och sjukgymnastik för att bygga upp fotens muskler igen har jag minst tre månader kvar av rehab innan min läkare tror att jag kan börja vara frisk i foten.

   1. Ja, men min ortoped är tveksam då det ofta kommer tillbaka igen och mitt fotvalv så tydligt har kollapsat. Om det inte läker när jag väl byggt upp min fot får vi väl ta det en ny diskussion om det.

 12. Tack för ett intressant inlägg. Jag har haft problem med hälsporre i båda fötter i snart tio år, där vardagen med småbarn varit minst sagt utmanande. Jag har provat allt – sulor, inlägg, stötvågsbehandlingar, rehab, mjuka skor…. De senaste åren har jag kunnat belasta lite mer igen, till och med någon halvtimmes joggning då och då. Tyvärr har det blivit betydligt sämre igen efter att jag fått en PRP-injektion (en ny behandlingsmetod) via sjukhuset, som innebär att man ”river upp” inflammationen igen för att stimulera kroppens egen läkningsprocess. Där gick något snett denna gång, oklart vad. Det känns tröstlöst och bittert att det här aldrig kommer att gå över för mig, men det var nytt och intressant att få höra att det kan finnas en koppling till graviditeterna – detta har jag aldrig stött på hittills under alla år! Jag har tre barn med fem år emellan varje och detta började när första barnet var 2,5 år. Kanske är det därför det tagit sådan tid att läka ut?

  Mitt enda tips att ge är att behandla en fot i taget, om du har detta dubbelsidigt. Om du behöver stötvåg eller liknande, gör inte båda samtidigt. Jag tror att det var detta som ställde till det under den tiden jag fick behandlingar. En fot måste vara ”starkare” och kunna ta mer belastning då den andra är under behandling.

 13. Letade så mycket efter information om den starka smärta jag kände i fötterna under min graviditet. I slutet ville jag nästan bara krypa fram för att det gjorde så ont att gå! Varken barnmorska, läkare på specialistmödravården eller sjukgymnast kunde känna igen detta som något kopplat till graviditeten eller kunde ge bra råd… Till slut blev jag sjukskriven 50 % och hoppades på att det skulle bli bättre efter förlossning och viktnedgång. Smärtan är idag, fem månader sedan bebis kom, mer hanterbar men jag haltar fortfarande och har väldigt ont när jag tar mig upp ur sängen eller efter att jag suttit stilla en längre tid. Hoppas på att det släpper helt en dag! Jag ska tänka på att gå med tofflor mer ofta inomhus även nu efter graviditeten 🙂 Jag tyckte att mina birkenstocktofflor hjälpte en del tidigare.

  Tack för bra inlägg!

 14. Nej men alltså jag har sökt så mycket efter ett svar på detta. Fyfan vad skönt. Det är ju 100% det jag haft och fortfarande känner av litegrann. Detta var ju min påhittade teori, men eftersom att jag inte är utbildad så har jag bara dragit slutsatsen själv. TACK

 15. Herregud, detta är ju precis det jag drabbades av för 1,5 år sedan efter min andra graviditet. Som jag googlat men aldrig hittat svar. Jag har haft så in i jävulens ont och ibland har det brunnit på utsidan av sulan bara den legat emot något. Jag som älskar gå barfota har fått dra ner på det och knö in fötterna i ett par ”fotriktiga” dojjor. Hoppas det ger med sig snart, för det är förjävla trist det här!

 16. Detta inlägg kom som en skänk från ovan. Jag fick efter min tvillinggraviditet 2018 fruktansvärt ont i fötterna. Hade svårt med promenader och att gå ner för trappan. En viss nervpåverkan fick mig att söka vården, men de kunde bara konstatera att jag hade nervpåverkan. Smärtan flyttade sig till höfterna för att nu vara tillbaka i fötterna. Kan absolut inte gå utan skor och morgonen är fruktansvärd att gå på. Sökte hjälp hos fysioterapeut och har behandlats för planta facit. Inget resultat , så nu testar vi ryggen istället. Men jag ska direkt börja med tipsen du nämnde!!! Lite hopp inför framtiden fick jag nu

 17. Jag hade sjukt ont i stortålederna och främre trampdynan i över ett halvår efter graviditeten. Sökte hjälp och blev bara diagnosticerad “plattfot”. Smärtan har nu 3 år senare i princip försvunnit. Hade nästan glömt bort hur mycket jag led av det tills nu när jag läste inlägget. Jättebra att du skriver om fötter och graviditet!!! Tack!

 18. Åh vilket bra inlägg! Sökte som en galning efter förklaring till varför jag hade så ont i fötterna efter fött mitt första barn. De första stegen efter att ha suttit och ammat tog jag i några månader som en skröplig gammal gumma. 🙂
  Var inne på vårdcentralen och de funderade på om det kunde vara reumatism. Men symtomen försvann gradvis. När de sen dök upp igen efter mitt andra barn blev jag inte lik orolig.
  Vad härligt att er blogg finns!

 19. Tack för att du skrivit detta inlägg!!! Har googlat som en galning och började nästan tro att jag drabbats av nn konstig sjukdom! Men nu förstår jag vad det handlar om! tack tack!!!!

 20. Tack för tydlig och bra information! Jag har så ont i ena foten att jag gråter när jag ska gå upp ur sängen på natten med min lilla tjej. Har kontakt vårdcentralen och de säger ”förmodligen hälsporre, inget vi kan göra”. Jag har själv skaffat ilägg till skorna. Har ont likt symtomen för hälsporre men det har också nu börjat göra ont på ovansidan av foten. När jag läser andras kommentarer kring stressfraktur börjar jag fundera.. Vart har ni andra vänt er med era besvär?

  På andra foten har tre tår domnat bort. Kontakt med vc gav inget. De svarade ”det finns nog ändå inget vi kan göra för dig”.

 21. Äntligen hittade jag den info jag har sökt i flera månader. I slutet av min graviditet svullande mina fötter upp så jag hade svårt att röra mig efter jag varit still ett tag, detta fortsatte efter förlossning dock inte svullnaden. Körde på med stödstrumpor men de hjälpte inte. Frågade om de på mina efterkontroller men det var inget de hört talas om tidigare! Nu ska jag vara flitig att köra på dina övningar och hoppas de blir bättre. Jag ska iväg och tävla i dans om 5 månader och mina fötter behöver vara i bättre form då! Tack 🙂

 22. Har också fått smärtproblematik i båda men framför allt vänster fot precis i knölen bredvid lilltån, som förövrigt är mycket större än innan graviditeten.
  Det är snart ett år sedan jag fick barn men smärtan släpper inte.
  Vid stilla sittande stapplar man fram som en gammal tant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *