Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Tarmrörelser och diastas

Tarmrörelser och diastas

En del drabbade nämner synliga tarmrörelser genom magen som ett symptom på sin diastas. Jag har inte fått veta att jag skulle ha diastas efter min graviditet (11 månader sedan) men har börjat lägga märke till att min mage ”böljar” ganska tydligt (av tarmarna och gaser antar jag) när jag ligger på rygg, på ett sätt jag inte la märke till innan jag blev gravid. Så nu undrar jag alltså huruvida detta kan vara symptom på diastas eller ej? Eller är det bara slapp och extra mycket hud som gör att det syns tydligare nu än innan?

Läsarfråga

Symtom av diastas

Vi har inte vetenskapliga evidens för påståenden att magmuskeldelningar hör ihop med ländryggssmärta eller bäckenbottenbesvär. Därför blir ganska ofta vårdens slutsatser att diastaser inte hör ihop med några symtom alls, förutom de rent estetiska. Det här håller jag inte med om. Min uppfattning är att diastaser oftast ger två symtom/fenomen.

  1.  Att ha en stor magmuskeldelning kräver ofta ganska hårt muskelarbete. Den passiva stabilitet som en person utan diastas har, måste en person med diastas få genom att aktivt spänna magmusklerna. Vid första anblick låter inte det här så jobbigt. Men det är väldigt energikrävande. En av mina patienter beskrev det bra. ”En av de stora skillnaderna efter min diastasoperation är att jag inte längre behöver spänna magen allt vad jag har när jag ska gå ner för en trottoarkant”.
  2. Det andra symtomet är bukväggssymtom.

”Bukväggssymtom”

Under en graviditet är det inte bara utrymmet mellan magmusklerna som sträcks ut. Hela bukväggen, i alla lager, sträcks ut. Musklerna blir lite permanent plattare och bredare och all stödjevävnad i hela buken blir längre. Återhämtningen beror sedan mycket på genetisk, men också på hur stor magen var och hur många gånger tidigare du varit gravida. Hos vissa märks inte utsträckningen alls mycket i efterhand, men hos vissa blir det symtomgivande. Ofta uttrycker det sig om ”bukväggssymtom”. Att kunna se tarmrörelser är vanligt och en del beskriver tarmarnas rörelser känns liksom ”bullrigare och mullrigare”. Ofta är detta ganska högt upp i magen. Delningen och utsträckningen är ofta som störst strax ovan naveln.

Tarmrörelser

Synliga tarmrörelser kan bero på många saker, men om det är nytillkommet efter en graviditet och kanske hör ihop med något annat som också tyder på en magmuskeldelning, så verkar det troligt att du har någon grad av diastas. Enbart slapp och extra mycket hud borde inte kunna ge samma fenomen, det borde rimligen ge mer massa på magen i förhållande till hur det var innan och därmed dölja mer än det visar. Men en generellt utsträckt bukvägg, med eller utan diastas, kan ge fenomenet.

Referenser

Diastasis of rectus abdominis muscles: patterns of anatomical variation as demonstrated by ultrasound

Postpartum characteristics of rectus abdominis on ultrasound imaging

Normal width of the inter-recti distance in pregnant and postpartum primiparous women

Läs mer på bakingbabies

Smärta från magmuskeldelning under graviditet

Hjälp för magmuskeldelning

Tips/Reklam: Ska du genomgå diastaskirurgi finns också Webbkursen “Rehab efter diastasoperation”

2 kommentarer till “Tarmrörelser och diastas”

  1. Vad bra att du tar upp detta! Efter min diastasoperation är min mage numera still och jag har inte en massa gaser som spänner ut magen åt olika håll. Jag kan numera äta allt, vilket jag inte kunde innan då tarmarna levde rövare i magen. Håller också med om det du skriver att det känns högt upp i magen.

  2. Jag har gått till fysioterapeut inom kvinnohälsa som kollat mina magmuskler och mätt delningen med ultraljud, och fått veta att jag inte har varken så djup eller bred delning att det kan kallas diastas. Men jag har ändå väldigt synliga tarmrörelser när jag ligger på rygg, är det då pga en uttänjd bukvägg och det kommer alltså inte att bli bättre med tiden (drygt ett år efter förlossning)?

    Blir orolig när jag läser ovanstående kommentar om operation. Kan mer tid och träning göra det bättre eller går det aldrig tillbaka? 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *