Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Snippsauna

Snippsauna

Jag vill börja det här inlägget med två saker. Det första är att jag redan skrivit om ett besläktat ämne: Sitz bath. Det är väl värt att läsa, eftersom det nog finns en generell sammanblandning mellan det och Snippsauna. Och det andra är, att även om du kommer läsa ut ur den här texten att jag är rätt kritisk till Snippsauna, så är jag aldrig kritisk mot individer som bara försöker optimera sin egen hälsa. Det jag däremot är kritisk emot är marknadskrafter som skor sig på människors oro eller fysiska besvär.

En person jag ser väldigt mycket upp till, Jen Gunter, har uttryckt det så här:

”Wellness sites are selling patriarchy and calling it feminism”.

Jen Gunter är också en av de sociala medierprofiler/gynläkare som allra mest tydligt uttryckt kritik mot bland annat Snippsauna-fenomenet. Hon har mycket mer långtgående resonemang och kritik mot det hela, vill ni fördjupa er rekommenderar jag en googling på ”vaginal steaming Jen Gunter”.

Tillskriver det medicinsk effekt

Snippsauna är det svenska begreppet för ”vaginal steaming” och syftar till att man ska rena och hela snippan via ångor, örter eller eteriska oljor. Man kan välja egenskaper utifrån örten eller oljans påstådda effekter, så att snippsaunan sägs kunna göra allt ifrån att optimera fertiliteten till att optimera läkning av förlossningsskador. Man menar att ångorna med oljor eller örter kan liksom ”gå in i vävnaderna” och göra specifik nytta. Det finns inga vetenskapliga studier som stödjer detta alls.

Funkar inte

De vaginala vävnaderna kan ta åt sig läkemedel om de administreras på rätt sätt, exempelvis via vagitorier. Vi kan andas in ångor och aerosoler i lungorna, men det sker liksom inget gasutbyte i vagina. Därför finns det liksom ingen logiskhet bakom tanken att ångorna skulle kunna förmedla något visst välgörande ämne in i kroppen.

I bästa fall ingen effekt

Den största risken med det hela är att man råkar skålla eller bränna sig på ångorna. Annars är det väl i bästa fall bara varmt och skönt och både verknings- och biverkningsfritt. Det finns dock viss risk att snippsauna ökar risken för bakterieinfektioner.

Behövs ändå inte

Snippan är annars självrengörande och det finns ingen hälsoeffekt att ånga eller tvätta på något speciellt sätt, mer än vanligt dusch med vatten eller möjligtvis med väldigt snäll olja. Ångan i sig gör liksom inget speciellt, och ånga med örter eller oljor kanske till och med kan ha negtiv inverkan.  

Snippsauna är förhoppningsvis en övergående fluga.

7 kommentarer till “Snippsauna”

 1. Fast de jag vet som använder sig av snippsauna gör det varken för att hela sig med örter eller för rengöringssyfte utan för att de upplever att det hjälper mot överspänning i bäckenbotten. Det är säkert olika grupper av människor som har olika syften med den här metoden men de som läser hos dig kanske i många fall är gruppen som ångar snippan på grund av problem med överspänning. Har du några åsikter eller tankar om det?

  1. Alltså om värme/vatten hjälper för att slappna av är det ju fint. Skulle själv förespråka typ vetevärmare över kläder eller något sånt istället, för att minska risken för de besvär som kopplats ihop med just snippsauna. Skulle också, till en patient, förespråka metoder för avslappning som inte kräver saker, vatten eller förberedelser. Blir så svårt att använda i vardagen annars. Om det marknadsförs med dyra eller specifika inköp och örter osv är det ju samma trams som för övriga ändamål.

   1. Jo, blir det massor av dyra saker som ska införskaffas håller jag med. De jag vet använder en vanlig gryta och handduk 🙂

    1. Jag har väldigt svårt att tro att hukande position över en het kastrull är en lösning för överspänning långsiktigt. Hukpositionen kan ju ge en stretchkänsla i muskler som fäster in mot bäckenet och är ofta med i behandlingsupplägg för överspänd bäckenbotten. Ångan tror jag mest ger en extra placebo-effekt. På individnivå kan ju placebo alla gånger vara en bra sak. (Allt som känns bra är bra). Men vidhåller att det också kommer med en uppsättning risker och att man kan få liknande effekter av andra praktiker.

 2. Tyvärr väldigt okunnigt skrivet. Det märks att du inte har satt dig in i det och bara uttrycker dina fördomar. Folk gör det INTE för att rena. De som gör det är mycket väl medvetna om att underlivet inte är smutsigt, det är inte alls den typ av människor som går runt och känner att deras underliv är smutsiga, tvärtom. De gör det för att det hjälper mot spänningar, och har du inte testat det själv så kanske du ska låta bli att döma ut folks sätt att ta hand om sina kroppar på. Vetekudde ger inte alls samma känsla men alla gör det de tycker är skönast och ingen går och blir rik på att sälja örter och trälådor liksom. Kom igen, bättre kan du.

  1. I Sverige har jag uppfattat det som att det mest marknadsförs som avslappning, men internationellt sett är det inte så nej. Här kommer ett antal sidor jag fick upp på en första sökning:

   https://www.islandspasauna.com/yonisteam

   https://vjazzywellness.com/yoni-steaming/

   http://www.vailvalleywellness.com/yoni-steam

   Övriga “effekter” som inte handlar om rening utan där man påstår att ångorna eller essenserna har verkan på typ livmodern, slemhinnor osv osv är lika mycket mumbo jumbo.

   Jag förstår att du inte håller med, men du kan vila tryggt i att jag gör omfattande inläsning innan jag skriver inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *