Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Rehab för långvariga karpaltunnelbesvär

Rehab för långvariga karpaltunnelbesvär

Någon bad mig skriva om rehab för långvariga karpaltunnelbesvär, och jag ville först slå ifrån mig och hänvisa till en arbetsterapeut. Men sen så tänkte jag igen. Det var länge sedan jag själv läste på om ämnet, och med tanke på att många av mina patienter också har hand-besvär kan det vara värt en uppdatering. Men läs då detta inlägg som en text där vi lär oss tillsammans.

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunneln är en plats vid handflata/handled där det går en senstruktur som tväras över. Under den passerar nerver och senor till handen. Om det blir trångt i denna passage kallas det ”karpaltunnelsyndrom” och symtomen blir smärta och domningar i handen och fingrarna. Det är vanligt att besvären blir värre under natten när du sover med handleden böjd. Under graviditet är det extra vanligt att drabbas och då hör det ofta ihop med en generell svullnad. Svullnaden ger upphov till trängsel i tunneln. Det är en viss nerv som blir inklämd, den heter nervus medianus. Den försörjer tummen, pekfinger, långfinger och insidan av ringfingrret med känsel. Man kan få svårt att greppa och få nedsatt finmotorik i tumme, pekfinger och långfinger.

Vilka drabbas?

Karpaltunnelsyndrom är väldigt vanligt, man tror att 7-19% av hela världens befolkning lider av karpaltunnelsyndrom. Kvinnor har störst risk att drabbas. Övervikt, diabetes, hypotyreos och graviditet ökar risken. Ungefär en tredjedel av alla gravida verkar ha någon form av karpaltunnelpåverkan. Vissa arbeteten/arbetsuppgiften kan också öka risken för besvär, speciellt de som jobbar med händerna böjda eller i arbetet som kräver mycket grepp-kraft. Handhållna vibrerande redskap kan också bidra. Gravida drabbas oftast i båda händer och sent i graviditeten. För icke-gravida personer med karpaltunnelsyndrom finns besvären oftast bara i en hand.

Sök vård

Karpaltunnelsyndrom som du har under graviditet eller i korta perioder i övrigt är ofarligt, om än jobbigt. Det är dock viktigt att ändå söka vård om du får känselbortfall, eftersom man gärna vill utesluta andra orsaker. Hos vårdgivaren (oftast arbetsterapeut i första hand) får du råd om övningar, handledsstöd och så vidare.

Behandling

Behandlingen består ofta av en skena, ett handledsstöd. Vissa behöver den främst på natten, andra kan behöva den hela dagarna. Träning, att undvika statiska och böjda positioner i handleden och kortisoninjektioner är också vanliga behandlingar. Operationer behövs ibland, oftast när man testat annan behandling under en period och dessa inte gett tillräckligt resultat. Ingreppet innebär att man öppnar upp karpaltuneln och skapar ökat utrymme för nerven.

Efter operationen

De flesta mår bättre eller bra kort efter operationen, så snart nerven får utrymme och kan återhämta sig. Man kan dock få smärta av själva ärret och ibland försvinner heller inte alla symtom från nerven. Känselnedsättningen kan finnas kvar i flera månader. Viss trötthet i handen och tummens greppmuskler kan också finnas kvar länge. Om du haft besvären så länge att musklerna i handen faktiskt förtvinat kan det vara svårt att återfå funktionen helt.

Träning efter operation

Här hittade jag Handcenters informationsblad om rörelseträning efter Karpaltunneloperation.

Jag uppfattar det som att man sysslar med rörelseträning medan man är nyligen opererad, sedan antas återhämtningen liksom gå av sig själv när du har mindre ont och kan använda handen fritt. Jag antar att om du upplever kvarvarande svagheter kan du vara behjälpt av ett individuellt utformat träningsprogram från en arbets- eller fysioterapeut även i efterförloppet.

Vad kan jag göra själv?

Undvikt statiska och enformiga rörelser. Exempelvis undvik att hålla bebisen eller mobilen på ett visst sätt som triggar besvären. Att sticka, skriva för hand, sy och att använda handverktyg är också sådana vardagliga saker som kan vara besvärsgivande. Värme kan öka svullnad och bidra till besvären, ibland lindrar istället kyla. Även om det är knöligt och jobbigt –  använd skena!

Att bära, mata och amma

Det viktigaste är att hitta sätt att hålla din bebis utan att böja handleden vid matningssituationen. Det kan handla om att utnyttja massor med kuddar som stöd eller att lära dig att amma i sjal eller sele. Börja med ett bra fotstöd, lägg till kuddar och placera dig och bebisen så att ni är placerade skönt och nära varandra, men utan att du behöver använda så mycket handkraft. Att bära i sjal eller sele är skonsammare för händerna än att bära med armkraft.

Rehab för långvariga karpaltunnelbesvär

Om jag har förstått det ska du inte ha rehab för långvariga karpaltunnelbesvär, du ska genomgå kirurgi. Alltså, under graviditet väntar man ut graviditeten i de allra flesta fall. Och efter graviditet väntar man nog också ut att svullnaden ska ha gått ur kroppen och så vidare. Men annars verkar det vara som att fyra veckor är ett riktvärde för “konservativ behandling”, om det inte fungerar går man vidare till kirurgi. Alltså finns inga vettiga rehabråd att ge för långvariga karpaltunnelbesvär. Samtidigt läser jag i forskning att så mycket som en tredjedel av alla som haft karpaltunnelbesvär under graviditet uppger att de har besvär tre år senare. Jag får inte riktigt ihop det? Kan det vara som så mycket annat att kvinnor inte vill vara till besvär, inte uppmanas att söka vård och att många accepterar läget?

Berätta!

Dela med dig av dina erfarenheter av rehab och långvariga karpaltunnelbesväri kommentarsfältet!

Referenser

Läs även: Läsarberättelse om karpaltunnelsyndrom

8 kommentarer till “Rehab för långvariga karpaltunnelbesvär”

 1. Hej!
  Jag fick karpaltunnelsyndrom under graviditeten och fortfarande 9 år senare har jag inte full känsel i mina fingertoppar.
  Hälsningar
  Anna

 2. Hej,

  Jag jobbar som frisör och fick konstaterat karpaltunnelsyndrom redan i vecka 20. Blev sjukskriven på deltid pga detta (och foglossning). Sov med både kompressionshandskar och skenor och på slutet fick jag ha detta på mig dygnet runt. Blev då också sjukskriven på heltid eftersom det var omöjligt att klippa hår med skenor på..
  sonen har precis fyllt 2 år och jag har fortf känningar i båda händerna. Framförallt är jag betydligt svagare i mina händer och får ibland, efter långa dagar domningar.
  Ditt inlägg är det första jag läser om att det finns hjälp att få så här lång tid efter. Inte en enda person jag träffade under min graviditet (eller efter) har informerat mig om detta. Men som du skriver, som så mycket annat i kvinnovården, ska man söka information om och kriga för själv.
  Tack för ett informativt inlägg!
  /kristina

 3. Hej!
  Jag har fått karpaltunnelsyndrom efter båda mina graviditeter, det har båda gångerna börjat nar när bebisen varit runt tre månader. Det har varit värst pa nätterna då jag har vaknat med helt bortdomnade fingrar (ganska läskig känsla).
  Jag bor i USA och har fått hjälp ganska direkt, har träffat expertläkare, sjukgymnast och även gjort någon typ av nervundersökning för att fastställa att det verkligen var karpaltunneln. Som behandling har jag fått kortisonsprutor in i handleden, sjukgymnastik och skenor. Sprutorna har hjälpt otroligt mycket och det har i princip gått över direkt. Jag har använt skenorna på nätterna och när jag drar barnvagnen och det har räckt.
  Specialläkaren sa att karlpaltunnel är supervanligt bland nyblivna mammor eftersom vi bär runt på bebisar med händerna i konstiga vinklar hela tiden precis som du skriver.
  Tack för ett bra och informativt inlägg!
  /Alva

 4. Fick karpaltunnelsyndrom i båda händerna under min andra graviditet då jag var höggravid på sommaren. Hade skenor sista månaderna innan förlossningen. Opererade mig i mitten av januari i år (4 månader efter förlossningen) och domningarna försvann direkt. Kämpar dock och hoppas fortfarande på att få ännu bättre funktion. Kan tex inte stå på alla fyra och belasta den opererade handen och det stramar fortfarande något i ärret. Har därför inte opererat den andra handen än trots att jag har kvar domningarna även där nattetid. Men det lär väl bli operation där med på sikt. Men det var jobbiga veckor postoperativt när jag inte fick lyfta något med den opererade handen.

 5. Hej, tack för ett bra sammanfattande inlägg om ämnet. Jag sökte för mina besvär för 3 år sedan, då gravid i v 6. Jag fick skenor till båda händerna och blev tillsagd att gå ner i vikt efter förlossningen. Ingen info om ev övningar eller operation. Har fortfarande besvär med ena handen/underarmen. Domningar och värk vid tandborstning, diskning, bilkörning etc. Jag är fortfarande överviktig och har inte sökt igen för mina besvär men det kanske är dags…

 6. Fick besvär i slutet av min graviditet. Det blev mycket bättre ganska snabbt efter förlossningen, men har fortfarande känningar nu 8 månader senare. Finmotoriken är försämrad och jag tappar saker lättare.. men har inte bestämt om jag tycker det är värt att söka hjälp för det eller inte.

  Tack för ett informativt inlägg!

 7. Jag insåg när jag läste detta att jag förmodligen har detta problem! Men jag upplevde ingen smärta eller problem under/direkt efter 2:a graviditeten. Jag märkte det när jag började träna igen. Jag kan inte ha händerna i golvet med belastning på, typ armhävningar. Sen har jag märkt att jag domnar när jag t.ex. ligger och läser eller tittar på mobilen. Men det har jag bara tänkt att det varit pga dålig ergonomi… Det går över snabbt.
  Har fått ont när jag vrider handleden, nedanför lillfingret. Kan det vara relaterat till detta (någon som känner igen det?) eller beror det på dålig teknik vid skidåkning?

  1. Hej! Det låter inte helt som typiska symtom på karpaltunnelbesvär, men något verkar ju inte helt hundra. Tycker att du ska boka en tid hos rehab, det är lite olika lokalt sett om det är arbetsterapeut eller fysioterapeut man bokar tid för gällande handsmärta. Fråga dig fram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *